Man of Tai Chi (2013) – Ucigaș cu suflet pur
Regia: Keanu Reeves
Distribuția: Tiger Hu Chen, Keanu Reeves, Karen Mok, Simon Yam, Iko Uwais
Man of Tai Chi este debutul regizoral al lui Keanu Reeves, actorul care are în palmares roluri din cele mai diferite, de la Speed (1994), The Devil’s Advocate (1997), Matrix (1999), Constantin (2005) până la The Lake House (2006), și care a dat oarecare emoții fanilor din cauza problemelor personale și retragerii din lumea cinematografică pentru o perioadă.
Keanu a făcut o alegere bună pentru un film de debut, genul dedicat artelor marțiale având priză la public, mai ales cele realizate în stilul vechi, în care scenele de luptă abundă de-a lungul filmului. Pelicula apare pe marele ecran în același an cu The Grandmaster al lui Kar Wai Wong, dar dacă The Grandmaster ne ducea cu gândul la poezie, Man of Tai Chi ne trimite destul de des spre Matrix. Și cred că e perfect normal, în condițiile care Keanu și-a consolidat numele datorită acestei serii. Filmul spune povestea lui Tiger, unicul ucenic în stilul Tai Chi al maestrului Yang, un suflet inocent, dar care are tendințe clare de nesupunere. Din dorința de a-și ajuta maestrul, care risca să-și vadă templul demolat, dar și pentru că se afla în căutarea extinderii înțelegerii și practicării stilului de luptă, Tiger se vede implicat în mafia luptelor ilegale.
Regizorul a ales să prezinte drumul parcurs de inițiat în lupta atingerii scopului suprem în artele marțiale în două perspective: fizică și psihică. Tiger este ales de către organizatorul acestor lupte ilegale datorită inocenței afișate, dar și datorită nemulțumirii ce zăcea în el și care, necontrolată, avea să izbucnească la un anumit moment și să-i aducă victoria. Iar Keanu, care joacă rolul villain-ului Donaka Mark, nu face nimic altceva decât să exploateze aceste două trăsături contradictorii. Publicul nu poate decât să observe partea malefică a artelor marțiale și ușurința cu care un inițiat poate lua calea greșită în momentul în care i se oferă un motiv pentru care să lupte.
Filmul este un proiect personal al actorului, în care a combinat pasiunea pentru artele marțiale cu răzvrătirea ce îl caracterizează și care poate fi observată la o simplă privire. Pe parcursul filmului am avut senzația că privesc un documentar despre viața actorului. Deși nu cunosc convingerile lui despre viață, lupta tăcută a lui Tiger și răzvrătirea lui în fața echilibrului și calmului afișat de maestru par să fie izbucnirile lui Keanu față de loviturile repetate primite din partea destinului. Înfrângerile, loviturile și apoi reluarea luptei par să-l arate pe Keanu țipând la viață. Lucru pe care îl și face la un moment dat pe parcursul filmului, ocazie cu care ne-am asigurat de calitatea danturii lui datorită folosirii unui cadru mai apropiat decât era necesar.
Aș mai puncta faptul că povestea reliefează și echilibrul interior al fiecărui individ în parte, precum și instabilitatea și lupta continuă, necesară reglării lui. Iubitor declarat al artelor marțiale, Keanu a realizat un paralelism între riscurile vieții și cele ale artelor marțiale, când partea întunecată riscă să preia controlul asupra individului. În anumite momente, orice persoană riscă să fie atrasă de partea cealaltă, chiar pentru un scop nobil. Tocmai de aceea se și punctează diferența dintre un mercenar și un om cu un scop generos. Chiar dacă inițial balanța pare să încline spre forță, pe parcurs se dovedește că dorința atingerii scopului respectiv oferă necesarul câștigării luptei.
Cu siguranță, filmul acesta nu va fi premiat cu un Oscar, dar ar trebui apreciat atât ca debut regizoral, cât și pentru sinceritatea cu care convingeri proprii și intime au fost expuse publicului larg, într-o manieră dură de cele mai multe ori. Artele marțiale nu au fost reinventate, tradiționalismul fiind un avantaj ce i-a asigurat lui Reeves succesul. O altă mișcare inteligentă ar fi folosirea unui actor necunoscut în rolul principal, o persoană care nu excelează la capitolul aspect fizic, dar care are un stil aparte de luptă și o figură unică ce l-a scos din anonimat. De asemenea, Keanu alege să fie villain-ul poveștii, cu apariții scurte în film, unele dintre ele chiar comice și evident editate (lupta de final), element ce îl scoate din nou din tipar pe Reeves.
Am fost impresionată și de soundtrack, care s-a dovedit a fi o combinație între muzica tradițională chinezească și cea modernă, de club, melodii ce au fost în concordanță mereu cu starea de spirit a personajelor.
În ceea ce privește interpretarea, Tiger Hu Chen a avut o prestanță onorabilă în rolul ucenicului și luptătorului underground, fiind ajutat în acest sens de mișcările de luptă și de figura malefică adorabilă. În ceea ce-l privește pe Keanu Reeves, am înțeles că a fost alegerea lui să joace în stilul cartoon, mișcare ce poate fi considerată originală din partea unui actor care a interpretat roluri în diverse genuri de film, dar poate fi și deranjantă pentru ochii spectatorului. Așa cum mulți o vor observa probabil, Keanu se descurcă mai bine în postura de actor decât în cea de regizor, dar rămân totuși de văzut și proiectele viitoare. Autenticitatea de care dă dovadă va duce pe viitor la stabilirea unui stil propriu: trecerea rapidă de la o scenă la alta, cu mișcări bruște de cameră, filmarea protagoniștilor din prim plan, trecerea de la un moment al zilei la altul evidențiată clar pe ecran, schimbări bruște de la scene de meditație la muzică de club, folosirea anumitor tertipuri care au rol de a amuza publicul, ironie și propagarea conceptelor de viață. Toate acestea pot duce la crearea unui stil interesant de regie, cu atât mai mult cu cât Keanu este o personalitate puternică, încăpățânată și originală.
Ucigaș cu suflet pur nu se încadrează în filmele ce nu pot fi ratate într-o viață, dar este un specimen al filmului cu arte marțiale ce va încânta iubitorii stilului și, de asemenea, o bucurie pentru fanii lui Keanu, care așteaptă de ceva vreme revenirea actorului în lumea cinematografică (de altfel, în decembrie, Keanu va fi actor principal într-o altă producție, 47 Ronin). Iar finalul povestii este unul pozitiv, care îndreaptă spectatorii la frumusețe, iubire și pace!
Notă: 7/10
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=HIKQCZDYfEI’]