Interviu

Scriitor în pandemie: Raul Anchel

Raul Anchel:

”Autoironie

Am trait până la vârsta de 16 ani în Fălticeni un orășel mic dintre dealurile moldovene, orășel ce te îmbie la poezie. După liceu, am urmat Facultatea de Matematică-Calculatoare din Iași. Copoul, Bahluiul și atmosfera specială a Iașului universitar m-a îndemnat la poezie… În general pe tot parcursul îmi notam trăiri, emoții, fraze ce-mi veneau și-mi pătrundeau simțurile… 

După absolvire am lucrat la Centrul de Calcul al Universității București până la plecarea în Israel in anul 1978… Din anul 1978 până in 2009 nu am avut nici o relație cu România în încercarea de a mă consolida în noua țară. În Israel am lucrat la două mari firme de computere, iar apoi mi-am deschis propria mea companie de software… Pe aceasta am exitat-o în 2003, cumpărătorul fiind gigantul American Fidelity… De atunci noua mea firmă se ocupă de BI / AI adică inteligență comercială și inteligență artificială… sună mai complicat și mai fastuos decât este… În toată perioda asta am vândut câteva IP-uri marilor companii de soft și am 17 clienți mari în Israel…

Veleitățile de scriitor nu mi-au fost cunoscute până în timpul COVID-ului… Stresat că nu-mi pot vinde soft-ul și că mi-e greu să mă obișnuiesc cu atâta timp liber, am ajuns să-mi răsfoiesc jurnalul cu notițe… Să preiau unele idei, să dezvolt altele, să scriu amintiri și nu numai.

În anul 2020 am publicat doua romane:
 -Emil între ură și dragoste
 -Iași  Orașul dragostei eterne

Tot atunci am publicat și 4 volume de scrieri poezii și proză amintiri și simțiri transcrise din realitatea zilnică…
 -Călător cu gândurile mele
 -Hai Hui din Fălti prin lume
 -Din trăirile unui evreu roman
 -Corona timpuri răvășite

În anul 2021 au fost trimise deja la tipar volumele de povestiri:
 -CANAAN
 -Un fel de religie…

Spre sfârșitul lui 2021 vor ieși două volume de Fantezii… De fapt despre prietenie și relațiile ei miraculoase în alb și negru, pe diferitele canale de NET

Am primit câteva recomandări elogioase de la critici literari români ca și o apariție într-un film documentar român în care citesc 2 din povestirile mele…

Acum când mă folosesc de tastatură ca și violonistul de arcuș ca și pictorul de penel, acum realizez că nu am fost în contact cu literatura română de câteva decenii…”

-Care sunt impresiile tale (la rece) despre anul 2020, cum te-a schimbat, dacă a făcut-o, pe plan personal? Cum a influențat pandemia felul în care ai scris și ai trăit ultimele 12 luni, din punct de vedere literar?

Pandemia, semnalul că nu suntem infiniți, m-au provocat să scriu ca să-mi păstrez audiența ce o aveam la serviciu (i-am înlocuit pe salariați cu cei de pe facebook).

-Ai participat la evenimente online (Zoom etc.)? Care a fost experiența? Crezi că această modalitate de contact cu publicul (inclusiv cu cel de departe) este eficientă și va continua după pandemie?

Zoom în ultimul timp îmi inlocuieste skype-ul, teamviewer, nermaker etc … Am câteva întâlniri săptămânale pe ele pentru lucru…

 

Cu scrierile doar cu un tip Viorel Costea, ce mi-a pus 3 dintre scrierile din Corona într-un film…

-Crezi că s-a citit mai mult în 2020? Crezi că s-a citit mai mult din cărțile tale?

Noțiunea de mai mult, mai puțin nu exista… scrisul meu a existat și probabil va fi limitata de perioada COVIDului…

 

Au fost totuși peste 1000 de cărți vândute… Pentru mine un success neașteptat.

-Recomandă-ne o carte din literatura română care te-a impresionat în 2020 și cum a făcut-o. Dar și una din literatura universală, tradusă sau nu în limba română.

Jojo Moyes, Michel Chabon, John Farris, Stephen King etc. same type english only

-Ce îți propui, pe plan literar, în 2021?

Să se termine pandemia…

 

Dacă o să am ceva de spus… și încă voi fi dornic de audiență…. NU ȘTIU… Dacă da, poate.

Articole similare

„Trebuie să joci totul pe bune și sincer, de parcă viața ta ar depinde de asta” (interviu Alan Ruck, HBO, Succesion)

Jovi Ene

”Școala, prin dascăli dăruiți meseriei, formând copiii de azi, poate salva societatea de mâine” (interviu cu Marius Albert Neguț)

Jovi Ene

Scriitor în pandemie: Adrian Grauenfels

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult