Recomandat Sex in literatura

Sex în literatură (5): Jordi Quoidbach

32676_61231În cartea sa ”De ce trăiesc mai mult oamenii fericiți”, Jordi Quoidbach își pune mai mult întrebări (52, mai precis) cu privire la fericire și la modalitățile mai rapide de a ajunge la ea. Răspunsurile vin într-o manieră neconvențională pentru o carte motivațională, sub forma unor citări repetate din studiile de piață, studiile psihologice sau din cercetări științifice asupra unui mare număr de subiecți.

Una dintre întrebări, care determină și titlul unui articol este: ”Faci dragoste destul de des?”Răspunsul îl oferim în întregime:

”Veste bună dacă există mai multă acțiune în dormitorul tău decât în contul tău din bancă: cercetările arată că, pentru a fi fericit, sexul este mult mai important ca banii!

  • În 2004, economiștii David Blancheflower și Andrew Oswald au încercat să deznoade ițele care unesc banii, sexul și fericirea. Analizele unui sondaj efectuat asupra 16.000 de americani au relevat faptul că sexul cântărește atât de greu în ecuația fericirii, încât o creștere a frecvenței raporturilor sexuale de la o dată pe lună, la o dată pe săptâmână, este echivalentă pentru starea de bine cu o mărire de salariu cu 50.000 de dolari pe an.

Iată pe scurt alte câteva rezultate ale anchetei:

  1. Americanul obișnuit face dragoste de 2-3 ori pe lună. Printre cei sub 40 de ani, frecvența este de 1 dată pe săptămână. Aproximativ 7% din cei chestionați declară că au avut raporturi sexuale de cel puțin 4 ori pe săptămână în decursul anului trecut și 18% că n-au avut deloc.
  2. În mod general, participanții cei mai fericiți erau cei care făceau dragoste cel mai des și, la acest nivel, persoanele căsătorite raportau în medie cu 30% mai multă acțiune ”în așternut” decât celibatarii.
  3. Idealul de fericire (configurația în care oamenii erau în medie cel mai fericiți) era de a avea numeroase raporturi sexuale, dar mai degrabă cu un singur partener decât cu mai mulți.
  4. Contrar credinței răspândite, mai mulți bani nu înseamnă mai mult sex: nu exista nicio diferență între frecvența raporturilor sexuale ale celor bogați și ale celor mai puțin înstăriți.

Sexul ajută și la o mai bună gestionare a stresului personal.

  • În 2006, Stuart Brody de la Universitatea din Paisley din Scoția a rugat 46 de voluntari (24 de femei și 22 de bărbați) să noteze într-un jurnal, pe o perioadă de 15 zile, numărul și tipul actelor sexuale (masturbare, atingeri, penetrare…) pe care le avuseseră. Profesorul a convocat apoi participanții în laboratorul său și le-a cerut să țină un discurs în fața unui grup de necunoscuți. Participanții trebuiau să vorbească 10 minute despre o temă la alegere, în fața unei audiențe nu prea simpatice. Această sarcină avea drept scop să le inducă voluntarilor un sentiment de stres. După discurs, le era măsurată presiunea sanguină. Brody a descoperit că participanții care avuseseră raporturi sexuale în timpul celor două săptămâni precedente aveau o presiune sanguină mai mică decât cei care nu avuseseră. S-a observat și că beneficiile sexului nu se manifestau decât în cazul raporturilor cu penetrare. Celelalte forme de sexualitate (masturbare și raporturi fără penetrare) nu erau legate de faptul de a rămâne zen în timpul luării de cuvânt în public.

O viață sexuală activă – de parcă s-ar fi îndoit cineva de asta – apare ca un ingredient important pentru fericire. Este totuși dificil de aflat, din studiile de mai sus, dacă oamenii sunt mai fericiți sau reacționează mai puțin la stres pentru că fac dragoste mai des sau, dimpotrivă, fac amor fiindcă sunt mai fericiți. Chiar dacă există puține studii experimentale pentru a răspunde acestei întrebări, pare totuși rezonabil să gândim că relația merge în ambele sensuri.” (pag. 123-125)

(”De ce trăiesc mai mult oamenii fericiți”, de Jordi Quoidbach, Editura House of Guides Publishing Grup, Bucureşti, 2011)

Articole similare

Sex în literatură (36): Masturbarea în cel mai recent roman al lui Mihai Radu

Jovi Ene

Sex în literatură (9): Sam Savage sau cum este filmul porno pentru şobolani

Jovi Ene

Sex în literatură (27): Ernesto Sabato și dragostea halucinogenă

Jovi Ene

1 comment

urhutmaria 7 mai 2013 at 18:29

Sexul intr-o relatie nu inseamna intotdeauna fluturasi ,artificii si placeri infinite ,ca atunci cand partenerii se iau de mana pt prima oara si pornesc impreuna pe acelasi drum .INCEPUTUL e simplu ,plin de fericire si culoare ,insa pe parcus lucrurile se schimba ,iar placerea se pierde

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult