Filme Filme europene

Scriitorul și muza sa: Mr & Mme Adelman (2017)

Mr & Mme Adelman (2017)
Regia: Nicolas Bedos
Distribuția: Doria Tillier, Nicolas Bedos, Denis Podalydès

În luna martie așteptam cu nerăbdare să văd ‘La Belle Epoque’, al doilea și cel mai recent film al regizorului francez Nicolas Bedos care trebuia să ajungă la noi pe ecrane exact în săptămâna când lumea s-a oprit și sălile de cinematograf s-au închis. A trebuit să amân întâlnirea cu acel film, dar recent am descoperit că aveam înregistrat filmul său de debut din 2017 în care Bedos și joacă rolul principal alături de partenera sa în viață, Doria Tillier. Cei doi sunt ‘Monsieur & Madame Adelman’. El, Victor, este un scriitor celebru, membru al Academiei Franceze și proaspăt decedat. Ea, Sarah, este proaspăta lui văduvă, care împărtășește unui reporter, în seara înmormântării lui, povestea a 45 de ani de dragoste, trădări, succese și dezamăgiri. Este unul dintre fimele care mi-au plăcut cel mai mult din ce am văzut în ultima vreme – poveste romantică, comedie socială, privire critică asupra intelectualității franceze, satiră a prejudecaților rasiste, poveste feministă dar mai presus de toate acestea un film spumos și spiritual, așa cum stiu să facă cineaștii francezi când sunt loviți de inspirație.

Prima treime a filmului este formidabilă. WOW! Bătrâna dar încă frumoasa și eleganta doamnă Adelman își amintește povestea de dragoste înfiripată între ea, studenta evreică de la Sorbona și scriitorul aspirant provenit dintr-o familie burgheză înstărită. Urmărim primii ani ai legăturii lor, primele cărți, căutările, eșecurile și succesele. Avem la un moment dat impresia că urmărim o variantă franceză a lui ‘The Wife’ (care a fost lansat pe ecrane în același an 2017) dar este vorba aici chiar despre mai mult. Comparând cele doua filme cu teme asemănătoare – legătura de-o viață dintre un scriitor celebru și soția care este altceva și mult mai mult decât o susținătoare din umbră sau o muză – eu cred că filmul francez pleacă de la un punct de vedere mai original. Victor are nevoie de siguranță și inspirație, Sarah îl ajută până la a-i împrumuta numele și identitatea. Succesul odată atins, începe confruntarea cu rutina. Filmul acesta este povestea unei căsnicii. În majoritatea căsniciilor prima treime este cea mai furtunoasă și mai interesantă. La fel și în ‘Monsieur & Madame Adelman’. De la un moment încolo filmul pierde din viteză, chiar și povestea pare a intra într-o relativa rutină și nu reușește să evite complet clișeele. Îndrăzneala scenaristului revine doar în finalul care rezervă câteva surprize.

Nicolas Bedos este regizor, scenarist și joacă și rolul principal. Faptul că în fundal apare la un moment dat un cinematograf în care se joaca un film al lui Woody Allen nu cred că este întâmplător. Woody este actualmente mult mai apreciat și mai influent în Franța decât la el acasă. Bedos împrumută câteva elemente cinematografice de la el, între care împărțirea acțiunii în capitole titrate, dar mai ales inserția de situații și trăsături de caracter care fac aluzie la biografia personală. Doria Tillier, partenera pe ecran este și partenera de viață a regizorului, și ca spectatori ne putem întreba cât aduc cei doi pe ecran din relația lor din viață reala. Amândoi joacă excelent într-o poveste care traversează aproape toată istoria celei de-a 5-a republici franceze în perioada de după De Gaulle, de la Pompidou până în 2016. În mod sigur au dat mult de muncă machiorilor și coaforilor, dar rezultatul este aproape perfect. Mediul intelectual parizian cu snobismele și conflictele sale este excelent prezentat, cu săgeți ironice la adresa câtorva dintre monștrii sacri ai literaturii și culturii franceze, inclusiv Jack Lang într-o apariție cameo în care fostul ministru își joacă propriul rol de cuvântător la înmormântările membrilor Academiei Franceze. Senzația de autenticitate este accentuată de folosirea reportajelor de televiziune ale epocii, cu schimbările de regim și de personalități la cârma Franței. ‘Monsieur & Madame Adelman’ reușește să fie în același timp și sincer și sofisticat, și spiritual și critic, și comic și emoționant. Judecând după acest debut, Nicolas Bedos este un autor de filme dintre cei mai promițători ai generației de cineaști francezi care ajunge acum la maturitate.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Corporate.catchplay.com)

Articole similare

Wrong (2012) – Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, B-EST 2013

Delia Marc

Merry Madagascar (2009)

Mihaela

Prin blogosfera literara (29 noiembrie – 5 decembrie 2010)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult