Știrile săptămânii: ‘Dialoguri secrete’ cu Ioana Pârvulescu și invitații săi – marți, 30 octombrie, ora 19; FEM de Magda Carneci in limba franceza; „Până hăt de carte!” a ajuns la biblioteca din comuna Românești, cu peste 300 de cărți; Scriitorul francez François-Henri Désérable la București – lansarea romanului Un anume domn Piekielny, distins cu Premiul Goncourt – Alegerea României, sesiune de autografe; Piramida, de Cristian Englert, Editura Nemira – un roman în care viața și literatura nu se mai deosebesc; Premiul Goncourt – Alegerea României 2018 – Premiul tinerilor cititori francofoni; Noutăți Humanitas Junior; Weekenduri speciale, la Festivalul Tânăr de la Sibiu.
‘Dialoguri secrete’ cu Ioana Pârvulescu și invitații săi – marți, 30 octombrie, ora 19
Editura Humanitas vă invită marți, 30 octombrie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului Dialoguri secrete. Cum se roagă scriitorii și personajele lor de Ioana Pârvulescu, cu desene de Mihail Coșulețu. La eveniment vor vorbi, alături de Ioana Pârvulescu, criticul literar Tania Radu și jurnalistul Sever Voinescu, redactor-șef al revistei Dilema Veche.
Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.
„Literatura este locul în care intimitatea se dezvăluie. În această carte cortina se ridică de pe cuvintele spuse în mare taină: scriitorii se roagă (în pagini de jurnal) și personajele lor se roagă (în ficțiune). Adunate laolaltă, cuvintele cele mai sincere și mai puternice li se transformă într-un teribil spectacol al omenescului, în momente pline de dramatism. Am ales 37 de autori din marea bibliotecă a lumii, de la Homer și Platon până la Ionesco, Cioran, N. Steinhardt și Mircea Cărtărescu și am încercat să-i citesc ca și cum aș face-o pentru prima dată. Bănuiala mi s-a confirmat: m-au recucerit prin actualitate și prin câteva detalii care mi s-a părut că schimbă totul. Punctul de pornire este întotdeauna o rugăciune din cărțile lor, iar comentariul liber prin care m-am legat de acestea trece firesc de la literatură la viață.
Deși rugăciunea este un moment liric sau dramatic, cartea a ieșit preponderent epică. Adevărul este că îmi place să povestesc. Fie și cărțile din bibliotecă, fie și viețile bieților oameni, viețile eroicilor oameni care le-au scris. Precum și, iată, dialogurile lor secrete.“ – Ioana Pârvulescu
FEM de Magda Carneci in limba franceza
Romanul FEM, tradus in limba franceza de Florica Ciodaru Courriol, a fost publicat de curind la Editura Non Lieu din Paris.
La Editura Polirom, FEM a aparut in 2014 in colectia Top 10+ si a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul Augustin Fratila, Premiile Radio Romania Cultural si Premiile revistei Observator cultural.
In strainatate au aparut volumele Psaume (Les Ecrits des forges, 1997); Art et pouvoir en Roumanie 1945-1989 (2007); Trois saisons poétiques (Phi, 2008) si Chaosmos in olandeza (2004), engleza (2006) si franceza (2013).
Intr-o lunga scrisoare adresata barbatului care e pe cale sa o paraseasca, o femeie face o incursiune nonconformista prin meandrele sale fiziologice si psihologice, din copilarie pina la virsta adulta. Ea isi propune sa-i povesteasca fostului iubit, asemenea unei Șeherazade, istorii „care sa-l tina treaz toata noaptea”, presarindu-le cu micile intimplari de zi cu zi din viata lor impreuna si cu cele mai intime trairi legate de cresterea ei intru feminitate. Iar toate starile, imaginile fantastice si viziunile stranii din povestile ei nu au alt scop decit sa-l deschida pe el catre o sensibilitate si o intelegere pe care nu le-a avut niciodata.
Magda Carneci, scriitor si critic de arta, a obtinut un doctorat in istoria artei la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris in 1997. A fost director al Institutului de Istoria Artei din Bucuresti intre 1990 si 1992, presedinte al boardului Centrului Soros pentru Arta Contemporana (1998-2004), redactor-sef al revistei Artelier din Bucuresti (1998-2004), presedinte al AICA Romania (2000-2005), director al Institutului Cultural Roman din Paris (2007-2010). In prezent este redactor-sef al revistei de arte vizuale ARTA si presedinte al PEN Romania. Pe linga titlurile din domeniul artelor plastice, a publicat mai multe volume de poezie: Hipermateria(1980); O tacere asurzitoare (1984); Haosmos (1992); Poeme politice (2000); Poeme TRANS (2012) si eseuri: Arta anilor ’80. Texte despre postmodernism (1996); Poetrix. Texte despre poezie si alte eseuri (2002). In strainatate i-au aparut volumele Psaume (1997); Art et pouvoir en Roumanie 1945-1989 (2007); Trois saisons poétiques (2008) si Chaosmos in olandeza (2004), engleza (2006) si franceza (2013). Poezii si proze ale sale au fost incluse in volume colective romanesti sau straine. A coeditat lucrarea colectiva Perspectives roumaines. Du postcommunisme a l’integration europeenne (2004). De aceeasi autoare, la Editura Polirom a aparut volumul Artele plastice in Romania 1945-1989. Cu o addenda (1990-2010) (2013). www.magdacarneci.ro
„Până hăt de carte!” a ajuns la biblioteca din comuna Românești, cu peste 300 de cărți
Vizitele implică și o radiografiere a stării culturii în mediul rural: Dintr-o strategie culturală județeană, care din păcate la Iași nu există, nu poate lipsi revitalizarea căminelor culturale, instituții care mereu au fost foarte importante, dar care după ’90 se află în criză de conținut și de misiune socială. (Dan Lungu, Senator USR Iași)
Sâmbătă, 20 octombrie, proiectul Până hăt de carte! a ajuns în comuna Românești din jud. Iași. Donația de carte a fost realizată de echipa Senatorului USR Dan Lungu și a însumat 346 de cărți.
Biblioteca din Românești este coordonată de Anca Apetroaiei: „Sunt de 26 de ani la bibliotecă, din ‘92 fac naveta din Podul Iloaiei. Sunt profesorii de la școală și vin cu ei. Pe vremuri, mergeam pe jos, sau cu căruța de la dispensar. Iarna mergeam cu sania, ne mai răsturnam. Am amintiri frumoase!”. Despre bibliotecă, Anca Apetroaiei spune că aceasta o sa fie mutată: „ (…) dar să termine de reabilitat acolo, în noul loc. La noi la Românești populația e tare îmbătrânită”.
În cadrul vizitei, Senatorul USR Iași, Dan Lungu s-a întâlnit și cu un grup de elevi și cadre didactice din Românești, cu care a povestit despre cum erau vremurile când mergea, ca elev, la biblioteca din Botoșani: Biblioteca era mai mică acolo unde mergeam eu, era biblioteca școlii, o școală de cartier. Dar adesea mergeam la biblioteca mare din oraș. La acea școală de cartier am avut o profesoară de română excepțională. Am avut șansa unor profesori buni de-a lungul vremii. Profesorii contează enorm. Indiferent în ce școală ești, cât de mică sau cât de mare, profesorii sunt esențiali.
Împreună cu reprezentanții autorităților locale, s-a discutat despre problemele culturii din mediul rural, prioritare pentru senatorul Dan Lungu: În orice comună în care merg, vreau să văd ce e cu biblioteca, care este starea căminului cultural și ce se poate face. Apoi, mă mai interesează dacă există și funcționează asociații culturale. Eu cred că o viață culturală sănătoasă în România nu poate fi făcută fără o strategie culturală, cu o componentă special dedicată mediului rural, cu finanțarea de rigoare. Este ușor să ceri performanțe, dar fără să dai bani, e foarte greu să obții rezultate. Dintr-o strategie culturală județeană, care din păcate la Iași nu există, nu poate lipsi revitalizarea căminelor culturale, instituții care mereu au fost foarte importante, dar care după ’90 se află în criză de conținut și de misiune socială. Există și câteva exemple de cămine care s-au reinventat, e drept, însă sunt excepții. Fără cămine culturale funcționale și fără o rețea de asociații culturale vii, viața culturală din mediul rural cade doar pe umerii școlii, însă aceasta are prioritar altă misiune. Din nefericire, Consiliul Județean e orb la problemele vieții culturale de la sate, ori el ar trebui să fie primul care să se preocupe și să caute soluții.
DESPRE ROMÂNEȘTI
Românești este o comună din județul Iași și este formată din satele Avântu, Românești (reședința) și Ursoaia. Recensământul populației din 2011 relevă faptul că în comuna Românești se înregistrează 1.908 locuitori, un număr în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistrau 2.015 locuitori.
DESPRE INIȚIATIVĂ
Proiectul Până hăt de carte! s-a născut în urma conștientizării problemelor cu care ne confruntăm în materie de consum cultural rural.
Lansare campanie: martie 2017
Durată: continuă
Cărți primite în urma lansării apelului: peste 10.000
Biblioteci care au beneficiat deja de donații: 15
Acoperire: Bibliotecile rurale din județul Iași
Lista donațiilor de carte realizate prin inițiativa Până hăt de carte!
- Răducăneni – 390
- Probota – 410
- Erbiceni – 250
- Andrieșeni – 240
- Ciortești – 237
- Gorban – 270
- Moșna – 223
- Cotnari – 320
- Sinești – 405
- Grajduri – 500
- Popești – 417
- Deleni – 455
- Dumești – 478
- Dobrovăț – 533
- Românești – 346
DONATE PÂNĂ ACUM: 5. 249 de CĂRȚI
Județul Iași înregistra 180.000 de cititori activi în 2012, însă, în 2016 cifra totală a coborât la 161.011 cititori activi. Majoritatea comunelor înregistrează între 300 și 600 de cititori anual, dar nu puține sunt comunele unde în bibliotecă intră un cititor la trei zile, luând în calcul și populația școlară. La nivelul județului Iași, majoritatea cărților intrate în bibliotecile rurale nu provin din achiziții, cum ar fi normal, ci din donații.
Campania Până hăt de carte! e un răspuns punctual la această problemă.
UNDE POȚI DONA CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE RURALE IEȘENE
Locații partenere:
- Biroul Parlamentar: Str. Grigore Ureche, nr. 3, bloc Walter Mărăcineanu, mezanin;
- Retro Cafe: Str. Lascăr Catargi, nr. 50;
- Meru: Bld. Carol I, nr. 3;
- Acaju: Str. Sf. Sava, nr. 15;
- Cafeneaua Noastră: Str. Sf. Lazăr, nr. 30.
Totodată, cei care vor să doneze şi se află în imposibilitatea de a ajunge la punctele de colectare mai sus menționate, pot apela 0725. 321 313 și o echipă de voluntari se va deplasa la domiciliu pentru a le prelua.
Scriitorul francez François-Henri Désérable la București – lansarea romanului Un anume domn Piekielny, distins cu Premiul Goncourt – Alegerea României, sesiune de autografe
Vă invităm miercuri, 31 octombrie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu scriitorul francez François-Henri Désérable, prilejuită de lansarea romanului Un anume domn Piekielny (Premiul Goncourt – Alegerea României în 2017), recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.
La lansare vor participa, alături de François-Henri Désérable, Marius Constantinescu și Mihaela Dedeoglu, jurnaliști culturali, și Adina Dinițoiu, critic literar și traducătoarea romanului. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.
Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook, în limita locurilor disponibile.
Scriitorul francez François-Henri Désérable se va afla în România, în perioada 30 octombrie–2 noiembrie, pentru un turneu cu romanul Un anume domn Piekielny, la Bucureşti şi Timişoara (vineri, 2 noiembrie, ora 18.30, librăria „La Două Bufniţe“), la invitaţia Institutului Francez din România şi a Editurii Humanitas Fiction.
François-Henri Désérable se reîntoarce în romanul său, cu pasiune, pe urmele celebrului scriitor Romain Gary (Roman Kacew, pe numele său adevărat), al cărui roman autobiografic Promisiunea zorilor l-a marcat, iremediabil, literar și biografic. Fascinat de un personaj misterios care apare în cartea lui Gary, autorul (şi personajul) F.-H. Désérable pornește în căutarea adevăratei identități a domnului Piekielny, vecin de imobil (după spusele lui Gary) cu micul Roman Kacew, pe vremea când locuia în Vilnius, înainte de emigra împreună cu mama sa, Mina. Cine era oare acest domn Piekielny, mărunt și modest, care semăna cu un „șoarec trist“?
Roman poetic și picaresc în egală măsură, ironic și livresc, autobiografic pe alocuri, Un anume domn Piekielny este o pledoarie seducătoare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficțiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind granița dintre imaginar și real. Sfârșitul lui Piekielny într-o groapă comună unde au fost aruncați evrei uciși de naziști devine un simbol pentru mulțimea acestor destine anonime întrerupte de atrocitățile istoriei.
FRANÇOIS-HENRI DÉSÉRABLE s-a născut în 1987 la Amiens și a locuit până în adolescență în Picardia. La cincisprezece ani, pleacă în Statele Unite, în Minnesota, pentru a se dedica hocheiului pe gheață, sport pe care îl practică de la vârsta de cinci ani. La optsprezece ani devine jucător profesionist de hochei, se înscrie la drept și începe, în același timp, să scrie. Tu montreras ma tête au peuple, volum de povestiri care surprind ultimele clipe din viața victimelor ghilotinate în timpul Revoluției Franceze, vede lumina tiparului în 2013 și este salutat de critică și recompensat cu Prix de la Vocation. În 2015, François-Henri Désérable publică romanul Évariste, o biografie romanțată a lui Évariste Galois, copilul-minune al matematicii, ucis în duel în 1832, la vârsta de douăzeci de ani. În 2017, apare Un anume domn Piekielny (Un certain M. Piekielny), care devine imediat un succes de critică și de public.
„Un anume domn Piekielny e un roman în același timp foarte precis și nonșalant, riguros și fermecător. Îmi plac la nebunie cărțile în care bucuria evidentă de a conduce o anchetă incertă se transformă, pentru cititor, într-o revigorantă incursiune în Istorie și imaginar.“ – Bernard Pivot, Le Journal du Dimanche
„Găsim în acest roman suculent reinventări permanente ale realității, un du-te-vino neîncetat între amintirile false și cele fidele – totul pentru a ajunge la esență: triumful literaturii.“ – Christine Ferniot, Lire
Eveniment desfășurat în parteneriat cu Institutul Francez din România.
Romanul Un anume domn Piekielny este recomandat de Literomania și RFI România.
Piramida, de Cristian Englert – un roman în care viața și literatura nu se mai deosebesc
O nouă apariție în colecția n’autor a editurii Nemira: romanul Piramida, de Cristian Englert, care cuprinde un tablou al lumii literare bucureștene ca ring al puterii, un al doilea roman care se scrie chiar în interiorul primului, o poveste de dragoste complicată și accente de thriller.
Cartea se lansează pe 21 noiembrie, la Cărturești Verona, apoi în Timișoara, Iași și Cluj.
O întâlnire neașteptată cu cel mai cunoscut scriitor al momentului îi schimbă viața lui Alexandru Damian, un tânăr profesor de română, care visează să-și vadă cărțile publicate. Faimosul Marius Vasilescu îi propune un joc incitant: fiecare să scrie un roman și să îl publice cu numele celuilalt. Norocul pare să fi dat peste el. Prins în chingile scrisului, Damian se îndepărtează de fosta viață, de principiile și de prietenii săi și se trezește acuzat de o crimă pe care nu a comis-o. Cum reușești să te salvezi când totul pare pierdut?
„Cristian Englert îndrăznește să vină cu un roman calofil, pe alocuri prolix, tributar unei scriituri vintage, în răspăr cu valul minimalist contemporan. Piramida sa este construită cu migală și cu pasiune pură pentru literatură. Ți se va potrivi, indiferent de ce tip de cititor ești, căci e atât o carte despre cărți, scris, scriitori și lumea literară, cât și o cronică a zilelor noastre, o poveste de dragoste, un volum cu intrigă polițistă.“ Eli Bădică coordonatoarea colecției n’autor
„Cristian Englert ne oferă o carte pătrunzătoare despre lumea subterană a literaturii de azi, mai degrabă ring al puterii de influență decât măsură onestă a talentului. Ființă vulnerabilă, Damian se trezește prins între două lumi ce par de neîmpăcat. Tabloul lumii literare, ca univers carnivor, se înscrie într-un București a cărui atmosferă este surprinsă cu mult spirit de observație și finețe, autorul reușind să învelească tema căutării adevărului în și prin literatură într-o sprintenă și complicată poveste de dragoste cu intrigă polițistă.“ Dana Pîrvan
De formație inginer de aeronave, cu specializări în software și robotică, CRISTIAN ENGLERT lucrează în prezent la Agenția Spațială Europeană în Noordwijk, Olanda. Toată viața sa a încercat să găsească un echilibru între preocupările științifice și cele literare. Primele povestiri și romane a început să le scrie în jurul vârstei de unsprezece ani, însă și-a făcut debutul publicistic de-abia în anii liceului. A continuat să publice în ziare și reviste, iar la jumătatea anilor 1990 a înființat primul ziar românesc integral virtual, Vocea Patriotului Naționale. În 2001, și-a publicat primul roman, numit Candidat la crimă, la Editura Pandora. Mutându-se pe alte meridiane, s-a simțit dator să-și încerce mâna în limba engleză. Rezultatul – un număr de povestiri publicate în ziare și reviste, plus un roman pentru tineret numit Gamma Group.
Premiul Goncourt – Alegerea României 2018 – Premiul tinerilor cititori francofoni
România îşi consolidează poziţia pe harta literară a Europei. Pe 1 noiembrie, studenții a șapte mari universități din țară vor anunţa titlul romanului lor preferat din selecția oficială propusă de Academia Goncourt. Premiul Goncourt – Alegerea României 2018 este decernat pentru al şaselea an consecutiv, în cadrul unui proiect organizat de Ambasada Franței în România și de Institutul Francez din România, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est şi a Groupe Renault România. Această mare consultare literară, cu un concept inedit, se doreşte a fi un barometru al preferinţelor de lectură ale tinerilor români. Încă de la crearea sa, evenimentul a contribuit la afirmarea vocii acestora din urmă în lumea criticii literare tinere din Europa, punând în evidenţă inteligenţa cu care studenţii români descifrează şi analizează curentele artistice continentale, privirea lor critică asupra dezbaterilor de actualitate, dar şi forţa mereu reînnoită a francofoniei în această ţară.
Juriul format din reprezentanții studenților facultăților de limba și literatura franceză a şapte universități din România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara) se va reuni pentru deliberările finale în dimineața zilei de joi, 1 noiembrie, la Librăria franceză Kyralina din Bucarest. Aflate sub patronajul Academiei Goncourt, dezbaterile se vor desfășura în prezența excepțională a scriitorului francez François-Henri Désérable, laureatul Premiul Goncourt – Alegerea României 2017 pentru romanul său Un anume domn Piekielny (apărut în limba română la Editura Humanitas Fiction), preşedinte de onoare francez al acestei ediţii, şi al Simonei Sora, binecunoscută şi foarte apreciată scriitoare, preşedinte de onoare a competiţiei din partea României.
În aceeași zi, de la ora 12.00, alegerea studenților români va fi anunțată oficial într-o conferință de presă deschisă publicului, organizată la Institutul Francez din București (Bulevardul Dacia nr. 77). Conferinţa va fi prezidată de doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franţei în România, şi se va derula în prrezenţa doamnei Hélène Roos, Directorul Institutului Francez din România, a domnului François-Henri Désérable, a doamnei Simona Sora, a doamnei Despina Jderu, reprezentanta juriului studenţesc, şi a doamnei Adina Ionescu, Director de comunicare şi Corporate Social Responsability, Groupe Renault România.
Reamintim, în acest context, că François-Henri Désérable întreprinde un turneu literar în România, la Bucureşti şi Timişoara; cu această ocazie, el va avea mai multe întâlniri cu publicul român:
Marţi 30 octombrie, 19.00, Sala Elvire Popesco a Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) – Dezbaterile de la Elvire: François-Henri Désérable în dialog cu Lidia Bodea, director general Editura Humanitas, şi cu scriitoarea Simona Sora despre importanţa scrisului şi locul autorilor literari în societatea contemporană. Discuţie în limbile română şi franceză, cu traducere simultană în ambele limbi, urmată de un dialog cu publicul şi de o sesiune de autografe.
Miercuri 31 octombrie, 19.00, Librăria Humanitas Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38) – Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, apărută la Editura Humanitas Fiction în traducerea Adinei Diniţoiu. Vor vorbi: François-Henri Désérable, Marius Constantinescu, scriitor şi jurnalist, Mihaela Dedeoglu, jurnalist RFI, Adina Diniţoiu, critic literar. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză, cu traducere în limba română, și va cuprinde, de asemenea, o sesiune de întrebări şi răspunsuri precum și o sesiune de autografe.
Joi, 1 noiembrie, 18.30, Librăria franceză Kyralina (Str. Biserica Amzei 10) – Întâlnire cu François-Henri Désérable în cadrul programului radio Le son des mots, realizat în parteneriat de Librăria Kyralina şi Radio România Internaţional. Discuția se va desfășura în limba franceză. Sesiune de autografe.
Vineri, 2 noiembrie, 18.30, Librăria „La Două Bufniţe“ din Timişoara (Piața Unirii 11) – Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, în prezenţa autorului. François-Henri Désérable în dialog cu criticul literar Vasile Popovici și cu membri ai juriului Goncourt de la Timișoara. Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză, cu traducere simultană în ambele limbi și va fi urmată de o sesiune de autografe.
Proiectul Premiul Goncourt – Alegerea României a fost conceput ca un instrument care să faciliteze și să accelereze cooperarea interuniversitară la scară națională, să contribuie la formarea noilor generații de critici literari specializați în literatura franceză și literaturile francofone contemporane, dar și să încurajeze publicul să descopere acest tip de creație literară. Ca o dovadă a dinamismului acestui demers şi a interesului pe care îl sucită, este de notat că toate cărţile alese de către studenţii români au fost traduse şi publicate de edituri locale importante –
Laureat 2013 : Sorj Chalandon, Le Quatrième mur, Grasset, 2013 / Al patrulea zid, Humanitas Fiction (trad. Doru Mares), 2014
Laureat 2014 : Kamel Daoud, Mersault, contre-enquête, Actes Sud, 2014 / Cazul Mersault, contraanchetă, Ibu Publishing (trad. Cristina Radu), 2015
Laureat 2015 : Tobie Nathan, Ce pays qui te ressemble, Stock / Ţara aceasta care-ţi seamănă, Ibu Publishing, trad. Adina Dinitiou, 2016
Laureat 2016 : Catherine Cusset, L’autre qu’on adorait, Gallimard / Celălalt pe care-l adoram, Humanitas Fiction, trad. Doru Mares, 2017
Laureat 2017 : François-Henri Désérable, Un certain M. Piekielny, Gallimard / Un anume domn Piekielny, Humanitas Fiction, trad. Adina Dinitiou, 2018
Premiul Goncourt – Alegerea României este organizat din 2013, România fiind a cincea țară din constelația Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2011), Liban (2012) și Italia (2013). În prezent, 11 ţări şi regiuni din lume aleg şi decernează un asemenea „Premiul Goncourt – Alegerea…”.
Lista Goncourt 2018 :
Meryem Alaoui, La vérité sort de la bouche du cheval (Gallimard)
Inès Bayard, Le malheur du bas (Albin Michel)
Guy Boley, Quand Dieu boxait en amateur (Grasset)
Pauline Delabroy-Allard, Ça raconte Sarah (Éditions de Minuit)
Adeline Dieudonné, La vraie vie (L’Iconoclaste)
David Diop, Frère d’âme (Seuil)
Clara Dupont-Monod, La révolte (Stock)
Eric Fottorino, Dix-sept ans (Gallimard)
Paul Greveillac, Maîtres et esclaves (Gallimard)
Nicolas Mathieu, Leurs enfants après eux (Actes Sud)
Gilles Martin-Chauffier, L’Ère des suspects (Grasset)
Tobie Nathan, L’évangile selon Youri (Stock)
Daniel Picouly, Quatre-vingt-dix secondes (Albin Michel)
Thomas B. Reverdy, L’Hiver du mécontentement (Flammarion)
François Vallejo, Hôtel Waldheim (Viviane Hamy)
Premiul Goncourt – Alegerea României este organizat de Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Lectoratul de franceză al Universității din București, în colaborare cu partenerii lor strategici Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est şi Groupe Renault România. Partenerii Premiului Goncourt – Alegerea României 2018 sunt Editura Humanitas Fiction, Librăria Kyralina şi Sitka, Centrul de carte străină; evenimentul beneficiază de sprijinul Imprimeria Arta Grafica. Parteneri media – RFI Roumanie, Radio România Cultural, Radio România Internațional şi Observator Cultural.
Noutăți Humanitas Junior
Galen și începuturile
medicinei
Text și ilustrații de Jeanne Bendick
Sunt doctorul Galen, grec din Pergam. În vremea mea nu găseai altul cu mai mult renume. N-aveam la îndemână prea multe instrumente, dar, cu firea-mi curioasă, am inventat leacuri folosite chiar şi azi. Se poate spune, fără greş, că eu am preschimbat şi medicina, şi farmacia în ştiinţe. Am dus o viaţă plină de-aventuri. Plecând de-acasă, am călătorit pe uscat şi pe mări primejdioase, învăţând pretutindeni cât mai multe despre natură şi corpul omenesc. La Roma am îngrijit patru împăraţi; am fost medic şi antrenor al vitejilor gladiatori. Am lăsat în scris drept moştenire o adevărată enciclopedie medicală, iar ideile mele au rămas literă de lege timp de 1500 de ani.
Miturile Nordului
Poveștile lui Odin, Thor și Loki
Text de Kevin Crossley-Holland
Ilustrații de Jeffrey Alan Love
Trepidante și sclipitoare ca gheaţa, miturile vikingilor povestesc cum a fost creată lumea și cum va fi nimicită – pentru ca mai apoi să renască. Zeii, în frunte cu atotputernicul Odin, sunt prinși în vâltoarea unei teribile lupte pentru putere cu înfricoșătorii giganţi, pe care trebuie să-i înfrunte folosindu-se de toată iscusinţa și puterea lor. Însă cel mai de seamă dușman al zeilor se află, de fapt, printre ei. Uneltirile lui ticăloase vor duce la izbucnirea bătăliei de pe urmă, Ragnarok.
Basme
Text de Wilhelm Hauff
Ilustrații de Livia Rusz
Redescoperiţi una dintre cărţile care au încântat copilăria a generaţii de cititori şi bucuraţi-vă de minunatele ilustraţii ale Liviei Rusz, datorită cărora prind viaţă Muc cel mic, Califul Barză, piticul Nas-Lung şi încă multe alte personaje îndrăgite!
Pana lui Finist Șoimanul
Basme fantastice rusești
Ilustraţii de Ivan Bilibin
Basme culese de Aleksandr Afanasiev
Printre cele mai îndrăgite cărţi ale copilăriei, Pana lui Finist Şoimanul. Basme fantastice ruseşti apare într-o ediţie nouă, revăzută şi îmbogăţită cu trei basme inedite, însoţite de minunatele desene ale lui Ivan Bilibin, unul dintre cei mai cunoscuţi ilustratori ruşi ai secolului XX.
Cartea marilor descoperiri
Text de Richard Platt
Ilustraţii de James Brown
Cine a inventat becul? Dar sateliții? Sau internetul? Sunt computerele la fel de inteligente ca oamenii? Unde am fi astăzi dacă înaintașii noștri n-ar fi descoperit cum se poate măsura timpul ori dacă n-ar fi inventat motorul cu ardere internă?
Datorită inteligenţei, creativităţii şi tenacităţii omeneşti sunt eradicate boli grave, se descoperă noi regiuni din galaxie… iar telefoanele devin pe zi ce trece mai performante. Explorează cele mai mari invenţii şi descoperiri ale lumii în paginile minunat ilustrate ale acestui atlas şi află cum ți-au schimbat şi continuă să îți schimbe viaţa!
De la Pământ la stele
Atlasul superlativelor lumii
Text de Kate Baker
Ilustraţii de Page Tsou
Design de Winsome d’Abreu
Un nou festin vizual de la ilustratorul premiat Page Tsou, autorul compendiului De la mic la mare. Atlasul minunilor lumii
Te-ai întrebat vreodată cât de mare e un dinozaur în comparaţie cu piramidele din Egipt? Dar cât de întinsă este Calea Lactee pe lângă cea mai apropiată galaxie, Andromeda? Imagini detaliate desenate la scară, o bogăţie de informaţii şi neaşteptate analogii vizuale te vor ajuta să înţelegi cât de mici sau de mari, cât de aproape sau de departe sunt în realitate toate cele ce ne înconjoară.
Aventurile lui Cepelică
Text Gianni Rodari
Ilustraţii de Manuela Santini
După 55 de ani de la publicarea lor în limba română, Aventurile lui Cepelică, într-o ediţie superb ilustrată, îi vor bucura iarăşi pe cei mari şi cei mici.
„Cepelică era fiul bătrânului Cepeloi şi avea nu mai puţin de şapte fraţi: pe unul îl chema Ceapăverde, pe altul Cepeluţă, pe celălalt Cepuşoară şi aşa mai departe, nume, fireşte, cum nu se poate mai potrivite pentru mlădiţele unei prea cinstite familii de ceapă.“ Aşa începe povestea care ne deschide poarta spre o grădină secretă, unde fructele şi legumele prind viaţă şi trec prin aventuri de negândit.
George și codul indescifrabil
Text de Lucy și Stephen Hawking
Ilustraţii de Garry Parsons
George şi Annie pornesc într-o aventură spaţială pentru a salva Universul.
George şi codul indescifrabil este al patrulea volum despre George, Annie, Eric și, bineînțeles, Cosmos scris în colaborare de Lucy și Stephen Hawking.
„O mai scurtă istorie a timpului pentru un public mai tânăr.“ – USA Today
Dumnezeu, Iahve, Allah
Katia Mrowiec, Michel Kubler, Antoine Sfeir răspund la 100 de întrebări ale copiilor despre cele trei mari religii monoteiste
Printre marile religii ale lumii, există trei care predică credinţa într-un singur Dumnezeu: iudaismul, creştinismul şi islamul. Acestea s-au dezvoltat de-a lungul secolelor precum ramurile maiestuoase ale unuia şi aceluiaşi copac. Fiecare dintre ele are propriile reguli, propriile gesturi, propriile rugăciuni, propriile sărbători, adesea destul de greu de înţeles. În cartea de faţă sunt adunate răspunsurile la mai bine de o sută de întrebări primite de la copii, răspunsuri care ne ajută să ne cunoaştem mai bine religia şi să descoperim cum trăiesc şi alţi credincioşi.
Weekenduri speciale, la Festivalul Tânăr de la Sibiu
Cele două weekenduri cuprinse în ediția a patra a Festivalului Tânăr de la Sibiu, care va avea loc între 2 și 11 noiembrie, la Teatrul Gong, vor aduce evenimente speciale – spectacole de teatru din Franța și Italia și ateliere de gătit pentru copii și părinți.
Finalul de săptămână 3 – 4 noiembrie este wekendul francez, în care vor fi prezentate patru spectacole venite la Sibiu din Hexagon: „Mingea roșie/ La Balle Rouge”, „Cubix”, „Vânt din pupă/ Vent Debout” și „Zdrențe/ Frusques”. Prețul unui bilet pentru fiecare dintre cele patru spectacole este de 9 lei.
În plus, Teatrul Gong va fi luminat timp de trei seri în culorile steagului Franței, iar întreg evenimentul, susținut de Teatroskop – Institutul Francez, marchează sezonul cultural România – Franța.
Spectacolul vizual de operă „Mingea roșie” al companiei La Balle Rouge va fi prezentat celor cu vârste de peste 4 ani, pe 3 noiembrie, de la ora 11.00. O serie de forme geometrice din spumă prind viață și devin personaje reale. ,,Mingea Roşie” recreează diferite stadii ale unei relații de iubire, de la întâlnirea îndrăgostiților până la nașterea copilului.
„CUBiX”, spectacol al companiei Théâtre Sans Toit, de Mathieu Enderlin, este recomandat spectatorilor cu vârste de peste 6 ani – poezii vizuale și jocuri de mâini – și va fi prezentat pe 3 noiembrie, de la ora 18.00.
Compania Des Fourmis dans la lanterne prezintă, pe 4 noiembrie, de la ora 11.00, „Vânt din pupă”, de Fabien Debrabandere, care spune povestea unei fetițe a cărei viață se întoarce cu susul în jos când descoperă o lume foarte diferită de a ei – plină de tot felul de cuvinte, sunete, scrieri și desene. Ea cunoaște doar lumea tăcerii, iar astfel, o avalanșă de trăiri înfricoșătoare, dar intrigante o învăluie. Spectacolul este recomandat celor cu vârste de peste 5 ani.
Act2 Catherine Dreyfus prezintă, pe 4 noiembrie, de la ora 18.00, spectacolul coregrafic „Zdrențe”, recomandat copiilor cu vârste de peste 4 ani. Patru personaje se trezesc în țara hainelor nimănui, iar, rând pe rând, personalitățile lor se impun și totul devine posibil.
Weekendul 9 – 11 noiembrie este dedicat gastronomiei, cu ateliere de gătit și prezentarea spectacolelor „Să gătim cu picioarele/ Cooking with your feet” (Italia) și „Eat Me” (România).
Atelierele de gătit Mini Zucchini încep la Institutul National de Gastronomie pe 9 noiembrie, de la ora 17.00, și sunt dedicate copiilor cu vârste de peste 4 ani. Se va discuta despre ce mâncare le place cel mai mult, despre ce știu copiii despre ea, de unde provin ingredientele și cum ajută ele la dezvoltarea sănătoasă. Se va găti individual și pe echipe timp de o oră și jumătate. Alte ateliere vor avea loc pe 10 și 11 noiembrie, de la orele 10.00 și 12.00, în același spațiu.
„Să gătim cu picioarele” al companiei Teatro dei Piedi, de Laura Kibel și Verónica González, va fi prezentat pe 10 noiembrie, de la orele 11.00 și 18.00, celor cu vârste de peste 5 ani. Spectacolul vorbește despre arta de a mânca bine, revelată de scriitorul Pellegrino Artusi la finalul secolului 19 în celebrul său manual. Acțiunea este plasată în Italia dintre două secole, între romantism și epoca modernă, iar pe fundal se aud arii de Rossini, Verdi și Puccini.
Spectacolul „Eat Me”, de Alexandra Felseghi, va fi prezentat de compania Create.Act.Enjoy pe 10 noiembrie, de la ora 20.00, și este dedicat adolescenților. El vorbeşte despre plăcerea vinovată a chipsurilor ascunse în spatele canapelei și despre importanţa unui abdomen „cu pătrăţele” în raport cu fericirea şi acceptarea personală.
Biletele pentru ediţia din acest an a Festivalului Tânăr de la Sibiu pot fi achiziţionate atât de la agenţia de bilete a Teatrului Gong, cât şi online, de pe platformele entertix.ro şi myticket.ro.
Preţul unui bilet variază între 9 şi 14 lei, în funcţie de spectacol şi de locul ocupat în sală. Pentru biletele cumpărate online NU este perceput comision.
Site-ul festivalului: www.festivalultanar.ro