Wild Card (2015) – Joc periculos
Regizor: Simon West
Scenariu: William Goldman
Distribuția: Jason Statham, Stanley Tucci, Milo Ventigmiglia, Dominik Garcia-Lorido, Michael Angarano, Jason Alexander, Hope Davis, Anne Heche, Sofia Vergara
Jason Statham a rămas Last action hero al generației sale și nu putem decât să regretăm faptul că nu a prins decât filme medii și sub-mediocre. Mie mi-a fost extrem de simpatic încă de la debutul lui din Lock, Stock and Two Smoking Barrels , iar rolul din trilogia Transporter i-a consolidat locșorul pe care i l-am acordat printre guilty pleasure-urile personale.
În acest remake (nu vi se pare că se fac prea multe remakeuri și cam degeaba? mie cam da…) al thrillerului din 1986 (cu Burt Reynolds în rolul principal) distincția majoră dintre original și versiunea neo-hardboiled actuală este… titlul. Pentru că Heat duce cu gândul numai la filmul lui Michael Mann din 1995, William Golding și-a reșapat scenariul bazat pe propriul roman cu o doză de accent british, ceva cafteală high-end și l-a rebotezat Wild Card (Reynolds îl interpreta pe Nick “Mex” Escalante, un badass… mexican ;)))))))).
Statham tronează peste un casting ce-i include pe Hope Davis, Stanley Tucci, Jason Alexander, Sofia Vergara și un Ford Torino din 1969 ;))) Doar mașina „împușcă” mai mult screen time decât toți actorii la un loc, aceștia mulțumindu-se cu ceva asimilabil unor cameo, deși Stanley Tucci scoate și zer din piatra celor cinci minute acordate cu parcimonie de regizor ;)))
Penibil de slab scris de ilustrul William Goldman (aflat probabil la un barbecue vegan pe marginea piscinei), scenariul se centrează pe bodyguardul închiriabil de oricine Nick Wild, un bețivan cartofor patologic, cum ni se revelează mai târziu printr-o scenă extrem de „curajoasă” care nu-și prea are locul într-un film de-o asemenea factură și cu atât de puțină miză. Trecutul lui nebulos – neclarificat până la final – pare să-l fi înzestrat cu o deplină cunoaștere a artelor marțiale full-contact, ruperii violente a segmentelor osoase din corpul uman și a transformării obiectelor uzuale în unele profund letale – într-o scenă retează jugulara cuiva cu un card de credit! (e regretabil că regizorul Simon West nu are sclipirea de a transforma aceste scene într-unele terifiante ca în Equalizer).
Pe de altă parte, deși NU este un action movie, Wild Card câștigă tocmai la capitolul bătăilor (mai cu seamă prin cea desfășurată pe melodia White Christmas ;)) Cafturile din film se mulează bine pe scenele tip thriller ale filmului – deși până și acestea se desfășoară cumva atipic și diferit de orice ai crede că va urma, mai ales cele cu Stanley Tucci care „fură” scena interpretând un alunecos și uns cu toate alifiile ganster lasvegasian memorabil numit Baby.
Sfârșitul, abrupt, te lasă cu ochi-n soare și cu o întrebare pe buze”de ce mă, de ce?” Vă las să răspundeți voi la ea 😉
Nota: 5,5/10
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=7fJGbTfFPkM’]