1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

La belle et la bête (1946)

La belle et la bête (1946) – Frumoasa si bestia
Regia: Jean Cocteau
Distributia: Jean Marais, Josette Day, Marcel André

Atunci cand spui Frumoasa si bestia, toata lumea se gandeste la capodopera lui Disney, celebrul film animat. Numai ca au existat incercari mai vechi, pe filon francez, respectiv filmul din 1946, in regia lui Jean Cocteau. L-am urmarit cu placere (nefiind un fan al animatiilor, colega noastra Mihaela fiind specialista noastra) si i-am descoperit virtuti interesante, un film captivant prin dramatismul unei povesti de dragoste dintre doua fiinte complet diferite: frumoasa Belle si Bestia ocrotita de magie si de un castel misterios, plin de maini invizibile.

Tata a trei fiice si a unui fiu, personajul interpretat de Marcel André, cauta sa iasa din saracia in care se afunda treptat si se duce in port pentru a negocia cu creditorii. La intoarcere, smulge un tradafir din gradina unui castel misterios din padure si este sortit mortii: Bestia (Jean Marais, in triplu rol) il lasa liber doar daca una din fiicele lui se vor intoarce la castel si ii va lua locul. Belle (Josette Day) este cea care isi asuma acest rol, fiind fiica cea mica, ascultatoare, harnica,  care isi iubeste cu adevarat tatal si careia nu ii pasa de saracie, ci de iubirea parinteasca.

Bestia

Majoritatea actiunii se intampla intr-un castel plin de magie, unde Bestia isi are taramul fermecat si unde slujitori nevazuti il slujesc si ii ofera tot ceea ce el si vizitatorii lui isi doresc. Belle se simte ca o prizoniera pentru a afla ca este stapana locului, se plictiseste si simte dorul tatalui ei si chiar al surorilor rauvoitoare. Si, pe langa toate acestea, zilnic la ora 7 seara, ia cina alaturi de Bestie, care ii pune mereu o unica intrebare: „Vrei sa fii sotia mea?”. O intrebare profund omeneasca pentru o fiinta atat de stranie: chip de leu, ragete infioratoare, porniri animalice si un suflet prea bun pentru a nu fi uman.

Pentru Jean Cocteau, o personalitate culturala autentica, era doar al doilea film pe care il regiza si a ramas una din capodoperele sale: este regizor si scenarist, a adaptat pentru ecran o poveste populara, iar filmul nu impresioneaza printr-o interpretare desavarsita, ci prin perfecta punere in scena a unei situatii fantastice, a unei iubiri imposibile, a unui loc necunoscut in care este redusa mica lume a castelului din padure. Cocteau realizeaza o transpunere perfecta a basmului, lasand spectatorului emotia intalnirii cu un adevarat monstru, reusind sa ii lase acestuia alegerea spre partea binelui sau a raului, spre iubirea autentica sau prietenia cu un personaj aparent malefic, dar care are o inima calda, buna si care incearca sa se impotriveasca pornirilor venite din fiinta sa animalica.

Nota: 7/10

Articole similare

Prin blogosfera literara (23 – 29 ianuarie 2012)

Dan Romascanu

Porumbelul, de Patrick Süskind

Jovi Ene

Revista presei culturale (9 – 15 ianuarie 2015)

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult