Filme Filme americane

Miniaturizarea este viitorul: Downsizing (2017)

Downsizing (2017) – Downsizing. Mini-oamenii
Regia: Alexander Payne
Distribuția: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig

Când îmi este greu să încadrez un film într-un gen anumit, motivele pot fi foarte bune sau foarte rele. Uneori este vorba despre unul dintre acele filme originale și inventive care scapă tiparelor pe care le impune critica de film. Alteori filmul este așa de confuz sau încearcă să placă spectatorilor din prea multe categorii diferite, și atunci amestecul rezultat este iarăși greu de descris. Cu ‘Downsizing’, filmul din 2017 al regizorului și co-scenaristului Alexander Payne mă aflu undeva intre aceste doua situații. Filmul are o idee de plecare destul de originală care însă este consistent susținută doar pentru prima jumătate de ora din cele peste două ore de vizionare. Ceea ce se petrece în continuare nu este total lipsit de interes dar nu mai este la fel de original, și atunci punctele slabe ale scenariului fac ca ‘Downsizing’ să se destrame în câteva direcții (science-fiction, utopie și satiră socială, film ecologic, sfârșitul lumii sau cel puțin al speciei umane) care diluează efectul ansamblului. Spre deosebire de mulți dintre spectatorii care au dat note pe IMDB, eu nu cred că ‘Downsizing’ este un eșec, dar el realizează totuși mult prea puțin din promisiunile începutului.

Există o soluție pentru problemele planetei! Aceasta este cel puțin teoria propusă de scenariul lui ‘Downsizing’. Condiția este să reducem dimensiunile corpului nostru de vreo 25 de ori. Vom consuma mult mai puțin, și resursele mult încercatei noastre planete vor fi astfel considerabil economisite. Problemele tehnice sunt rezolvate în primele scene ale filmului, iar detaliile prozaice care încarcă alte filme în care se petrece minaturizarea (‘downsizing’) cum ar fi protecția de insecte sau ce se întâmplă dacă se rătăcește o pisica în paradisurile minuscule sunt ignorate sau expediate trivial. Omenirea din filmul lui Alexander Payne se îmbarcă pe calea micșorării, dar procesul pentru întreaga omenire va dura secole, timp în care zonele în care locuiesc oamenii miniaturizați par a fi niste parcuri de recreație și de viață idealizata. Eroul filmului, copleșit de problemele existenței de zi cu zi, decide împreună cu soția sa să se îmbarce pe calea miniaturizării. Drumul va fi presărat cu multe surprize, societatea redusă la scară nu este exact ca în reclame, așa cum se întâmplă cu proiectele imobiliare comunitare și în realitate și în alte filme (comparația cu ‘Suburbicon’ realizat în același an, în care tot Matt Damon juca rolul principal este inevitabilă). Iar între timp, lumea ‘celor mari’ (97% din populație este încă la dimensiunile reale) este în pericol iminent de dispariție.

Nu m-au deranjat discrepanțele tehnice, detaliile de acest fel fiind doar un pretext, și mi-a plăcut chiar că au fost evitate tentațiile de alunecare în ‘horror’. Partea puternică a filmului este, în opinia mea, felul în care tratează problematica socială. Frământările familiei de clasă mijlocie care nu reușește să treacă de pragurile problemelor materiale și regăsirea în societatea miniaturizată a diferențelor de clasa și a problemelor sociale din lumea ‘celor mari’ sunt credibile. Am fost mai puțin impresionat de panta ecologică pe care o ia povestea în partea a doua a filmului. Prezența unor actori precum Christoph Waltz, Hong Chau, Udo Kier sau Rolf Lassgard care combină comedia cu sentimentalismul m-a lăsat în dilemă în legătură cu atitudinea autorilor față de mesajele legate de supraviețuirea planetei, sau poate față de parodierea mesajelor. Daca abordarea era serioasă, rezultatul este profund ratat. Daca intenția era satirică și parodică, atunci nu este suficient de amuzantă. Matt Damon în schimb dovedește din nou, în opinia mea, că a lăsat în urmă rolurile de ‘baby face’ și s-a angrenat în construirea unei cariere solide, cu distribuiri dintre cele mai diverse. Surpinzator și presărat cu idei interesante și momente bune, ‘Downsizing’ merită o vizionare în pofida pierderii de consistență și a rătăcirilor din partea a doua a filmului.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.planetforward.org/idea/downsizing-climate-change-film)

Articole similare

Cu toții trăim pe insule: The Banshees of Inisherin (2022)

Dan Romascanu

Refugiații universali: Transit (2018)

Dan Romascanu

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Andreea Andrusca

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult