Știrile săptămânii: Premiile Creativității ARCUB-UNATC 2018 – câștigători; Nou in colectia Mathesis, Editura Herald: De la originea universului si a vietii pana la sensul existentei, de Sean Carroll; Apariţie-eveniment la Editura Polirom: Cartea numerilor, Florina Ilis; O noua editie: Cai ale fericirii. Mitologie si transformare personala. de Joseph Campbell; Află cum poți să te opești din ronțăit din noua carte a nutriționistei Mihaela Bilic – „Ronțăieli ne(vinovate)”, Curtea Veche Publishing; Lupul Wolfgang îi ajută pe cei mici să gestioneze anxietatea,
într-o nouă serie pentru copii de la Curtea Veche Publishing.
Premiile Creativității ARCUB-UNATC 2018 – câștigători
Pe data de 14 decembrie, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în parteneriat cu ARCUB a acordat titlul de LAUREAT AL SPERANȚEI ACADEMICE, studenților/masteranzilor/doctoranzilor din universitățile bucureștene care au demonstrat că sunt creativi și inovatori în domeniul științelor umaniste și în cel al științelor exacte.
Premianți:
Bogdan Ioan Guiu (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București)
Eduard Andrei Simion (Universitatea Națională de Arte din București)
Andreea Luminița Dedulescu (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București)
Bianca Maria Alecu (Universitatea din București)
Iulia Alexandra Neacșu (Universitatea Hyperion București)
Ioan-Alexandru Mirea (Universitatea de Meidicină și Farmacie „Carol Davila” București)
Andrei Petrache (Universitatea Națională de Muzică din București)
Oana-Maria (Manta) Bălaș (Universitatea Politehnică)
Oana Oprea (Școala Națională de Științe Politice și Administrative)
Cristian Lucian Ginghină (Universitatea Tehnică de Construcții București)
Ilinca-Anamaria Prisăcariu (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – Facultatea de Teatru)
Loránd Gábor (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – Facultatea de Film)
Nou in colectia Mathesis: De la originea universului si a vietii pana la sensul existentei de Sean Carroll
„Sean Carroll articuleaza in mod elegant, cu o inteligenta profunda si lucida, intr-un limbaj lipsit de pretiozitate, viziunea asupra lumii sustinuta de naturalismul contemporan. El clarifica aspecte spinoase precum liberul arbitru, directia timpului si originea moralitatii cu multa maiestrie si patrundere. Marele Tot ne arata cum conceptia stiintifica despre lume ne imbogateste modul in care intelegem universul si in care ne vedem pe noi insine. Prezentând o imagine fidela a universului, cartea este de asemenea o meditatie plina de serenitate asupra nevoii noastre de sens. Ar trebui sa fie citita de toata lumea.” Carlo Rovelli, autorul cartii Sapte scurte lectii de fizica
„Limbaj, filozofie, mecanica cuantica, relativitatea generala – le regasim pe toate in Marele Tot. Sean Carroll este un erudit fantastic si un scriitor fascinant.” Elizabeth Kolbert, autoarea cartii A 6-a extinctie
„Impletind firele narative ale astronomiei, fizicii, chimiei, biologiei si filosofiei intr-o tapiserie fara cusur, Sean Caroll ne umple de uimire, infatisându-ne ceea ce am aflat despre univers, si de umilinta, in fata a ceea ce inca nu intelegem. Insa, la final, ceea ce iti va hrani curiozitatea este cautarea sensului intregului.” Neil deGrasse Tyson, realizatorul programului TV Cosmos: A Spacetime Odyssey
„Naturalismul propune o premisa deosebit de grandioasa si avem tot dreptul sa fim sceptici in privinta ei. Când ne uitam in ochii altcuiva, nu ni se pare ca vedem in ei o simpla aglomerare de atomi sau un soi de reactie chimica deosebit de complicata. Deseori ne simtim conectati la univers intr-un fel care depaseste fizicul, fie ca este vorba de o fascinatie plina de respect si teama, atunci când contemplam marea sau cerul, de o reverie vecina cu transa, când meditam sau ne rugam, sau de sentimentul de iubire când suntem aproape de cineva la care tinem. Diferenta dintre o fiinta vie si un obiect fara viata pare mult mai profunda decât doar felul in care sunt aranjate anumite molecule. Daca ne uitam in jur, ideea ca tot ce vedem si simtim poate fi cumva explicat printr-o serie de legi impersonale care guverneaza miscarea materiei si a energiei ni se pare ridicola.”
„Exista la fel de multe […] intrebari legate de modul in care putem lega lumea fizica subiacenta de realitatea cotidiana. Exista intrebari care incep cu «de ce?» De ce acest univers si nu altul? De ce aceste legi ale naturii si nu altele? De ce exista universul? Mai exista si intrebari care incep cu «esti sigur ca…?»: Suntem siguri ca o realitate unificata ar putea da nastere natural vietii asa cum o stim? Suntem siguri ca e suficient sa descriem constiinta, poate aspectul cel mai indefinibil al lumii noastre manifeste? Si apoi exista intrebarile care incep cu «cum?»: Cum hotarâm care sunt cele mai bune feluri de a vorbi? Cum cadem de acord in privinta judecatilor de valoare despre bine si rau? Cum gasim sens si scop intr-o lume pur naturala? Mai presus de toate, cum putem sti toate acestea?
Misiunea noastra este sa punem laolalta o imagine bogata si nuantata, care impaca toate aspectele diferite ale experientei noastre.” Sean Carroll
„Vie, impresionanta, cu un bogat continut informativ.” – The New York Times
„Un tur de forta.” – Salon
„O carte importanta … o carte superba.” – Forbes
„O extrem de placuta si lucida calatorie … care te va fermeca.” – The Wall Street Journal
„O carte profund cuprinzatoare.” – Scientific American
Sean Carroll este un fizician teoretician, specializat in mecanica cuantica, gravitatie, cosmologie, mecanica statistica si fundamentele fizicii, avand o profunda cunoastere a marilor teorii ale filosofiei. A primit numeroase premii si a fost apreciat de numeroasee organisme profesionale din intreaga lume, intre care amintim NASA, National Science Foundation, American Psysical Society, American Institute of Physics si Royal Society of London. Este de asemenea autorul lucrarilor From Eternity to Here si The Particle at the End of the Universe.
Apariţie-eveniment la Editura Polirom: Cartea numerilor, Florina Ilis
Editura Polirom anunţă apariţia în librării a unui nou roman semnat de Florina Ilis, una dintre cele mai apreciate scriitoare române contemporane: Cartea numerilor.
Precum cartea lui Moise, Cartea numerilor este un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice.
Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă.
Printr-o tehnică insolită, naratorul își provoacă personajele să-și depene amintirile pentru a reconstitui un arbore genealogic secular, adînc înfipt în pămînt, plăsmuit din imaginație, pe ramuri cu nume pe care istoria nu le-a înregistrat, cu destine intersectate, aflate sub semnul iubirii, al bucuriei, al nașterii și al morții, dar și al trădării, al minciunii și compromisului.
Nonconformistă față de rigorile epicului tradițional, puterea de seducție a Cărții numerilor stă în varietatea personajelor și a întîmplărilor în care oricine poate identifica profiluri, personalități și experiențe din istoria personală.
Cartea numerilor a apărut de curînd în prestigioasa colecţie „Fiction LTD” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.
Florina Ilis este autoarea romanului Cruciada copiilor (Cartea Românească, 2005; Polirom, 2011), distins cu Premiul României literare și al Fundației „Anonimul” Cartea anului 2005, Premiul pentru Proză al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Proză al Radio România Cultural, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul „Courrier International”, Paris (2010). Acesta a fost tradus în limbile ebraică, maghiară, spaniolă, italiană, franceză și sîrbă.
Florina Ilis s-a născut pe 26 august 1968. A absolvit Facultatea de Litere și Școala de Înalte Studii Postuniversitare la Universitatea Babeș-Bolyai, unde în prezent este lector dr. la Departamentul de Limbi și literaturi asiatice. A publicat volume de poezie, teatru, eseu și romanele: Coborîrea de pe cruce (2001; ediția a II-a, 2006), Chemarea lui Matei (2002; ediția a II-a). În 2006, apare romanul Cinci nori colorați pe cerul de răsărit (tradus în limba italiană), inspirat de experiența sa japoneză. În anul 2012, publică Viețile paralele (tradus în limba franceză), distins cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Ziarului de Iași, Premiul Radio România Cultural, Premiul Colocviului Romanului Românesc de la Alba Iulia.
Declaraţia autoarei despre acest nou roman:
„Dacă, din lipsă de documente scrise, date fiind împrejurările, voi imagina acolo unde informațiile prea puține nu-mi ajung, cititorul, îngăduitor, mă va ierta, fiindcă în cartea numelor, pentru ca numele să nu se topească în uitare, devenind asemeni crucilor înnegrite de timp, strîmbe și mute, m-am străduit să iscodesc oamenii și lucrurile, făcînd din nimic și cîteva metafore mai mult și, sporind cu toate cîte le-am auzit și le-am crezut, voi face ca și puținul despre neamul meu și despre neamul nostru să nu se piardă și să nu fie de pagubă celor ce vin. Fără a uita totuși că nu fac altceva decît literatură, voi apela la cercetare și documente doar cît să nu omor povestea și, pentru a înainta puțin cîte puțin în trecutul care nu-mi dă pace, mă voi lăsa în voia plăcerii de a povesti și mă voi servi de amintirile tuturor, nădăjduind să aflu cît mai mult, toate detaliile, chiar corelațiile nevăzute, secrete, care există între lucruri și pe care, la o privire prea grăbită sau numai obiectivă, nu le observăm.”
O noua editie: Cai ale fericirii. Mitologie si transformare personala de Joseph Campbell
In Cai ale fericirii, Campbell cerceteaza latura personala si psihologica a mitului. Asemenea cartilor sale de succes, Myths to Live By si The Power of Myth, volumul de fata are la baza prelegeri si dialoguri sustinute de Campbell, care evidentiaza remarcabila sa abilitate de povestitor si capacitatea sa inegalabila de a aplica mitologia mondiala in sfera dezvoltarii si transformarii personale.
El ancoreaza aici intelepciunea simbolica a mitologiei la nivelul individului, aplicand cele mai poetice metafore mitice la provocarile vietii noastre cotidiene.
„Nimeni din secolul acesta – nici Freud, nici Thomas Mann, nici Levi-Strauss – nu a reusit sa aduca la un asemenea nivel in constiinta de zi cu zi perspectiva mitica asupra lumii si figurile eterne ale acesteia.” James Hillman
„Fericirea te poate indruma spre misterul transcendent, deoarece fericirea inseamna sa-ti extragi energia intelepciunii transcendente din launtrul tau. Asadar, atunci cand filonul fericirii seaca, vei sti ca i-ai pierdut urma in launtrul tau; incearca sa-l gasesti din nou. Iar acesta va fi calauza ta, cainele care va amusina urma invizibila pentru tine. Asa stau lucrurile. Ne faurim propriul mit pe aceasta cale.” Joseph Campbel
„Campbell a devenit unul dintre acei putini intelectuali din lumea americana ce poate fi considerat pe buna dreptate un ganditor serios imbratisat de cultura populara.” Newsweek
„In generatia noastra, Joseph Campbell reprezinta mitograful care a stapanit cel mai bine uriasa literatura de specialitate, care a avut o remarcabila abilitate analitica, o proza lucida si influenta intelectuala necesara.” Commentary
Joseph John Campbell (1904-1987) a fost un cercetator al miturilor si religiilor, scriitor si orator american, cel mai bine cunoscut pentru lucrarile sale in domeniile mitologiei si religiei comparate. Opera sa este vasta, acoperind multe domenii ale experienței umane. Campbell considera ca toate miturile si povestirile epice sunt legate intre ele in imaginarul uman si sunt manifestarile culturale ale unei nevoi universale de a explica realitatile sociale, cosmologice si spirituale. Opera sa principala, Eroul cu o mie de chipuri, aparuta in 1949 si primita imediat cu entuziasm, a fost recunoscuta, odata cu trecerea timpului, ca o opera clasica. Filozofia sa este sintetizata in indemnul: „Urmati-va fericirea”. Campbell a editat lucrarile lui Heinrich Zimmer asupra artei, miturilor si filosofiei Indiei.
Află cum poți să te opești din ronțăit din noua carte a nutriționistei Mihaela Bilic – „Ronțăieli ne(vinovate)”
Curtea Veche Publishing anunță apariția noii cărți a medicul nutriționist Mihaela Bilic despre obiceiurile sănătoase de alimentație: „Ronțăieli (ne)vinovate”. Această carte este despre tine, despre cum face tu schimbările dorite în ceea ce privește hrănitul abuziv și te îndeamnă să iei frâiele propriei vieți în mâini și să o conduci așa cum îti dorești. Tu poți face schimbarea, iar această carte va fi susținătorul tău în a avea un stil de viață sănătos.
Într-o lume agitată, plină de provocări zilnice, fiecare dintre noi simțim nevoia de a compensa stresul cotidian cu un răsfăț. Acesta poate fi, de ce nu, ceva de ronțăit, care să ne relaxeze simțurile și să ne încânte papilele gustative.
„Ce să ronțăim fără să ne simțim vinovați? Cum să ne alungăm stresul sau plictiseala fără să ne punem silueta în pericol?” ne întreabă autoarea. „Cu ce să ne liniștim mintea și să ne răsfățăm simțurile? Orice, numai comestibil să nu fie! Pentru că ronțăiala nu este despre mâncare, ci despre nevoia de calmare, de uitare, de relaxare. Iar alimentele ne hrănesc corpul, când de fapt nouă ne e foame de emoții, ne e dor să simțim…” mai adaugă dr. Mihaela Bilic.
Autoarea volumului „Ronțăieli (ne)vinovate” consideră că toată lumea îţi vorbeşte despre mâncare, oricine are o idee, o părere, iar în această avalanşă de informaţii ajungi să te simţi pierdut, dezorientat, nu ştii în cine să ai încredere. Ajungem să ne întrebăm „Eu ce să mai mănânc? Ce am voie, ce trebuie?“ Răspunsul: „Mănâncă folosindu-ţi simţurile şi lasă-ţi corpul să spună ce-i face lui bine, de ce are nevoie.” Această carte vine cu idei care să ne împace cu mâncarea și să elimine sentimentul de vinovăție când ronțăim, toate sfaturile purtând parafa avizată a unui medic nutriționist.
Absolventă a Facultății de Medicină de la București, dr. Mihaela Bilic este de mai bine de 20 de ani medicul nutriționist care vrea să aducă din nou bucuria și plăcerea pe mesele românilor. Autoare a unor cărți de succes, vândute în mii de exemplare, promotoare a multor campanii de educație nutrițională, Mihaela Bilic și-a propus să le redea oamenilor încrederea în mâncare, arătând că sănătatea are gust! Prin intermediul numeroaselor emisiuni TV la care a fost invitată, precum și în cadrul conferințelor și seminarelor pentru publicul larg, sfaturile și recomandările ei au ajuns în multe case și au ajutat mulți români. Ca medic primar în specialitatea diabet și boli de nutriție, cu un masterat de psihonutriție la Paris, Mihaela Bilic ne îndeamnă să facem din mâncare un prieten și din alimentația sănătoasă și echilibrată un stil de viață!
„Ronțăieli (ne)vinovate” este disponibilă pe curteaveche.ro și în librăriile din țară la prețul de 35 lei.
Lupul Wolfgang îi ajută pe cei mici să gestioneze anxietatea, într-o nouă serie pentru copii de la Curtea Veche Publishing
După succesul internațional, „Feel Brave” de Avril McDonald, seria de cărți care îi ajută pe cei mici să gestioneze emoțiile mari, a fost lansată în România de către Curtea Veche Publishing sub titlul „Colecția Lupului Wolfgang”. Avril McDonald a studiat timp de 8 ani cea mai bună formă de a spune povești în așa fel încât cei mici să învețe că toate emoțiile sunt firești și pot fi controlate.
Personajul principal este un lup prietenos, diferit de alte animăluțe – Wolfgang – care locuiește în pădure cu o prietenă pisică – Catreen. Viața lor e plină de prieteni, dar și de întâmplări neprevăzute, în care cei mici se pot regăsi cu ușurință. Seria le arată copiilor cu vârste între 4 și 7 ani că nu e nicio problemă în a fi diferit și că orice moment tensionat are o rezolvare. Fiecare dintre cele cinci volume abordează o anumită emoție:
- Cum să îți faci prieteni – o pledoarie pentru iubire și bunătate – „Haina colorată a lupului”;
- Încrederea în sine (și gestionarea momentelor de excludere dintr-un grup) – „Lupul nu-i invitat”;
- Schimbarea celor din jur și suferința după pierderea cuiva apropiat – „Marele lup”;
- Anxietate și teamă (cum ar fi cea de întuneric) – „Lupul și monstrul din umbră”;
- Cum să scapi de griji – „Lupul și puiul de dragon”.
„Am avut primul meu atac de panică la 8 ani, când nu îmi fusese spus nimic despre probleme de anxietate sau măcar despre sănătatea mintală. A fost abia mulți ani mai târziu când am aflat ce înseamnă. […] Asta mi-a hrănit curiozitatea legată de conexiunea dintre minte și trup și am descoperit tehnici grozave care m-au ajutat să învăț despre programarea neuro-lingvistică (NLP) și despre terapia comportamentală cognitivă (CBT). […] Atunci m-am întrebat de ce nu ne învață aceste strategii încă din copilărie. […]
Totul a coincis cu momentul în care fiica mea a avut primul ei coșmar și, să o învăț să scape de el, a fost foarte la îndemână pentru mine, cunoscând tehnicile cu care am reușit și eu să-mi controlez anxietatea. Mi-am dat seama că aș putea ajuta și alți copii, prin crearea unor povești sau poezii care să deschidă conversații și să livreze strategii simple și puternice despre cum să gestionezi astfel de situații. Așa s-a născut Feel Brave!”, declară Avril.
Pe lângă succesul răsunător pe care l-au avut poveștile lupușorului Wolfgang, programul cu același nume implementat în școli pentru dezvoltarea inteligenței emoționale la copii se bucură de reușite remarcabile. Acesta a pornit din Noua Zeelandă, țara de origine a autoarei.
„Avem acum peste 250 de școli ce beneficiază de program în 10 țări, 70.000 de copii implicați în acest proiect ce crește în fiecare zi. Rezultatele de până acum arată o creștere de 15% per total în încrederea în sine, optimism și abilitatea de a găsi un răspuns, ceea ce mă surprinde chiar și pe mine. Am visat la un impact pozitiv, dar niciodată nu m-am gândit că ar putea să aibă o turnură atât de importantă în școli.”
Colecția Lupului Wolfgang poate fi achiziționată direct de pe curteaveche.ro sau din librării, la pachet sau individual. Fiecare volum costă 33 de lei.