Filme Filme asiatice

Povestea a două „cârtițe”: Mou gaan dou (2002)

Mou gaan dou (2002) – Afacerile infernale
Regia: Wai Keung Lau, Alan Mak
Distribuția: Andy Lau, Tony Leung Chiu-wai, Anthony Chau-Sang Wong

‘Infernal Affairs’ (titlul original este ‘Mou gaan dou’) este filmul din 2002 care l-a inspirat pe Martin Scorsese să realizeze cu patru ani mai târziu remake-ul ‘The Departed’. Citisem în destule locuri că este unul dintre acele rare cazuri în care remake-ul american se poate compara cu originalul, dar abia acum am avut ocazia să văd filmul produs în Hong Kong și regizat de Wai Keung Lau și Alan Mak. Este un thriller psihologic combinat cu film noir, solid și original, care a reprezentat și pentru cinematografia din Hong Kong o creație ieșită din comun pentru acea perioadă. Filmele de acțiune provenite de acolo erau deja foarte populare, dar majoritatea se bazau pe acțiune și mai ales pe arte marțiale. ‘Internal Affairs’ aborda cu totul altfel relațiile dintre polițiști și crima organizată și punea accentul pe trăirile și dilemele eroilor, semănând din acest punct de vedere mai degrabă cu filmele franceze cu gangsteri din anii ’60 și ’70. Succesul filmului demonstra că și publicul local și cel internațional erau pregătiți să accepte și altceva decât lovituri de karate sau acrobații Kung Fu.

‘Infernal Affairs’ este o poveste despre doua ‘cârtițe’ – informatori infiltrați în organizațiile inamicilor. Inspectorul de poliție Lau este și agentul infiltrat în rangurile poliției al unui șef de clan mafiot. Chen Wing este gangster, dar și agent sub acoperire care raportează direct șefului politiei care este singurul care știe despre existența lui. Cândva au fost colegi la academia de poliție, dar nu s-au cunoscut și drumurile lor s-au despărțit. Atunci când o mare afacere de trafic de droguri eșuează, existența celor doua cârtițe este suspectată și în poliție și în banda de gangsteri. Fiecare dintre cei doi agenți îl caută pe celălalt, dar pe măsură ce conflictul se întețește, viața sau moartea fiecăruia dintre ei depinde de celălalt.

Scenariul este scris inteligent și confruntarea devine un joc al minților dar și al identităților. Atunci când șeful lui este ucis și datorită informațiilor transmise de el, Lau începe să aibă remușcări și caută o cale să-și răscumpere greșelile. Chen Wing pare că obosește din cauza continuei frici de a nu fi descoperit și a îndoielilor legate de propria identitate. Pentru a supraviețui în rândul gangsterilor este obligat să comită fapte abominabile. A devenit și el de fapt un răufăcător? Există pentru vreunul dintre ei o cale spre recuperarea propriei identități și revenirea la o viață normală? Rolurile principale sunt jucate de doi actori excelenți – Andy Lau și Tony Leung. Leonardo DiCaprio și Matt Damon au avut două modele de referință și nu sunt sigur că s-au ridicat la nivelul lor. Ritmul acțiunii este alert, surprizele și complicațiile abundă și cred că amatorii de filme de acțiune nu au de ce să se plângă. Filmul captează în timp și un moment istoric în evoluția orașului Hong Kong cu străzile, aglomerația, diversitatea și conflictele sale deseori violente. Este o imagine a unei lumi pe cale de dispariție, care ia cu ea, mi-e teamă, și o cinematografie dintre cele mai originale și mai interesante.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Telenovelă militară: Our Girl (serial, sezonul 1, 2014)

Dan Romascanu

Super-Belmondo: Les mariés de l’an deux (1971)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (4 – 10 februarie 2013)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult