Regia: Robert Luketic
Scenariul: Bob DeRosa, Ted Griffin
Distributia: Katherine Heigl, Ashton Kutcher, Tom Selleck, Catherine O’Hara
Trebuie sa spun ca daca acestea au fost intentiile initiale, ele au ramas – cel putin pentru mine – la stadiul de intentii. Nu s-au materializat de niciun fel. Si in mod clar, deficitar este numai scenariul, care vine cu o multime de propuneri privind amprentele de spionaj, de actiune, de comedie, de romance, dar melanjul acestora nu este sustinut nici veridic, nici echilibrat. Si chiar este pacat, pentru ca un regizor talentat ca Luketic, a incercat tot ce a putut pentru a salva aceasta productie si de a o face cat de cat placut vizionabila pentru o categorie nemofturoasa de spectatori.
Ideea filmului este ca lumea din jurul nostru, de la suprafata, lumea eroinei Jen Kornfeldt, exista asa cum pare a fi, datorita unor personaje precum Spencer Aimes (si alti spioni/asasini platiti), care regleaza conturi periculoase subterane. Spencer si altii asemenea lui, sunt ceea ce sunt, fac ceea ce au fost instruiti sa faca si iesirea lor din acest „camp al muncii”, este cateodata ori imposibila, ori plina de capcane periculoase. Si aceste personaje trebuie sa-si traiasca apoi viata pe care si-o aleg, ascunzandu-si cu grija identitatea la care au renuntat!
Tanar, plin de determinare profesionala (bine calificat si bine remunerat), Spencer se afla in plina desfasurare a unei actiuni de spionaj terorist, bogat pigmentata cu elementele de rigoare: locatia – riviera franceza – scufundare – o bomba plasata sub burta unui elicopter, etc, etc. Atat de atent, de preocupat, de concentrat sa duca la indeplinire sarcina sa, el cade totusi prada unei sageti ascutite a micului Cupidon, caci o intalneste pe Jen – sosita si ea in peisajul superb al Nisei, intr-o vacanta alaturi de parintii sai si in refacere psihica dupa despartirea de un iubit ce parea a fi fost pentru totdeauna.
Cei doi indragostiti se casatoresc, spre multumirea parintilor lui Jen si a spectatorilor (probabil), (Spencer renunta la viata si „meseria” sa de pana atunci), astfel ca dupa trei ani ii reintalnim – tineri, frumosi, integrati in viata comunitara a unei linistite suburbii si desfasurandu-si fiecare activitatile profesionale – el ca arhitect in propria Companie – ea – ca informaticiana. Colegi si prieteni de serviciu, familii de vecini, prietene de gasca… O delicioasa pereche de socri ai lui Spencer (el – pilot si ea – vesela si nitel cam devotata paharului) – este mereu in preajma tinerei perechi. Ba chiar Dl. Kornfeldt este de acord sa dea o mana de ajutor la organizarea petrecerii surpriza cu ocazia aniversarii implinirii a treizeci de ani ai lui Spencer.
Ei – si pana aici a fost ce a fost, caci o data cu zorii zilei urmatoare petrecerii, incepe nebunia. Nimeni nu mai este cine parea sa fie. Toti – colegi devotati din Companie, vecini simpatici, prietene de suflet, se dovedesc a fi spioni si asasini din grupari rivale, manati toti in lupta de a-l lichida pe Spencer pentru a obtine recompensa uriasa pusa in joc. Intrebari precum: cine vrea asta, de ce urmareste sa il lichideze, de ce acuma, nu are rost sa ni le punem, caci nu obtinem niciun raspuns. Ba mai mult de atata, ne trezim si cu surpriza ca de fapt taciturnul socru este si el spion si asasin – el fiind acela care il lichideaza pe fostul sef al lui Spencer, sef tradator (probabil arcul care a declansat toata aceasta intreprindere). Rabufnesc rafuieli, invidii, se manuiesc Glock-uri uriase, urmariri nebunesti mama soacra continua sa traga la masea si inocenta Jen este prinsa in toata aceasta nebunie – intre minciunile sotului si ale tatalui si ale prietenei si… si… si colac peste pupaza … descopera ca a ramas insarcinata. Intrebarea care se pune este daca cei doi soti vor scapa cu viata, daca casnicia va rezista si daca pruncul ii va avea alaturi in viitor pe ambii parinti. Se pare ca asa va fi, totul se termina cu bine…cel putin pentru moment! Ce va fi in viitor, Dumnezeu cu mila In orice caz, nu vom avea surpriza care a urmat precedentului Mr. And Mrs. Smith (de cu totul alt calibru)!
Cum spuneam, filmul este salvat de la pulverizarea in neant, de catre regizor, care cu ajutorul imaginii lui Russell Carpenter ne introduce cadre spectaculoase, urmariri alerte, explozii si multa miscare inteligenta. Totodata, regizorul s-a oprit la o distributie inspirata. Inspirata zic, in privinta lui Heigl, si a perechii Tom Selleck, Catherine O’Hara. Acestia trei – dupa cum spuneam, salveaza ceva din substanta ce s-a voit comica si romantica a filmului. Heigl e frumoasa si expresiva si inteligenta, dar nimic din efortul ei nu creaza o legatura credibila cu cel desemnat a-i fi partener. Pe undeva, figura lui Ashton Kutcher imi aminteste de Eric Roberts in tinerete, insa Roberts a evoluat satisfacator in timp, cata vreme Kutchner, pe care l-am urmarit in cateva productii pana acum, ramane – cel putin pentru mine, lipsit de substanta, de profunzime, atat d.p.d.v. dramatic, cat si comic. Nici trupul sau, pe care si-l etaleaza ostentativ (dar deloc impresionabil), nici figura sa (inca prea pusteasca) – nu ma ating, nu ma emotioneaza, nu ma conving. Poate gresesc…. Haide sa-i dau timp… Poate va acumula si va dovedi ceva in viitor, asa cum se pare ca astazi este un bun intreprinzator – asa cum se subliniaza in Mapa de Presa a MediaPro Distribution, din care citez:
„Ashton Kutcher (Spencer Aimes) este actor, producător şi cofondator al companiei Katalyst, un studio pentru media socială – care creează proiecte digitale originale de televiziune şi film. Cu sediul în Los Angeles şi în New York, misiunea companiei Katalyst este de a produce conţinut provocator şi competitiv pentru multiple platforme. Fondată în anul 2000 de partenerii Ashton Kutcher şi Jason Goldberg, Katalyst a participat la realizarea filmelor The Butterfly Effect/ Zbor de fluture, Guess Who/ Ia ghici, cine? şi Spread/ Playboy de L.A. Pentru televiziune, Kutcher a fost creator şi producător al serialului MTV, Punk’d, al serialului marca CW, Beauty and the Geek, True Beauty şi The Beautiful Life.
Acţiunile Katalyst Digital Media includ Progranul Kellogg Cares Feeding America (facebook.com/kelloggcares), MtDew DEWmocracy (facebook.com/mountaindew), Pepsi Refresh Everything Program http://www.refresheverything.com, împreună cu Presidential Pledge (www.myspace.com/presidentialpledge), 24 Hours at Sundance (www.24hoursatsundance.com) şi serialul reality de pe internet KatalystHQ (www.funspace.com/katalysthq). În 2010, Katalyst a fost numită una dintre ,,Primele 10 cele mai inovatoare companii” desemnate de Fast Company Magazine.”
Nu mi-as sfatui prietenii sa vada acest film, pentru ca stiu ca prietenii mei au aceleasi gusturi in materie. Sunt convinsa insa, ca multi altii vor avea doua ore placute urmarind acest „Cuplu mortal”.
1 comment
Am vazut si eu zilele acestea filmul, mai mult pentru Katherine Heigl. In afara ei, simpatica, atragatoare, filmul nu are nimic altceva interesant. Eu as fi dat, sa spunem, nota 4 😉