1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Toy Story (1995)

Toy Story (1995)
Regizor: John Lasseter
Voci: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney, John Ratzenberger, Annie Potts, John Morris, Erik von Detten

Stiati ca jucariile prin viata, ca au o existenta proprie care se desfasara doar atunci cand sunt ascunse privirii tuturor? Stiati ca jucariile au suflet? V-ati gandit vreodata la importanta lor data de statutul de parteneri de joaca ai celor mici? V-a trecut vreodata prin minte cat de important este proprietarul jucariilor pentru acestea, cat de mult isi doresc sa apartina cuiva, sa se simta dorite, de neinlocuit?

Ei bine, alegeti “Toy story” pentru o dupa amiaza mohorata de week-end si veti descoperi un film despre copii si despre jucarii, despre viata jucariilor in absenta copiilor, despre relatii, sentimente si aventuri fara de care viata ambelor categorii ar fi mai searbada si fara rost.

Rasplatit cu un premiu Oscar in 1995 pentru meritul de a fi primul lung metraj de animatie realizat in intregime pe calculator, “Toy story” nu a castigat aprecierea copiilor si respectul parintilor pentru inovatiile tehnice care, cel putin pentru cei mici, nu reprezinta atractia majora pentru productiile genului, ci mai ales originalitatea si ingeniozitatea povestii pe care o spune. Cum altfel ar putea fi considerata o istorisire despre lumea jucariilor in care acestea prin viata, si mai mult decat atat, actiunile lor sunt guvernate de un set strict de reguli intre care nerelationarea cu lumea copiilor este cea mai dura si mai strict urmata? Si totusi animatia ne mai vorbeste despre loialitatea jucariilor fata de apartinatorii lor, despre greutatea de a ascunde faptul ca sunt insufletite si pline de initiativa in prezenta acestora, despre dorinta lor de a fi apreciate si iubite, despre nevoia de a fi respectate si tratate cu decenta in jocurile care le implica.

Jucariile lui Andy

Povestea se invarte in jurul a 2 jucarii : Woody Cowboy (a carui voce o interpreteaza cu succes Tom Hanks), vechiul serif, liderul jucariilor unui baietel pe nume Andy si Buzz Lightyear (voce Tim Allen) un soldat spatial dotat cu echipament modern,  recent intrat in cercul jucariilor lui Andy. Gelozia isi face aparitia in sufletul lui Woody cand este inlocuit cu Buzz in postura de jucarie favorita de catre Andy si mai ales cand noul venit nu straluceste prin inteligenta, insa cucereste intreaga audienta cu comportamentul sau arogant si plin de incredere, pornit de la premiza ca este un soldat spatial adevarat si nu doar o jucarie.

In dorinta de a-si recapata pozitia pierduta, Woody provoaca accidental caderea lui Buzz pe fereastra in curtea vecinilor, al caror copil, Sid – personaj negativ bine conturat, exceland in agesivitate, rautate si sadism – se distreaza distrugand jucariile in cele mai ciudate moduri. Insa puternicul simt al justitiei, caracteristica dominanta a filmului care anima (sau nu) personajele, situindu-le transant de partea binelui sau de partea raului, genereaza remuscari in sufletul de jucarie romantica a lui Woody. Accentuate de oprobiul camarazilor – Mr. Potato Head (Don Rickles), Slinky Dog (Jim Varney), Rex the Dinosaur (Wallace Shawn), si Little Bo Peep (Annie Potts)- acestea il determina sa incerce sa castige increderea si stima pierdute prin gestul necugetat si sa organizeze salvarea lui Buzz de soarta cruda pe care i-o pregateste demonicul Sid si imaginatia lui bogata in a face rau. Si asa incepe marea aventura a jucariilor cu emotii si trairi umane.

Woody si Buzz

Poate cel mai bine zugravit este conflictul interor al marelui Buzz Lightyear osciland mereu intre dorinta – aceea de a se crede soldat spatial antrenat in conflicte intergalactice si realitatea pe care Woody nu pierde nici o ocazie sa i-o aminteasca – aceea ca este doar o jucarie. La fel de antrenante prin imagine si spiritul dialogurilor este si dualitatea celorlate jucarii alternand intre taberele eroilor principali in situatiile conflictuale si mai apoi in aventura comuna.

Urmand spiritul altor productii ale aceleeasi echipe, Randy Newman ne incanta cu o coloana sonora de exceptie  din care in mod sigur “You’ve Got a Friend in Me” ramane in memoria auditorilor.Geniul echipei Pixar/Disney a combinat cu succes scenariul si structura personajelor principale cu vocile actorilor alesi sa le insufleteasca reiesind momente pline de spirit, replici memorabile si eroi reali, plini de viata.

Un film inovator pentru momentul lansarii sale, o poveste interesanta, imprevizibila, memorabila despre jucarii si mai mult despre orgoliu, mandrie, gelozie, prietenie si identitate pe care ar trebui sa-l vada orice copil sau…cei ce vor sa-si redescopere in parfumul amintirilor…. sufletul de copil.

Nota: 9/10

Articole similare

Razboaiele mele, de Adelin Petrisor

Mihaela

Jocuri în oglindă: Enemy (2013)

Dan Romascanu

Morocănosul: A Man Called Otto (2022)

Dan Romascanu

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult