Filme Filme europene

Înainte ca ”Nașul” să fie Clanul: Le clan des Siciliens (1969)

Le clan des Siciliens (1969)
Regia: Henri Verneuil
Distribuția: Jean Gabin, Alain Delon, Lino Ventura 

La jumătate de secol după realizare, ‘Le clan des siciliens’ (‘Clanul sicilienilor’ – producție 1969) rămâne în opinia mea unul dintre cele mai bune filme cu gangsteri făcute vreodată. Desigur, prezența în distribuție a lui Jean Gabin, Lino Ventura și Alain Delon a asigurat succesul instantaneu în Franța și rămâne principalul punct de atracție câtă vreme numele celor trei mari stele ale ecranului francez nu vor cădea complet în uitare. Filmul are însă mult mai multe motive de satisfacție pentru spectatori chiar și văzut astăzi, fiind foarte bine scris și fiind filmat într-un mod alert și interesant. Chiar și elementele desuete de tehnologie (telefoanele, aeroporturile, automobilele) sunt motive de nostalgie și de reflecție în legătură cu schimbările în ritmul și stilul nostru de viață. Este probabil cel mai bun film al regizorului Henri Verneuil care se dovedește aici a fi un profesionist desăvârșit.

Cu trei ani înainte de ‘Nașul’ lui Coppola, filmul lui Verneuil ne introduce în lumea familiilor criminale siciliene răspândite în întreaga lume, cu regulile lor de onoare și cu tradițiile familiare combinate cu naturalețe cu omorurile, spargerile și negoțurile ilicite. Sunt gata să pariez pe o invitație la o premieră cinematografică VIP că Marlon Brando l-a văzut pe Jean Gabin în rolul șefului clanului siciliano-parizian înainte de a interpreta rolul lui Don Vito Corleone. Lino Ventura joacă aici rolul comisarului de poliție care se află de partea bună a legii, rol diferit de multe dintre cele din filmele sale precedente. Alain Delon este gangsterul intrus, violent și fără vreun scrupul sau vreo urmă de respect față de viața altora, cu excepția poate a celei a surorii sale. Valorile familiei par a fi singurele aspecte pozitive în această lume a crimei. Toate personajele sunt excelent concepute psihologic și impecabil interpretate.

Parisul este întotdeauna locul ideal pentru a filma un thriller și nu lipsesc din film urmăririle de mașini și evadările spectaculoase, precum și una dintre cele mai originale povești de jaf de bijuterii. Amatorii de comparații tehnologice se vor amuza aflând sau amintindu-și de câteva dintre modernitățile de atunci care sunt acum piese de muzeu, dar privind retrospectiv se poate spune că viețile răufăcătorilor și ale polițiștilor erau cel puțin la fel de interesante în acea vreme ca și acum. Cinematografia și montajul alert sunt puse în valoare de muzica compusă de Ennio Morricone. Chiar și cei care nu au văzut filmul au auzit in mod sigur acordurile temei muzicale principale. ‘Le clan des siciliens’ se dovedește a fi, la jumătate de secol de la realizarea sa, un excelent film de divertisment. Este, poate, filmul cu gangsteri perfect.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Pastposters.com)

Articole similare

Joc mortal, rezistență mortală: Bacurau (2019)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (2 – 8 octombrie 2017)

Dan Romascanu

Alteritate și acceptare: Charleston (2017)

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult