Filme Filme europene

Repararea nedreptăților: En liberté! (2018)

En liberté! (2018) – În libertate
Regia: Pierre Salvadori
Distribuția: Adèle Haenel, Pio Marmaï, Audrey Tautou, Damien Bonnard

‘En liberte!’, comedia franceză realizată în 2018 de Pierre Salvadori, începe cu o scenă care pare extrasă dintr-un film de acțiune cu super-polițiști făcut prin anii ’60 ai secolului trecut. Scena, în care un polițist curajos neutralizează o bandă numeroasă de gangsteri, scenă care se repeta cu variații de câteva ori de-a lungul filmului, este de fapt rezumatul povestirii cu care eroina filmului, locotenentă de politie Yvonne Santi (Adele Haenel), își adoarme fiul relatându-i eroismul soțului ei, și el ofițer de politie, căzut la datorie cu doi ani înainte. O întâmplare face însă că lui Yvonne să i se dezvăluie adevărată față a celui care îi fusese soț: nu erou, ci polițist corupt, care în plus distrusese viața unui tânăr pe nume Antoine (Pio Marmai), pe care îl înfundase nevinovat la închisoare. Antoine, condamnatul pe nedrept, este în pragul eliberării. Polițista Yvonne va încercă să repare ceva din nedreptatea comisă de soțul sau. Este răscumpărarea posibilă?

‘En liberte!’, titlul francez al filmului, poate avea mai multe sensuri în limba franceză. Literal înseamnă ‘în libertate’, așa cum se găsește Antoine, așteptat de soția sa Agnes (Audrey Tautou), liber pentru a-și relua viața din punctul unde i-o oprise în-justiția. Al doilea sens ar fi însă ‘dezlănțuit’, căci în închisoare Antoine acumulase și furia pentru anii de tinerețe de care fusese lipsit și învățase și metodele violente pentru a-și exprima frustrările. Adele, care trăiește propriile ei frustrări și se confruntă cu singurătatea refuzând avansurile unui alt coleg polițist, va încercă să repare ceea ce distrusese soțul ei dispărut – viața lui Antoine. Nu este o misiune ușoară, și riscul că tânărul trecut prin ‘scoală închisorii’ să fie cel care să o atragă pe polițistă justițiară pe panta dezechilibrului psihic și a infracțiunii este permanent prezent.

Audrey Tautou joacă în acest film un rol secundar, de care se achită foarte bine de altfel. Ceea ce mi s-a părut fascinant este faptul că excelenta actriță Adele Haenel preia tipul de eroină jucată de Tautou în câteva dintre filmele precedente – frumusețea fizica dublată și amplificată de o frumusețe și bunătate interioară, inteligență și maturitate emoțională care o ghidează în a face bine celor din jur uneori în pofida lor înșiși, riscând și sacrificând din ea pentru ceilalți. O remarcasem pe Adele Haenel în filmul ‘La fille inconue’ al fraților Dardenne, urmat de formidabilul rol in ‘Portrait of a Lady on Fire’. Rolul ei din acest film îmi confirmă faptul că este vorba despre una dintre actrițele cele mai talentate și mai pline de personalitate din generația ei.

Povestea, destul de neverosimilă de altfel, reușește să treacă ecranul datorită farmecului ei și al partenerului său Pio Marmai, și a abordării cinematografice care este o combinație dintre poveste romantică și comedie cu polițiști în buna tradiție franceză a filmelor cu jandarmul de la Saint Tropez, actualizate la realitățile de astăzi ale orașelor de pe Riviera franceză. Una peste alta ‘En liberte!’ este un film mai mult decât agreabil și cei care caută un divertisment de calitate în lunile de vară îl pot găsi aici.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Filme pe scurt: Vozvrashchenie (2003) & The Wolf of Wall Street (2013)

Tudor Mirică

Primul Gabin-Delon: Mélodie en sous-sol (1963)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (9 – 15 noiembrie 2015)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult