Editura Meteor Press vă face cunoscută cartea în curs de apariţie,
12 ani de sclavie, de Solomon Northup
Povestea lui Solomon Northup, cetăţean al statului New York, răpit în Washington City în 1841 şi salvat în 1853, de pe o plantaţie de bumbac de lângă Râul Roşu, în statul Louisiana
12 ani de sclavie este poate cea mai importantă relatare despre sclavie scrisă vreodată, readusă în atenţia publicului larg prin filmul omonim, regizat de Steve McQueen şi câştigător a numeroase premii. Filmul are 9 nominalizări la Oscarurile ce se vor decerna pe 2 martie 2014.
Northup prezintă detaliile vieţii din statele sclavagiste americane şi conferă personalitate şi profunzime oamenilor pe care i-a cunoscut, deopotrivă sclavi şi stăpâni de sclavi.
Solomon Northup a fost negru, născut om liber în statul New York, unde a fost educat şi a devenit un violonist iscusit. Atras în Washington cu promisiunea angajării ca muzicant într-un spectacol, el a fost drogat şi s-a trezit într-un ţarc pentru sclavi, de unde a fost vândut în Sud şi a trăit 12 ani ca sclav. Evenimentele relatate de el sunt copleşitoare: cumpărarea sclavilor, biciuirile, vânătoarea cu câini a fugarilor, siluirea femeilor care atrăgeau ochii stăpânilor şi truda necontenită. Un detaliu relevant: o sclavă culegea zilnic 250 de kilograme de bumbac, în fiecare zi din viaţa ei, şi nu primea niciun fel de plată!
Povestea lui Solomon este de suferinţă şi disperare intensă; el exprimă foarte elocvent tot ce a văzut şi a simţit pe pielea lui şi tot ce nu mai putea să uite vreodată, oricât de mult şi-ar fi dorit. Când a întâlnit oameni care au fost buni cu el, i-a lăudat cu obiectivitate şi i-a reamintit cititorului că nu toţi cei din instituţia sclaviei sunt cruzi. Iar când a întâlnit cruzime, nu s-a ferit s-o descrie şi în acelaşi timp să remarce că sistemul sclaviei o perpetuează de-a lungul generaţiilor.
Filmul are 108 premii si 148 nominalizari: 9 nominalizări la Oscar pentru filmul „12 ani de sclavie”:
Cel mai bun film;
Cel mai bun actor în rol principal – Chiwetel Ejiofor;
Cel mai bun actor în rol secundar – Michael Fassbender;
Cea mai bună actriţă în rol secundar – Lupita Nyong’o;
Cel mai bun scenariu adaptat – John Ridley;
Cel mai bun regizor – Steve McQueen;
Cel mai bun montaj – Joe Walker;
Cele mai bune costume – Patricia Norris;
Cel mai bun design de producţie – Adam Stockhausen şi Alice Baker.
1 comment
Parerea mea este despre aceasta careta ca merita citita cu toata inima!