What’s Eating Gilbert Grape (1993) – Necazurile lui Gilbert Grape
Regia: Lasse Hallström
Distribuția: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis
‘What’s Eating Gilbert Grape’ (1993) este unul dintre filmele de lungmetraj cele mai cunoscute ale regizorului suedez Lasse Hallström, a cărui rampă de lansare spre faimă internațională au fost clipurile video cu cântecele de succes ale grupului ABBA. Astăzi a devenit și un fel de punct de referință inconturnabil în carierele cinematografice ale lui Johnny Depp și în special a lui Leonardo DiCaprio, care la 19 ani obținea cu rolul din acest film prima nominalizare pentru un premiu Oscar (pentru rol secundar) din cariera sa. Pe lângă ei mai apar câțiva actori și actrițe cu talent, din tânăra generație de atunci. ‘What’s Eating Gilbert Grape’ are ambiții mai mari decât cele ale unui film de actori. Acțiunea – care se bazează pe un roman al lui Peter Hedges (care a scris și scenariul) -, adună destine nefericite și se petrece într-un colt fară speranță al Americii, și totuși reușește să transmită un mesaj optimist. Din acest punct de vedere, mi se pare a fi un preludiu la ‘Chocolat’, filmul meu preferat din filmografia de până acum a lui Lasse Hallström.
Cadrul în care se desfășoară acțiunea este un orășel imaginar, dar tipic american. La Endora, cu o populație puțin peste 1000 de locuitori, nu se întâmplă niciodată nimic. Prin localitate trece o șosea care este drumul caravanelor de turiști care se îndreaptă vara spre parcurile naționale, și trecerea lor este unul dintre evenimentele importante ale anului. Aici, în casa construită de tatăl familiei, care se sinucisese cu 17 ani în urmă, trăiește familia Grape. La 20+ ani, Gilbert este susținătorul principal al familiei. Mama sa, căzută în depresie și în bulimie nu se mai mișcă de la parterul casei și mai ales de pe canapeaua din fața televizorului. Două surori, fete bune și drăguțe, ajută cum pot și se confruntă cu provocările vârstei. Problema familiei este fratele mai mic, Arnie, care este întârziat mintal și are nevoie de supraveghere aproape permanentă. Gilbert lucrează la un mic supermarket local, a cărui existenta este amenințată de deschiderea pe șosea a unui magazin mare al unei rețele comeciale. Viața se desfășoară cumva, într-un echilibru fragil. Apariția unei tinere care călătorește împreună cu bunica sa într-o caravană care se defectează riscă să tulbure ordinea lucrurilor. Se aproprie și sărbătorirea aniversării de 18 ani a lui Arnie. Orașul în care nu se întâmplă nimic va fi martorul unor întâmplări mai puțin obișnuite.
Scenaristul Peter Hedges și regizorul Lasse Hallström reușesc să manevreze cu materiale dificile, folosind în special elemente din recuzita melodramei. Tema atmosferei sufocante din micile orașe din centrul Americii este clasică în dramaturgia, literatura și cinematografia americană. Nici personajul lui Arnie nu este complet inedit, dacă ne gândim la ‘Of Mice and Men’ sau la ‘Rain Man’. În schimb, personajul mamei, cu tulburările ei supragreutate, introducea o tipologie inedită în acel moment (după cate stiu eu). Cei doi foarte tineri actori au fost formidabili în acest film. Chiar și astăzi, când știm cum au evoluat carierele lor de atunci, putem aprecia că rolurile din acest film sunt dintre cele mai bune ale unor cariere stelare.
Johnny Depp interpretează unul dintre rolurile sale mai puțin malefice și ne putem doar imagina cum ar fi evoluat traseul sau daca ar fi continuat în aceasta direcție. Despre Leonardo DiCaprio, ce pot scrie? Mi se întâmplă cu el ceva interesant. Nu-mi place aproape niciunul dintre personajele pe care le întruchipează, și totuși, admir fiecare rol pe care-l face. Este cazul și aici, unde joacă, cred, primul său mare rol. Mai apar în film și John C. Reilly, alt actor pe care-l admir, aflat și el atunci la începutul carierei sale, și câteva actrițe cu roluri mai mici dar foarte importante în dinamica poveștii. Scenariului i se poate imputa faptul că rezolva puțin prea ușor și prea bine problemele maturizării dureroase a eroilor și toate conflictele care păreau insurmontabile, dar calitatea interpretărilor ridică acest film peste media uitării și reprezintă un motiv suficient de bun (dar nu singurul) pentru a fi căutat de cei care nu l-au văzut încă.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com)