Filme Filme americane

O poveste cu fantome: Crimson Peak (2015)

Crimson Peak (2015)
Regia: Guillermo del Toro
Distribuția: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston  

Orice film realizat de Guilermo del Toro are un stil vizual care-l face să fie recunoscut dintr-o privire, fie că este vorba despre o secvență, fie că este vorba despre o fotografie ‘still’ extrasă din film. Crimson Peak realizat în 2015 este un exemplu excelent, fiind poate cel mai ‘del Toro’ dintre filmele lui del Toro. Din punctul de vedere al fanteziei și imaginației vizuale, filmul este excelent conceput, ceea ce îl face să depășească cu mult nivelul mediu al filmelor horror de epocă. În filmografia lui del Toro însă, acest film nu face parte dintre filmele sale de top. Motivul este poate faptul că plasând povestea în genul filmelor în care fantomele și relațiile lor cu oamenii joacă un rol esențial în acțiune, regizorul (co-autor și al scenariului) pare să fi împrumutat și folosit la maximul toate efectele de decor, dar lucrează prea puțin la elementul supranatural. Cei care vor vedea filmul vor constata că fantomele apar în cantitate copioasă și în înfățișări impresionante, dar nu joaca un rol important în acțiune. Parafrazând un dialog din film, este vorba despre o poveste cu fantome, dar nu o poveste despre fantome.

Povestea începe în Noua Anglie din primii ani ai secolului XX, în care tânăra moștenitoare Lucille Sharp (Mia Wasikowska) se îndrăgostește de un tânăr inventator britanic Thomas Sharpe (Tom Hiddleston) despre care tatăl său crede că este un bărbat greșit pentru a ei. Când tatăl moare de o moarte violentă, nimic nu o poate împiedica pe Lucille să se căsătorească cu Thomas și să se mute cu el și cu sora sa (Jessica Chestain), talentată pianistă în Anglia. Acțiunea se mută într-un conac îndepărtat, care pare să fi fost martor la o serie de atrocități care s-ar putea să nu se fi terminat, pe care le va înfrunta tânăra americană care are si talentul de a vedea fantome (am menționat deja asta?).Curând ne vom afla împreună cu eroii în plin film de horror gotic.

Despre calitățile vizuale ale filmului am scris deja. Guillermo del Torro a inventat o lume cinematografică a filmelor sale în care oamenii coexistă cu duhurile și cu forme diferite de viață, în care apa și tehnologiile retro joacă un rol însemnat, în care roșul este un contrapunct al albului, iar negrul și umbrele au mii de nuanțe diferite. Regizorul își dirijează actorii cu profesionalism și îi controlează cu precizie, stergându-le complet aproape orice urma de personalitate, topindu-i în costumele măiestrit concepute și în trăirile extreme ale eroilor. Ne aflam într-un basm sumbru și violent, cu un deznodământ cam previzibil. Cu un strop în plus de inventivitate și creativitate, ‘Crimson Peak’ ar fi putut fi un film memorabil.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Everythingexpress.wordpress.com)

Articole similare

Neorealism libanez: Capernaum (2018)

Dan Romascanu

Glamour și fraudă, artă și kitsch: Big Eyes (2014)

Dan Romascanu

Un film, două păreri: Atonement (2007)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult