Gladiator (2000) – Gladiatorul
Regia: Ridley Scott
Actori: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed, Richard Harris
A trecut vremea cand ma impresionau peste masura filmele istorice, de aceea am privit realizarile ultimilor ani cu suspiciune si cu destule neincredere: Troy, Alexander sau 300 au fost pentru mine tot atatea dezamagiri. Reconstituirea la scara larga a unor lumi pierdute din perspectiva regizorului sau a scenaristilor, intr-o evidenta romantare a unor timpuri grele si de mult uitate, este interesanta, pe de o parte, insa aproape inutila, pe de alta parte. Numai un film documentar de mare calitate poate aduce ceva nou (sau o relevare noua a unor civilizatii mult mai putin cunoscute, exemplu fiind Mongol, nominalizat la Oscar acum doi ani). Cu toate acestea, pentru mine, si la a doua vizionare, Gladiator este o exceptie.
In primul rand, motivul este ca s-a dorit de la inceput pana la sfarsit ca acest film sa fie si sa reprezinte o fictiune, pe fundalul Imperiului Roman de la inceputul mileniului. Maximus Decimus Meridius, gladiatorul neinfricat si dornic, pe buna dreptate, de razbunare, nu a existat niciodata. In schimb, contextul politic este descris cu destula precizie, cu persoane care au existat aievea si in jurul carora se construieste povestea: razboaiele lui Caesar Marcus Aurelius din Germania si moartea sa in orasul care acum se numeste Viena; succesiunea la Tron a lui Commodus, fiul sau si tentativele lui de a suprima Senatul; incercarea acestuia de a castiga inima poporului prin organizarea de jocuri publice si propria participare la lupte impotriva gladiatorilor.
In al doilea rand, ceea ce este cu adevarat de apreciat este reconstiuirea Romei si a lumii romane obisnuite. Nu avem decat rareori de-a face cu bogatia sau splendoarea fara margini a lumii imperiale, ci mai curand cu incercarea regizorului Ridley Scott de a dezvalui si lucrurile mai putin cunoscute: luptele cu barbarii, violenta si murdaria in mijlocul carora traiesc soldatii, barbaria sub care erau tinuti si incarcerati sclavii, lipsa totala de respect pentru viata unor fiinte umane, dorinta de violenta si salbaticia locuitorilor Romei. In plus, sunt reconstituite cu mare arta si frumusete artistica cladirile din Cetatea Eterna, cu o apreciere si grija in plus pentru Colosseum, locul de traditie al luptelor cu gladiatori.
Actorii principali au avut interpretari de exceptie. Russell Crowe, un actor ce isi alege cu mare grija rolurile, este la punctul culminant al carierei, castigator al premiului Oscar pentru cel mai bun actor, excelent pregatit, excelent ales, ofera constanta si dramatism tuturor scenelor cheie. Chiar si la revedere, sunt scene care de fiecare data sunt la fel de emotionante, la fel de neasteptate (si, de ce nu, il astept in aceeasi regie, in rolul lui Robin Hood). In privinta lui Joaquin Phoenix, personajul negativ, el completeaza un triunghi al eroilor (pentru ca nu trebuie uitata sora si “amanta” lui Commodus, cea care incearca sa detine fraiele actiunii politice) cu mare talent, prestanta si o aroganta specifica capetelor imperiale.