Filme Filme europene

Nașterea unui mit: Dr. No (1962)

Dr. No (1962)
Regia: Terence Young
Distribuția: Sean Connery, Ursula Andress, Bernard Lee  

Plecarea lui Sean Connery într-o lume mai bună a readus în atenția cinefililor câteva dintre filmele sale cele mai faimoase, inclusiv primele filme din seria James Bond. Cu aceasta ocazie mi-am completat și eu palmaresul de spectator văzând ‘Dr. No’, filmul regizat de Terence Young care a inaugurat în 1962 acest serial, cel mai lung din istoria cinematografiei. Filmul rezistă foarte bine celor aproape șase decenii de la realizare și Sean Connery se dovedește a fi, așa cum merge vorba printre fanii serialului și ai personajului, unul dintre cei mai buni, dacă nu cel mai bun James Bond din istorie. ‘Dr. No’ este unul dintre cele două filme pe care Ian Fleming, creatorul eroului și autorul romanelor care au fost pe rând transformate în scenarii de filme, a apucat să le vadă. Este filmul care este cel mai apropiat de intențiile scriitorului și de felul în care James Bond este prezentat în cărți. În același timp putem deja găsi în ‘Dr. No’ multe dintre elementele spectaculoase care vor fi dezvoltate și vor deveni dominante pentru marca ‘James Bond’ în cele 24 de filme realizate în cele aproape șase decenii care au urmat.

James Bond al lui Sean Connery din acest film are șarm și este deja dotat cu permisul de a ucide, dar încă nu este super-dotat tehnologic. Lipsesc armele sofisticate și personajul Q. (geniul tehnic al serviciilor secrete engleze) nu apare încă. Misiunea lui Bond îl poartă de la Londra în exotica Jamaică, însă ea seamănă mai mult cu o anchetă tradițională în care Bond investighează dispariția celor doi agenți englezi de pe insulă și care abia în continuare se complică cu o poveste de spionaj internațională în care în pericol se află lansarea de la Cape Canaveral a primelor misiuni spațiale americane. James Bond se află aici în relații bune cu agenții CIA, suntem departe de lumea intrigilor dintre aliați din romanele lui John le Carre (și filmele inspirate de acestea). Apar și primele urmăriri spectaculoase cu mașini, James Bond își bea deja martini-ul cu o picătură de votca, primește ordine de la M. și flirtează cu domnișoara Moneypenny. Joseph Wisemann este un adecvat Dr. No, primul adversar malefic al lui James Bond și primul reprezentant pe ecran al organizației S.P.E.C.T.R.E. Apariția cea mai memorabilă este însă desigur cea a Ursulei Andress, ieșită din mare precum o Afrodită în bikini, și stabilind referința pentru seria de magnifice ‘fete ale lui Bond’ pe care le vom întâlni (cel puțin câte una) în fiecare dintre filmele următoare din serial.

Execuția este excelentă. Ritmul acțiunii este ceva mai puțin alert decât în filmele mai noi, dar acest minus este compensat de umor și de abordarea relaxată. Versiunea recondiționată pe care am văzut-o arată excelent și filmările au deja ceva din exotismul care va caracteriza filmele următoare. O mare parte dintre elementele de bază ale mitului sunt la locul lor și ‘Dr. No’ este o bună rampă de lansare a întregului serial, dar și un film de acțiune pe care iubitorii genului îl vor vedea sau revedea cu plăcere.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Sothebys.com)

Articole similare

Prin blogosfera literara (13 – 19 ianuarie 2014)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (11 – 17 martie 2019)

Dan Romascanu

Un western plictisitor: The Sisters Brothers (2018)

Dan Romascanu

1 comment

Radu Marza 6 noiembrie 2020 at 19:10

am văzut zilele trecute filmul, e foarte fain.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult