Filme Filme asiatice

Un al doilea sezon solid: Tehran (2022)

Tehran (sezonul 2, 2022)
Realizatori: Dana Eden, Maor Kohn, Omri Shenhar
Distribuția: Glenn Close, Niv Sultan, Shaun Toub, Menashe Noy  

Când a fost lansat acum doi ani, serialul ‘Tehran’ aducea un element de noutate în genul serialelor de spionaj. Era primul serial israelian care avea că subiect lupta serviciilor secrete israeliene (faimosul Mossad, desigur) cu regimul islamic, localizând cea mai mare parte a acțiunii în capitala Iranului. Desigur, filmările nu puteau avea loc ‘în locație’ așa încât Grecia a fost distribuită în rolul Teheranului. Serialul a fost apreciat și de spectatori și de critici, atât pentru părțile de acțiune, cele de dramă romantică (cu o frumoasă agentă a Mossadului jucata de Niv Sultan) și pentru autenticitatea (apreciată de mulți, criticată de alții) cu care reda mediul social și viața de zi cu zi din Iran. A câștigat și un premiu Emmy internațional pentru seriale de dramă. Apple TV a apreciat serialul, a cumpărat pentru distribuire primul sezon și a devenit producător la al doilea, a cărui primă distribuire tocmai s-a sfârșit la Canalul 1 al televiziunii din Israel.

Sezonul al doilea probabil că îi va entuziasma pe cei care au apreciat ‘Tehran’ în primul sezon ca serial de spionaj. Acțiunea, concentrată acum pe tentativele de lichidare ale unuia dintre capii Gărzilor Revoluționare, este alertă. Cele câteva personaje principale de ambele părți ale disputei sunt bine creionate. Legătura romantică înfiripată în primul sezon continuă acum și joacă un rol important în intrigă. Dispunând de fonduri mai generoase, producătorii serialului au putut nu numai să reconstituie în amănunte mai precise și mai fastuoase mediul social (o parte din acțiune se petrece în vilele protipendadei iraniene) ci și să angajeze serviciile unei actrițe de talia lui Glenn Close care joacă rolul spioanei rezidente locale care o ajută pe agenta Tamar Rabynian, rămasă încă în Iran. De cealaltă parte a baricadei apare din nou excelentul actor de origine iraniana Shaun Toub cu un rol a cărui evoluție de-a lungul episoadelor sezonului este mai mult decât interesantă.

Nu pot judeca în ce măsură reconstituirea vieții din Teheranul de astăzi este autentică. Termeni de comparație ar exista, căci cinematografia iraniană ne oferă aspecte filmate acolo, dar trebuie să ținem cont că filmele iraniene sunt creații realizate sub controlul unei cenzuri totalitare. Intervine probabil și un element de propagandă, așa încât nu aș acorda valoare de documentar celor pe care le vedem în serial. Ele îmi par însă suficient de credibile pentru un film de acțiune. Ceea ce cred că s-a pierdut de la un sezon la altul este ponderea elementului israelian. Exista în primul sezon și o parte din dramă care se petrecea chiar în sediul Mossad-ului, iar motivele implicării agentei israeliene, a cărei familie era originară din Iran, erau clare și importante. Acestea s-au pierdut în acest al doilea sezon și ‘Tehran’ devine un serial de spionaj care ar putea fi la fel de bine britanic sau american. Un serial bun, desigur, care îi va mulțumi pe amatorii genului, și nici asta nu este puțin. Finalul este din nou deschis și poate fi un punct de plecare pentru un al treilea sezon, dar asta vă depinde de cariera internațională a sezonului 2 și de eventuale noi premii Emmy. Printre concurenți se află, de altfel, și știrile din jurnalele de actualități, căci războaiele secrete legate de Iran nu se poartă doar la televiziune.  

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Distopie suprarealistă: The Lobster (2015)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefila (29 iulie – 4 august 2013)

Jovi Ene

Un thriller bun desfășurat pe ecranul calculatorului: Searching (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult