Filme Filme romanesti

La marginea Europei: Oameni de treabă (2022)

Oameni de treabă (2022)
Regia: Paul Negoescu
Distribuția: Iulian Postelnicu, Anghel Damian, Vasile Muraru, Crina Semciuc

Ce fel de film vedem? Este una dintre întrebările la care sunt chemați să răspundă spectatorii filmului ‘Oameni de treabă’ (titlul în distribuirea engleza este ‘Men of Deeds’), realizat în 2022 de regizorul Paul Negoescu, pe care l-am văzut în cadrul Festivalului Filmului Românesc în Israel programat inițial pentru octombrie 2023. Pe rând avem senzația că vedem o comedie, un thriller, o dramă a ratării personale sau o satiră politică a eternei irealități românești. Este încă o demonstrație cât de relative sunt împărțirile în categorii și genuri cinematografice. Un film bun este un film bun. Raftul în care îl așază criticii sau istoricii de film este mai puțin important.

Acțiunea se petrece într-una dintre cele mai frumoase zone ale României, în Bucovina, într-un sat aflat la frontiera Europei. ‘Oameni de treabă’ are două personaje principale: un cocoș care scapă (evadează?) spre o libertate incertă dintr-un camion care transportă pasări și un polițist pe nume Ilie, un bărbat de vreo 40 de ani care nu prea a reușit în viață și care trăiește singur, visând să cumpere un teren pentru o livadă și să se recăsătorească, după ce prima căsătorie se terminase cu un divorț. Este polițistul satului și omul de încredere al primarului Constantin, un fel de ‘naș’ (în sens mafiot), care controlează cam tot ce se întâmplă în sat, legal sau mai ales ilegal. Un tânăr agent de poliție îi este repartizat ca subaltern tocmai atunci când în sat se întâmplă o crimă. Curiozitatea și probitatea tânărului, care începe să ancheteze crima, risca să tulbure ordinea care păstrase satul într-o relativă prosperitate (față de alte sate din jur) și datorită faptului că lucrurile mergeau ‘ca totdeauna’. Când violența se întețește, Ilie va fi confruntat cu dilema continuării acceptării supunerii și colaborării cu mediul corupt. Care este limita acceptării compromiselor?

Iulian Postelnicu realizează în acest film o creație actoricească de excepție. Polițistul Ilie aparține acelei categorii de eroi pe care nu știm exact cum să-i categorisim – pozitivi sau negativi? Este un fel de Pristanda modern, polițistul devotat primarului, îndeplinește cu obediență ordinele acestuia, convins până la un punct că așa sunt așezate lucrurile din totdeauna și pentru totdeauna. Uimit parcă mereu de ceea ce i se întâmplă, încearcă să depășească impasul în care se afla viața sa și știe că nu o poate face decât acceptând compromisuri și amăgindu-se că totul este spre binele și liniștea comunității. Și totuși, când nedreptățile din jur depășesc limita violenței, când sunt loviți oameni pe care îi cunoaște și care depind de el și de funcția lui de om al ordinii, ceva se întâmplă. Prețul revoltei este însă imens, chiar și pentru un om al sistemului. O altă interpretare formidabilă este cea a lui Vasile Muraru în rolul primarului corupt, care mi l-a amintit pe regretatul Ernest Maftei în câteva roluri memorabile.

Combinația între dramă și comedie, thriller și satiră funcționează destul de bine, dar ceea ce rămâne în amintire, și datorită actorilor, sunt prim-planurile lungi din momentele de singurătate și de cumpănă ale eroului. Spectatorii români vor recunoaște teme deja abordate legate de corupția endemica și de destrămarea societății rurale, dar pe mine dramele personale sunt cele care m-au impresionat în principal. Finalul este memorabil și schimbă multe în perspectiva celor întâmplate până atunci. Eu l-aș fi tăiat cu un minut mai devreme. Ar fi fost genial. (‘Să mergem să pescuim în alta parte.’)

Disponibil pe Netflix.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.tvmania.ro/oameni-de-treaba-cel-mai-recent-film-regizat-de-paul-negoescu-in-selectia-festivalului-de-la-varsovia-cand-ajunge-la-cinema-379158)

Articole similare

Nu doar un thriller scandinav obișnuit: The Guilty (2018)

Dan Romascanu

Diferențele care ne aduc împreună: Nuntă în Basarabia (2009)

Dan Romascanu

O polițistă își începe cariera: Blue Steel (1990)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult