Știrile săptămânii: două apariții foarte interesante la Editura Publica, un fizician ce merită citit-Richard Feynman și o viață de sportiv ce merită povestită-Michael Schumacher; piesa de teatru “Derapaje”, cu Radu Iacoban, se joacă duminică la Godot Café-Teatru; Prima ediție a Festivalului Armonii poetice la Palatul Mogoșoaia.
Aventurile unui personaj ciudat-la Editura Publica
Richard Feynman, unul dintre cei mai mari fizicieni ai secolului XX și laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1965, este, asemenea lui Einstein, o figură legendară în lumea științei. Fire dominată de o nepotolită sete de aventură, cu alura unui detectiv îndrăzneț mereu pus pe șotii, Feynman s-a remarcat și printr-un talent fără pereche de a spune poveștile din viața lui.
Ce-ți pasă ție de părerile altora? este ultima moștenire literară a lui Richard Feynman, una între ale cărei istorisiri – unele amuzante, altele profund emoționante – o vom cunoaște pe prima lui soție, Arlene, cea care l-a învățat misterul ireductibil al iubirii pe când se stingea într-un pat de spital, vom citi omagiul adus tatălui său, cel care l-a învățat să cultive un sentiment de mirare în fața realității, dar și o relatare fascinantă a anchetei desfășurate după explozia navetei spațiale Challenger din anul 1986. O carte care ne va face deopotrivă familiari cu geniul marelui fizician, cât și cu omul pe nume Richard Feynman.
”Ne aflăm chiar la începutul timpului rasei umane. Nu este nerezonabil să ne luăm la trântă cu problemele. Dar sunt zeci de mii de ani în viitor. Responsabilitatea noastră este să facem ce putem, să învățăm ce putem, să perfecționăm soluțiile și să le transmitem mai departe. Este responsabilitatea noastră să dăm mână liberă oamenilor din viitor. Dacă dorim să rezolvăm o problemă pe care n-am rezolvat-o niciodată în trecut, trebuie să lăsăm necunoscutului ușa întredeschisă.” Richard Feynman
Michael Schumacher – biografia
Era o zi ca oricare alta. 29 decembrie 2013, zi care se va dovedi nefastă pentru Michael Schumacher. Soarele strălucea pe cer, iar Michael plecase, însoțit de câțiva prieteni, să schieze pe pistele din stațiunea Les Trois Vallées. Nimeni nu bănuia că urma să aibă loc un tragic accident, care avea să îi schimbe viața acestuia pentru totdeauna. Este de-a dreptul ironic că septuplul campion mondial de Formula 1 a scăpat teafăr și nevătămat din cursele sale nebunești, pentru a se accidenta crunt pe o pârtie din Alpii francezi, unde își petrecea vacanța alături de familie.
Dacă elementele sportive care au născut Schumachermania nu mai sunt un secret pentru nimeni, iar titulatura de cel mai de succes pilot din istoria Formulei 1 este un lucru de necontestat, jurnalista sportivă Karin Sturm, una dintre cele mai bune cunoscătoare ale carierei lui Schumacher, ne oferă prima biografie completă a campionului german, una care ne prezintă informații atât despre viața privată, cât și despre parcursul sportiv al lui Michael Schumacher. Dacă pe circuit era un adevărat robot – rece, intangibil, având totul sub control – acasă, în mediul intim, îl descoperim pe Michael dintr-o perspectivă umană de soț și tată iubitor, care alături de partenera sa, Corrina, se bucură de cei doi copii și de viața de familie. Biografia lui Michael Schumacher este o carte care se adresează atât pasionaților de automobilism, doritori să afle amănuntele unei cariere sportive de excepție, cât și celor dornici să cunoască povestea vieții unuia dintre cei mai prolifici campioni din istoria sportului modern.
(Comunicat de presă Editura Publica)
“Derapaje”, cu Radu Iacoban, duminică la Godot Café-Teatru
Iris Spiridon este regizorul piesei Derapaje, un one man show cu Radu Iacoban, după un text de Neil LaBute, care se va juca duminică, 7 septembrie, de la ora 19, la Godot Café-Teatru. Spectacolul Derapaje a avut premiera pe 15 august.
“Cred că este unul dintre cele mai bune texte ale lui Neil LaBute”, spune Iris Spiridon despre Derapaje. “Cred că m-am identificat cu acest autor mai mult decât m-aș putea identifica vreodată cu Cehov sau Shakespeare, ca să vorbim în clișee. Mă bucur foarte mult că am putut să-l spunem așa, aici și acum. Fără compromisuri, fără jumătăți de măsură, în acest moment, la această vârstă, cu toată credința. Este genul de spectacol pe care mi-ar face plăcere să-l văd, şi în cazul în care l-ar fi făcut altcineva.”
Derapaje
De: Neil LaBute
Un spectacol de: Iris Spridon
Cu: Radu Iacoban
Locul:Godot Café-Teatru
Durata spectacolului: 1 h
Rezervări:021 31 61 682, 0736 414 244
Preţul biletului: 25 lei
Armonii poetice la Palatul Mogoșoaia
Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Asociaţia Culturală “Pro Valores” și Radio România Cultural vă invită în perioada 4 – 12 octombrie 2014, la un regal poetico – muzical.
Prima ediție a Festivalului Armonii poetice va avea loc în spaţiul încărcat de istorie şi frumuseţe al Palatului Mogoşoaia și va reuni mari actori și importanți muzicieni români.
Dialoguri poetico – muzicale inedite vor avea loc sâmbăta și duminica de la ora 12. Veți putea asista la recitaluri de neuitat susținute de: Alexandru Repan și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu (4 octombrie), Maia Morgenstern și A.G.Weinberger (5 octombrie), Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu (11 octombrie), precum și Virgil Ogășanu și Duo Cello Jaya, formație alcătuită din Ella Bokor și Mircea Marian (12 octombrie).
Festivalul Armonii Poetice va mijloci patru întâlniri în care versurile unor poeți ca: Prevert, Eminescu, Sorescu, Storin, Coșbuc sau Ana Blandiana se vor împleti cu armoniile imaginate de: Rahmaninov, Piazzolla, De Falla, Debussy sau Neil Young.
Programul complet pe: http://armoniipoetice.wordpress.com/
La toate cele patru spectacole INTRAREA ESTE LIBERĂ