Sweet Tooth (Netflix, 2021)
Creatori: Jim Mickle, Beth Schwartz
Distribuție: Nonso Anozie, Christian Convery, Stefania LaVie Owen
Timpurile întunecate scot la iveală oamenii luminoși. Acest adevăr rămâne neschimbat chiar și în perioada pandemiei, în care ne-am tot ciocnit de variate fenomene de ordin sociologic și psihologic. Trebuie să recunosc că de-a lungul acestei perioade am dat atenție sporită anumitor domenii, încercând să înțeleg încotro ne îndreptăm. Tendința de a elucida posibilele scenarii ale viitorului se regăsește din belșug și în cinematografia mondială. Evident, acestea ar fi imposibile fără un dram de fantezie bună.
Serialul „Sweet Tooth” care urmează să apară pe Netflix și pe care am avut ocazia să-l vizionez încearcă să ne ofere o perspectivă alternativă asupra a ceea ce ne poate aștepta în viitor. Lumea este lovită în plin de un virus care provoacă așa numita „Marea Prăbușire”. Fiind un cataclism imprevizibil, acesta schimbă considerabil conduita oamenilor și îi face mult mai reticenți față de tot ceea ce îi înconjoară, iar termenul de prietenie sau familie își schimbă sensul radical. În mijlocul acestei noi lumi încep să apară copii hibrizi, un amestec inedit dintre oameni și animale. Gus este unul dintre ei, un copil – cerb de o drăgălășenie aparte, care încearcă din răsputeri să-și găsească mama.
Istoria din „Sweet Tooth” este departe de ceea ce reprezintă un Sci-Fi obișnuit, pentru că producătorii istoriei Jim Mickle și Beth Schwartz au decis să ne arunce în vâltoarea evenimentelor, lăsându-ne să disecăm individual maniera în care o nefericită conjunctură ne poate schimba balanța de valori. Cine e rău și cine e bun, până unde putem să ne implicăm în evoluție, cine are dreptul de a-l înlocui pe Dumnezeu? Iată doar câteva întrebări pe care le-am resimțit eu de-a lungul celor câteva episoade. Evident, veți spune că probabil am căutat substraturi prea adânci pentru un serial de divertisment. Răspunsul este simplu. Scenariul este tras la indigo parcă de pe fricile și fobiile noastre.
Serialul are și avantajul de a fi foarte bine filmat, evident cu utilizarea tehnicilor de montaj și aplicarea corespunzătoare a efectelor vizuale. Cu toate acestea este bine dozat și nu se simte prea mult element computerizat, adică este ușor de parcurs (pentru o exemplificare bună, cele câteva episoade le-am privit în câteva ore ale nopții). Suspansul este încă un element bine încadrat în film, or fiecare episod te ține, te leagă și te face să continui, încercând să descoperi nu doar istoria lui Gus, ci și cea a personajelor secundare. Țin să menționez că actorii au fost aleși pe potriva subiectului, iar cel mai mult am empatizat cu Christian Convery (micul Gus, care debordează de energie și căldură pe ecrane) și cu Adeel Akhtar, un medic pornit în lupta cu necruțătoarea boală.
Dacă sunteți și voi ca și mine căutători de filme care să vă provoace palpitații sau poate dacă aveți nevoie de o istorie neobișnuită, atunci nu ratați premiera „Sweet Tooth”. Cu siguranță, acest serial se încadrează în categoria unora dintre cele mai bune din ultima perioadă.
Toate episoadele serialului vor fi lansate pe 4 iunie 2021, doar pe Netflix.
Nota: 9/10
(Sursă fotografii: collider.com, the verge, comingsoon.net)