Filme Filme americane

Matrix după trilogie: The Matrix Resurrections (2021)

The Matrix Resurrections (2021) – Matrix Renașterea
Regia: Lana Wachowski
Distribuția: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Jonathan Groff, Jessica Henwick, Neil Patrick Harris

Sunt un mare ‘fan’ al trilogiei „Matrix” originale. Am dat primei serii nota 10 din 10, ceea ce înseamnă că este printre cele mai bune vreo 50 de filme pe care cred că le-am văzut vreodată. Pentru mine ‘Matrix’ este combinația cea mai fericită posibilă între sci-fi inteligent, film de acțiune original și extrem de bine făcut și o idee superbă, o metaforă a relațiilor dintre lumea noastră și lumea digitală care se dezvoltă și se extinde până la a ne copleși. Nu sunt un inamic al filmelor ‘sequel’. Le apreciez atunci când aduc lucruri noi, când extind povestea inițială, când își păstrează consistența și legătura cu filmul sau filmele orginale, dar în același timp adaugă noi dimensiuni pentru a justifica reluarea temei. ‘The Matrix Resurrections’, realizat în timpul pandemiei și lansat în 2021, regizat și co-scris (doar) de Lana Wakowski încearcă să fie toate acestea dar reușita este foarte parțială. Nu am fost complet dezamăgit, dar mă așteptam la mai mult. Este drept, nivelul așteptărilor era foarte sus.

Thomas Anderson, eroul seriei interpretat de Keanu Reeves este programatorul de geniu al jocului ‘Matrix’. L-a creat pe Neo, dar nu mai știe că personajul se contopește cu creatorul sau. Străfulgerări din aventurile, senzațiile și sentimentele trecute (ilustrate cu flash-uri vizuale din trilogie) îl bântuie, și pentru a le contracara recurge la serviciile unui psihanalist. Acesta îi recomandă niste pastile albastre (și nu roșii – detaliu important) pentru a-l menține în realitate și a-i susține forma fizică și intelectuală, căci patronul a semnat un contract pentru … realizarea unui film inspirat de jocul ‘Matrix’. Este aceasta însă realitatea? Când întâlnește o femeie care seamănă uluitor cu Trinity, îndoielile cresc. Iar noi, spectatorii, ne amintim poate că cei doi eroi muriseră prin seria a treia. Care este realitatea? Sau poate ‘Ce este realitatea?’ este întrebarea.

Mărturisesc că de la un punct încolo am pierdut firul sau ghemul de fire al acțiunii. Problema îmi pare a fi că autorii presupun familiaritate cu trilogia, ori acest film nu vine după 2-3 ani de întrerupere, ci la 18 ani de la ultima serie. Un exemplu. Filmul începe cu o reconstituire a uneia dintre scenele din filmele originale, care de la un punct încolo pleacă într-o alta direcție – doar este vorba despre un program, software-ul este vechi și are greșeli. Cine nu a văzut sau a uitat scena nu cred că înțelege prea multe. În plus, s-ar putea să nu fie prea legat emoțional de Neo și Trinity pentru a le păsa de povestea lor, ca să nu mai vorbim de celelalte personaje. Mărturisesc că noua încarnare a lui Morpheus nu mi-a plăcut, poate și pentru că Laurence Fishburne fusese atât de formidabil în ‘Matrix’-ul clasic. Compensează jocul excelent al lui Keanu Reeves, căruia evident că îi place să sufere în filmele ‘Matrix’, și al lui Carrie-Ann Moss.

Când am început să nu prea mai înțeleg ce se întâmplă, cine manevrează pe cine, care sunt jucătorii și care sunt personajele reale, cine este viu și cine este reîncarnat, am decis că dacă universul este un imens joc de calculator, atunci așa trebuie să privesc și filmul. Și a început să îmi placă, deoarece efectele speciale sunt formidabile, animalo-roboții au forme neimaginate până acum, iar într-un joc digital nu trebuie investite prea multe sentimente pentru personaje. Fanilor ‘Matrix’ acest film le va placea sau îl vor detesta. Eu fac parte din prima categorie. Spectatorii mai tineri vor fi poate curioși să caute originalul pentru a înțelege această ‘The Matrix Resurrections’. Vor descoperi niste filme magistrale făcute acum vreo douăzeci și ceva de ani. Ceea ce este de asemenea un câștig.

Disponibil pe HBO Max.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://thefutureoftheforce.com/2021/11/18/a-new-international-poster-for-the-matrix-resurrections-returns-to-source/)

Articole similare

Thriller în Manhattan: Money Monster (2016)

Dan Romascanu

Mincinoși și super-mincinoși: The Good Liar (2019)

Dan Romascanu

Top 10 cele mai bune filme văzute pe Netflix în decembrie 2017

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult