Filme Filme americane

O piatră de hotar în istoria genului western: The Wild Bunch (1969)

The Wild Bunch (1969) – Hoarda sălbatică
Regia: Sam Peckinpah, 
Distribuția: William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Edmond O’Brien, Warren Oates

Scena care deschide filmul ‘The Wild Bunch’ realizat în 1969 de Sam Peckinpah amintește imediat amatorilor genului western pe ‘Cei șapte magnifici’ realizat de John Sturges în 1960. Un grup de bărbați intră călare într-un orășel din Vestul Sălbatic (mai degrabă Sudul Sălbatic – Texas, în acest caz). Asemănarea vizuală este înșelătoare. Deghizați în soldați, ei nu vin pentru a apăra sau salva orașul ci pentru a prăda banca. Schimbarea radicală de abordare reflecta faptul că în deceniul dintre 1960 și 1969 cam totul se schimbase în cinematografia americană. ‘The Wild Bunch’ este un film de autor, personal și violent, de o expresivitate naturalistă și o ambiguitate morala pe care sistemul de cenzură de la Hollywood (filmul era produs de studiourile Warner Bros.) abandonat cu câțiva ani înainte nu ar fi permis niciodată să fie filmat și distribuit. Western-ul nu a scapăt acestei revoluții. Filmele europeanului Sergio Leone furnizau o alternativă liberată, iar ‘Bonnie și Clyde’ al lui Arthur Penn din 1967 adusese eroii negativi în mainstream și violența pe marile ecrane. Inspirat de aceste modele Sam Peckinpah și-a adus contribuția prin acest film, controversat la lansare cum aveau să fie doar filmele lui Tarantino cu un sfert de veac mai târziu, schimbând complet și eliberând de constrângeri direcțiile de evoluție a genului western.

Acțiunea filmului se petrece în anul 1913, celebrat în Europa și în întreaga lume că ultimul an al unei ordini care durase cam un secol. Conflictele sociale, inegalitățile economice, rivalitățile politice mocneau peste tot în lume, prevăzând răsturnările și catastrofele secolului 20, care nu aveau să ocolească pe nimeni niciunde. Noi tehnologii de transport și comunicații îmbunătățeau viețile oamenilor, dar în același timp se perfecționau și armele și explozibilele. Texasul nu a fost ocolit. Eroii filmului aparțin unei lumi care se descompunea și care în mare parte dispăruse. O bandă de răufăcători condusă de Pike Bishop își duce traiul (și o parte dintre ei își găsesc moartea) de la o lovitură la alta, prădând bănci și atacând trenuri. Pe urmele lor se află un grup de vânători de recompense al cărui lider, Deke Thompson, este un fost membru al bandei, trădat cândva de Pike și abandonat închisorii și șantajului autorităților corupte. Acțiunea se petrece la nordul dar și la sudul frontierei americano-mexicane, acolo unde miliții înarmate se războiesc intre ele și cu armata mexicană. Victimele, de o parte și de alta a frontierei sunt de multe ori oameni nevinovați. La începutul și la sfârșitul filmului asistăm la două scene, antologice din punct de vedere cinematografic, de dueluri înarmate intre ‘banda sălbatica’ și urmăritorii lor care ar fi numite dacă s-ar petrece astăzi ca ‘masacre urbane’ și care se petrec de o parte și de alta a frontierei. Nu există eroi buni în acest film. Personajele sunt eroi răi sau foarte răi. Confruntați cu dispariția modului lor de viață, eroi întârziați de western într-o lume în schimbare, personajele acționează în singurul mod pe care îl cunosc: violența. Exista un ‘cod’ al onoarei cu tente militare (nu sunt abandonați cei răniți sau prizonierii), dar acesta este deseori încălcat și rezultatele doar amplifică oroarea.

‘The Wild Bunch’ preia din marile filme americane ale genului peisajele caracteristice – deșerturile, soarele arzător, orizonturile îndepărtate, siluetele oamenilor striviți de natură. Este probabil cel mai cunoscut film al directorului de imagine Lucien Ballard, dar el însoțise deja în 1956 debutul în lung-metraj al lui Stanley Kubrick cu ‘The Killing’. Pentru Sam Peckimpah dar și pentru Henry Hathaway a fost operatorul preferat. Montajul lui Lou Lombardo alternează cadrele lungi cu cele scurte și este extrem de eficient în scenele de dueluri cu arme. Excelent sunt filmate și scenele jafului trenului și cea a aruncării în aer a unui pod. Dintre actorii aleși de Sam Peckinpah trebuie să-l menționez pe William Holden – actor activ și popular în epocă, astăzi puțin uitat – și mai ales pe Ernest Borgnine, un actor extrem de prolific (210 roluri în filmografie!), cu o fizionomie inconfundabilă, care primește aici un rol pe măsura talentului său.

Nu am avut șansa să văd ‘The Wild Bunch’ până acum. Probabil că în 1969, acest film violent și ambiguu moral nu a trecut filtrele cenzurii României comuniste. Acum, la 54 de ani de la realizare, nu pare să fi îmbătrânit nici măcar cu un cadru. Pentru mine este cel mai bun film pe care l-am văzut în acest an.

Nota: 10/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.sothebys.com/en/buy/auction/2020/original-film-posters-online/the-wild-bunch-1969-poster-british-signed-by)

Articole similare

Prin blogosfera literara (7 – 13 mai 2012)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (5-11 octombrie 2020)

Dan Romascanu

Țintind prea jos: The Interview (2014)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult