Filme Filme americane Recomandat

The Sorcerer’s Apprentice (2010)

The Sorcerer’s Apprentice (2010) – Ucenicul vrajitor
Regia: Jon Turteltaub
Distributia: Nicolas Cage, Jay Baruchel, Alfred Molina, Teresa Palmer, Toby Kebbell, Omar Benson Miller, Monica Bellucci, Alice Krige, Jake Cherry

Care este rezultatul combinarii mai multor elemente de succes cum ar fi un producator de renume – Jerry Bruckheimer, un regizor recunoscut pentru calitatea muncii sale – Jon Turteltaub, un studio al carui nume nu mai are nevoie de nici o recomandare si cel putin trei actori de top, ei bine rezultatul se numeste „Ucenicul vrajitor” si incearca sa va cucereasca vara aceasta ruland pe ecranele romanesti. In ce masura isi indeplineste menirea veti hotari singuri, caci reunirea superlativelor mai sus prezentate, desi au contribuit la succesul altei francize – „National treasure” – si atrage publicul la cinema, nu aduce recunoastere si apreciere neconditionata si garantata.

Scenariul acopera aproape 3000 de ani de povesti vrajitoresti pe care le aflam din gura naratorului, in primele minute ale peliculei, pentru a concentra apoi actiunea, bazata pe conflictul dintre bine si rau, avandu-i ca eroi pe un vrajitor si ucenicul sau, in modernul Manhattan. Suntem astfel prinsi in captivanta poveste a lui Merlin si a celor trei discipoli ai sai pe care dragostea si gelozia ii imping la gesturi necugetate si aliante malefice.

Nicolas Cage

Balthazar Blake (Nicolas Cage) este un vrajitor cu o varsta venerabila, ajuns in timpurile moderne fara a gasi persoana potrivita care sa-l ajute sa-si indeplineasca misiunea – salvarea omenirii de sub influienta raului. Intamplari neprevazute, un inel cu personalitate si multa ingeniozitate la scrierea scenariului, il scoate in calea eroului nostru, pe Dave, mai intai in 2000, an cu valente magice. Pustiul de zece ani, intrat din intamplare intr-un magazin de antichitati, provoaca fara voia sa o infruntare intre cei doi maestri vrajitori – Balthazar -Nicolas Cage si Horvath- Alfred Molina intr-o noua prestatie cuceritoare, infruntare care il impresioneaza profund .

Il regasim pe Dave (Jay Baruchel) dupa zece ani, student pasionat de fizica si fara viata sociala la NY University. Tot dupa zece ani reuseste si Balthazar sa se elibereze din capcana accidentala in care a cazut si se alatura lui Dave, reticent si neincrezator in menirea sa de urmas direct al lui Merlin, in distrugerea Morganei si salvarea lumii de la distrugerea iminenta, in lupta impotriva lui Horvath. Timpul pierdut impune lectii de vrajitorie lungi si intense, intampinate cu reticenta si fara atentia cuvenita de noul ucenic, pe de o pare prea afectat de multitudinea de evenimente imposibile pe care le traieste, si pe de alta parte inclinat sa-si abandoneze „misiunea” la aparitia unei relatii romantice desprinse din realitatea sa de student. Rolul de invatacel cam timid, tocilar si nesigur in prezenta femeilor il prinde bine pe Jay Baruchel.

The Sorcerer's Apprentice

Convins ca  prima sa intalnire cu vrajitorii a fost o halucinatie, tanarul erou se adapteaza greu la statutul sau de ” prim merlinean”, comportamentul sau are accente comice si nevrotice in acelasi timp, dublat de o inteligenta iscoditoare. In cursa nebuneasca de cautare a papusii de lemn in care este inchisa vrajitoarea cea rea, Morgana (Alice Krige), Nicholas Cage construieste in pielea lui Balthazar un personaj echilibrat, stoic si intelegator cu ucenicul sau, nerabdator si determinat in indeplinirea misiunii. In calitatea sa de maestru si etalon pentru Dave, actiunile si reactiile sale dau valoare si inteles celor „comise” de catre liceean. Fiecare gest al lui Dave devine reusita sau ratare prin raportare la atitudinea lui Balthazar, personaj loial, drept in aprecieri, oarecum taciturn si serios ceea ce ii permite ucenicului derapaje amuzante.

Ucenicul vrajitor

Jon Turtelthaub s-a dovedit foarte inspirat si la alegerea cuplului de personaje negative. Alfred Molina in rolul maleficului Horvath si Tobby Kebbell intrand in pielea lui Drake Stone josnicul discipol tinzand spre nemernicia maxima a mentorului sau, echilibreaza partea negativa a actiunii prin energia si forta pe care o degaja. Mai putin elocventa este motivatia intentiilor distructive ale lui Horvath, gelozia, neimplinirea in dragoste si preferarea adversarului sau de catre cel de-al treilea discipol al lui Merlin, Veronica (Monica Bellucci) nejustificand pe deplin dorinta de distrugere a omenirii. La fel de putin credibila si neargumentata este si decizia lui Dave de a nu accepta oferta lui Balthazar de a renunta la misiune si a reveni la realitatea sa obisnuita.

Fara a fi motivat de ambitie, fara a fi nevoit sa-si apere iubirea, eroul nostru continua lupta din … curiozitate si dorinta de a invata. Nu pare un motiv plauzibil, insa tarele scenariului se pierd in multitudinea de efecte speciale care dau spectaculozitate peliculei. Scena de lupta din Cartierul Chinezesc in care un dragon de hartie prinde viata si isi revarsa flacarile printre personaje este fascinanta, la fel de spectaculoasa vizual ca si vulturul de metal care il poarta pe Balthazar deasupra marelui oras. Prezenta lui Jerry Bruckheimer pe afisul filmului garanteaza efecte speciale de calitate si din acest punct de vedere s-a reusit pe deplin incantarea ochiului privitorului. Prinsi in acest spectacol si distrasi de prestatiile lui Jay Baruchel, Nicholas Cage si Alfred Molina, veti ierta scaparile scenariului, incoerenta povestii, prezenta fara consistenta a celorlalte nume celebre din distributie si veti avea parte de doua ore de relaxare. Nu sunt convinsa insa ca a doua zi sau peste o luna va veti mai aminti mare lucru din aceasta productie plina de bune intentii si cam atat.

Nota: 7/10

Trailer:

Articole similare

Laissez-passer (2002)

Dan Romascanu

Dramă de piscină: A Bigger Splash (2015)

Dan Romascanu

Îmi lipsește Angelina Jolie: Tomb Raider (2018)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult