Recomandat Revista presei culturale

Revista presei culturale (24 – 30 ianuarie 2014)

observator-cultural-logoÎn această săptămână, am citit din revistele Observator cultural, Cultura, România literară.

Observator cultural”, nr. 449 (707)/23-29 ianuarie 2014. Ca de obicei, cel mai interesant articol din Observator cultural este cel al Cristinei Manole, cea care prezintă săptămânal 4 cărți citite în rubrica ”Lecturi în vremuri de austeritate”. În această săptămână, prima carte este ”Povestiri cu Basil și Josephine”, de F. Scott Fitzgerald: ”Nenumăraţilor admiratori – cititori sau cinefili – ai Marelui Gatsby le recomand cu insistenţă această culegere de povestiri scrise de Fitzgerald în aceeaşi perioadă în care lucra la romanul ce avea să-i aducă (fie şi postum) celebritatea. Ei bine, oricît ar părea de straniu, aceste povestiri au fost scrise pentru… bani! Nu era pentru prima oară în viaţa lui Scott Fitzgerald. Stilul de viaţă boem, bucuria de a chefui cu prietenii (dar şi de a bea zdravăn – tot Papa Hem are cîteva pagini remarcabile despre aventurile bahice ale celor doi uriaşi povestitori), dar şi cheltuielile nesăbuite ale soţiei („opulent life“, zice biograful său, Ian Hamilton), nu mai puţin faimoasa Zelda, apoi cheltuielile cu îngrijirea ei medicală (un capitol dramatic din viaţa scriitorului) l-au obligat pe Fitzgerald să scrie pentru bani. Să vîneze mereu dolarul. Dolarii. Dar cum veneau, aşa se şi duceau.”

CulturaCultura”, nr.1 (452)/16 ianuarie 2014. Ionuț Vulpescu ne vorbește despre anul cultural 2013, cu bune, cu rele, dar și cu perspectivele pe 2014 (o mare amenințare, dispariția revistelor de cultură): „La o privire mai atenta, 2013 a fost anul unor mari si rasunatoare esecuri, care pun în discutie însasi capacitatea culturii române de a face fata si în anul care urmeaza. Caci cel mai mare esec al anului 2013 îl reprezinta incapacitatea de a face din cultura un domeniu strategic. Am asistat la un esec institutional al celor doua cele mai importante institutii – inclusiv ca buget – care au ca menire sustinerea si organizarea cadrului general de activitate în materie de cultura.”

Dacă îndemnul nostru pentru lectură nu vă determină să citiți mai mult, poate o va face cuvintele lui G. Călinescu, reamintite în articolul lui Constantin Coroiu: ”În numarul 2 al „Jurnalului literar“, de la aparitia caruia se împlinesc trei sferturi de secol, G. Calinescu semneaza articolul „De ce nu se citeste?“. Dupa ce afirma ca „o tara nu poate sa-si îndreptateasca existenta fara cultura. Fara Racine, Molière, Flaubert, Hugo, Valéry nimeni n-ar tine atât ca Franta sa nu piara de pe lume“, criticul îl dojeneste pe intelectualul român si, în general, pe cititorul autohton: „Nu fiti asa de dificili cu compatriotii vostri“ – li se adreseaza el direct, pe un ton heliadesc – „când primiti cu atâta plecaciune pe scriitorii straini care vin sa-si vânda orientalilor cartile lor“. (Mitul natâng al strainatatii pe care peste decenii îl va denunta cu mâhnire si Nichita Stanescu.) „Cititi româneste, chiar daca pentru o carte buna ati cumpara noua proaste, caci daca e adevarat ca unui autor i se cere talent, e tot atât de adevarat ca unde nu sunt cititori nu mai esti mândru sa ai talent“.”

Interesant și sondajul despre obiceiurile de pe Facebook, publicat pe ultima pagină: ”Conform unui sondaj realizat de seatband.com, cei mai enervanti utilizatori de Facebook sunt cei care publica mesaje referitoare la dieta sau la exercitii fizice, cei care se lauda cu numarul de calorii mâncate sau cu pregatirile pentru activitati sportive. Pe locul al doilea se situeaza cei care impartasesc fotografii cu ceea ce manânca, iar pe locul al treilea se plaseaza utilizatorii care publica mesaje criptice, care necesita mai multe explicatii pentru a fi intelese. De obicei, acestia refuza sa clarifice, raspund evaziv, sau nu vor sa vorbeasca despre ceea ce au publicat. Pe pozitia a patra se afla persoanele care ii invita pe ceilalti utilizatori sa se joace diverse jocuri in reteaua Facebook, iar pe locul al cincilea se claseaza parintii care documenteaza cu fotografii/povestesc, neobositi, ce face in fiecare moment copilul lor.”

Cultura”, nr. 2(453)/23 ianuarie 2014. ”La Grande Bellezza”, filmul lui Paolo Sorrentino, a rămas unul dintre cele mai lăudate filme ale anului 2013. Nu l-am văzut încă (am urmărit vreo 15 minute și l-am abandonat pentru alte momente, în care voi putea fi mai concentrat), dar iată și o opinie mai degrabă critică a lui Cătălin Olaru, care se încheie astfel: ”Si totusi, exista cel putin un capitol la care filmul lui Sorrentino iese câstigator: l-am vazut si l-am revazut de suficiente ori cât sa fiu absolut sigur, „La dolce vita“ n-are nicio girafa si, daca tin bine minte, duce lipsa si de pasari flamingo.”

rl-headerRomânia literară”, nr. 4/24 ianuarie 2014. Foarte interesantă experiența lui Radu Aldulescu din Germania, despre care scrie pe larg în numărul de săptămâna trecută a României literare. Iată cum a decurs întâlnirea lui cu Jean-Baptiste Joly, directorul Akademiei Schloss Solitude și cu Radu Boroianu, consilier în Ministerul Culturii: ”Acesta a spus la un moment dat că-și permite cu de la sine putere să renunțe la cutumele diplomatice, pentru a-i prezenta secretarului de stat român o doleanță ca de la om la om, care a sunat astfel: Domnule Boroianu, vă rog din tot sufletul, faceți ceva pentru scriitorii români. I-am văzut și i-am cunoscut aici, sunt incredibili de săraci, n-au nici un fel de sprijin și condiții pentru a crea. În felul ăsta literatura română va dispărea… Ca un soi de consolare pentru directorul Academiei, domnul secretar de stat a spus că nu doar scriitorii suferă de sărăcie în România, ci și artiștii plastici și alte categorii de artiști. O concluzie (care-mi aparține) ar fi că sărăcia în România este ingredientul de bază al artelor, de care nu se convine să facem caz.”

Precizări:

1. Revistele literare, culturale, de cinema sau de informație, care doresc să apară în această rubrică, o pot face, trimițând, prin reprezentanții lor, un mesaj la jovi@filme-carti.ro. Vom răspunde de îndată și, probabil, favorabil :)

2. Revista ”România literară” a fost obținută cu sprijinul Inmedio.ro, rețea de distribuție a ziarelor/revistelor, de unde vă sfătuim să o achiziționați.

Articole similare

Craii și morții, de Dan Stanca

Jovi Ene

Copilăria și adolescența generației mele: ”Aproape totul e ok”, de Francisc Baja

Jovi Ene

Revista presei culturale (mai 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult