Nascut pe 5 noiembrie 1938 in New York. Mama – Beatrice Launer (violonista – dintr-o familie de evrei austrieci), tatal – Jules Dassin (regizor film, evreu dintr-o familie cu radacini in Rusia si in Polonia).
In 1950, familia Dassin se stramuta in Europa, din cauza faptului ca Jules Dassin se afla pe Lista Neagra de la Hollywood.
Astfel incat Joe Dassin studiaza la International School of Geneva si la Institut Le Rosey din Elvetia, absolvind in final la Grenoble. Dupa care Dassin pleaca in SUA, unde incheie un doctorat in etnologie la University of Michigan, din Ann Arbor.
O perioada in care, pentru a-si plati studiile incheiate cu brio, are slujbe care de care mai ciudate, maturator, instalator, diskjockey. Il cunoaste apoi pe Peter Seeger – trubadur celebru al cantecului popular american din anii ’60, dar il intalneste si pe Robert Zimmerman (viitorul Bob Dylan 🙂 ).
Interesul pentru muzica creste, astfel incat apare alaturi de Georges Brassens in programe de bar si incepe sa studieze chitara.
Reintors in Franta, viitorul cantaret lucreaza alaturi de tatal sau si evolueaza in roluri secundare in cateva productii regizate de acesta, printre care se remarca in “Josef”, din filmul “Topkapi”.
Practic, cariera muzicala incepe in decembrie 1964, cand semneaza un contract cu CBS Recording, fiind primul francez care semneaza cu o casa de productie americana.
In martie 1965, „Je change un peu de vent”, piesa sa abia atinge 1800 de exemplare vandute, insa Dassin persevereaza, astfel incat intalnirea sa cu textierul Plaid Jacques, de bun augur, contureaza succesul. Peste noapte, Joe Dassin devine o adevarata vedeta.
Piesele sale urca in topuri!
Vocea sa calda, profunda, eleganta sa si usurinta cu care canta in cateva limbi straine, infatisarea placuta, prezenta sa scenica, toate acestea fac din Joe Dassin un personaj cu mare priza la publicul francez, dar si german, spaniol, italian, englez sau grec. Repertoriul sau se inspira pentru inceput din cantecele americane si din folclorul tarii sale de nastere.
Turnee internationale, concerte in Franta, vanzari in crestere, un premiu al Academiei Charles Cros acordat celor mai importanti cantareti francezi… o cariera frumoasa.
In septembrie 1969, urcand pe scena de la Olympia – portile succesului ii sunt larg deschise.
Si din acumularile financiare Joe Dassin achizitioneza in anii ’70 terenuri in Tahiti (in apropiere de Bora-Bora), unde petrece cat de des poate timp alaturi de prietenii sai si practica pescuitul in largul marii.
In 1975 Dassin lanseaza marele hit al sau „L’été indien„, o adaptare a succesului italian al lui Toto Cutugnio si care devine piesa cu cea mai mare vanzare din intreaga sa cariera.
În 1979, Joe Dassin a urcat pe scena de la Olympia pentru ultima oară. În decembrie, o alertă cardiaca, combinata cu interventii chirurgicale din cauza unui ulcer gastric ii slabesc puterile, drept care anuleaza turnele sale programate. In lunile care au urmat nasterii in martie a celui de-al doilea fiu al sau, Dassin sufera doua atacuri de cord în Paris și Los Angeles.
La 11 iulie 1980, o ultima gala la Cannes, dupa care Dassin pleaca sa se odihneasca in Tahiti, impreuna cu sotia, fii sai, mama sa si cativa prieteni.
Un ultim infarct pe 20 august 1980, la pranz intr-un restaurant din Papeete.
Joe Dassin apartine patrimoniului cantecului francez si deopotriva patrimoniului international muzical.
Ascultat in intreaga lume, vandut in continuare la cote mari, melodiile sale sunt si astazi difuzate pe scara larga de statiile de radio si de canalele de televiziune de-a lungul si de-a latul pamantului.
Daca ar fi sa aleg numai o singura melodie dintre cele pe care ni le-a lasat Joe Dassin, cred ca m-as opri la „Le Cafe des Trois Colombes”:
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=U6zh26AIwLo’]
O intreaga viata muzicala intr-un montaj “Les Grand Moments De Television (1965-1980), realizat in anul 2010.
Un montaj care va va transpune in lumea muzicala plina de farmec, romantism si melodicitate a celui care a fost Joe Dassin. Si pe alocuri, o viziune asupra scenografiei si montajului TV care va va aminti de romanul Alexandru Bocanet.
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=G1dkQbju4dM’]