Filme Filme europene

La Croisade (2021) sau cum cei mici pun întrebări cu adevărat mari

La Croisade (2021) – Cruciada copiilor
Regia: Louis Garrel
Distribuția: Laetitia Casta, Joseph Engel, Louis Garrel

Încep să cred că suntem deja parte dintr-o generație a fataliștilor. Trăim vremuri de o incertitudine dură, suntem puși în fața unor alegeri deloc inspirate, iar de cele mai deseori suntem privați de tot ce înseamnă idealuri și credințe. Idolii se destramă cu doar un click, iar noi ne convertim în niște atei duri, cu o pavăză de oțel pe post de protecție. Da, știu, poate părea ușor metaforică această introducere, dar vă asigur că e în ton cu filmul despre care vreau să vă povestesc în rândurile ce urmează.

„Cruciada copiilor” (în original „La Croisade”) este un film semnat de tânărul și talentatul Louis Garrel, un regizor francez de care poate ați auzit, pentru că a jucat în faimosul film „Visătorii” din 2003. În „Cruciada copiilor” acesta apare apoteotic, în dublă ipostază: regizor și actor în rol central.

Comedia SF „Cruciada copiilor” este, din punctul meu de vedere, mai degrabă o veritabilă dramă despre problemele ecologice ale societății moderne și despre indiferența criminală a adulților față de tot ce ne înconjoară. Un cuplu tânăr, în persoana lui Abel (Louis Garrel) și Marianne (Laetitia Casta” descoperă că fiul lor preadolescent, care traversează o perioadă de apatie, a vândut câteva obiecte de preț din casă. Abel s-a pomenit că-i lipsește colecția de ceasuri vintage, câteva sticle de vin acoperite de praful trecutului și cărți din colecția defunctului său tată, iar Marianne este răvășită de vestea că mica rochie Chanel și geaca sa de piele au luat și ele drumul probegiei. Joseph, copilul năstrușnic, îi informează cu deplin calm că toți banii merg pe o cauză nobilă: crearea unei mări în mijlocul Africii cu rețea de apeduct către fiecare stat de pe continentul negru.

Bizar, hilar, nebunesc – iată adjectivele care ar putea descrie cel mai bine acest fapt, iar părinții sunt puși în fața faptului împlinit că fiul lor e gata să facă absolut tot pentru a merge în această cruciadă a apei.

Pelicula scoate în avant-scenă câteva idei de bază:

  • Viziunea clară a celor mici față de problemele mari;
  • Neînfricarea copiilor de a lua decizii acolo unde maturii par a fi prinși din start pe picior prost;
  • Dorința copiilor de a repara greșelile trecutului. La un moment dat, una din replicile unui copil sună cam așa: „Voi (n. r. adulții) ați ratat această planetă. Vouă vă datorăm eșecul”.

De facto, ideea filmului mi s-a părut de apreciat, mai ales că vine cumva în trend cu mișcările ecologiste ale momentului. Se pare că această idee inițial a venit de la ean-Claude Carrière, scriitor, scenarist și dramaturg, decedat în 2021, cu care Louis Garrel a lucrat și la filmul său anterior, Un om fidel, și alături de care a scris scenariul pentru Cruciada copiilor:

„Eram cu Jean-Claude într-un avion care se întorcea de la New York, când mi-a spus că are o idee foarte bună pentru o scenă. Ajunși în Paris, mi-a citit scena, care mai târziu avea să devină prima scenă a filmului. În fine, după ce mi-a citit-o, i-am zis „Dar nu e firesc” … copii pasionați de probleme de mediu? Mi s-a părut genul ăla de idee pe care adulții o plantează în capul copiilor, m-a deranjat, nu părea natural. Evident, am vorbit despre asta cu prietenii, le-am citit scena, iar ei, ca și mine, au spus că nu sună a ceva obișnuit. Jean-Claude s-a supărat puțin, era atât de sigur de el, de ideea lui. Trei luni mai târziu aveam să văd la televizor o adolescentă din Suedia care intrase în greva foamei. Ea a decis să ia atitudine, nemaiputând să suporte faptul că nimeni nu face nimic în ceea ce privește problemele de mediu. Era Greta Thunberg. L-am sunat pe Jean-Claude: „Te uiți la TV?”, l-am întrebat. Încă nu văzuse știrea. I-am zis că practic povestea imaginată de el se întâmplă.”

Dacă sunteți în căutarea unui film cald, cu un mesaj profund, pe care să-l vedeți alături de proprii copii, atunci „Cruciada copiilor” este exact ceea de ce aveți nevoie. Este o peliculă convingătoare, interesantă și ancorată în realitățile noastre.

În cinematografele din România din 12 august, distribuit de Independența Film.

Nota: 9/10

Articole similare

Top 3 romane despre relații eșuate

Corina Moisei-Dabija

Justiție sub teroare: Nachts wenn der Teufel kam (1957)

Dan Romascanu

The Princess and the Frog (2009)

Mihaela

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult