Dom Hemingway (2013)
Regia: Richard Shepard
Distribuția: Jude Law, Richard E. Grant, Demian Bichir, Madalina Ghenea, Richard Shepard, Emilia Clarke
În ultima vreme cinematografia a fost invadată de producții în genul Seven Psychopaths, parodii a unei societăți și a unor comportamente exagerate, combinații de umor negru și cinism ce încearcă să salveze ceea ce referințele elegante nu mai nici o putere.
Te-ai fi așteptat ca regia acestui film să fie semnată de vreun londonez dornic de revoltă, dar pelicula este oferită de un regizor de origine americană, Richard Shepard, cunoscut publicului pentru Oxygen (1999), Mexico City (2000), The Matador (2005) sau The Hunting Party (2007). Asemenea acțiunii din The Matador, povestea din Dom Hemingway se axează pe relația de prietenie ciudată dintre Dom (Jude Law) și Dickie (Richard E. Grant), două personaje excentrice, moștenire a unei ere de mult apuse, a unor gangsteri cool și nu prea, ce nu se încadrează perfect în această categorie din cauza umanității și slăbiciunilor de care dau dovadă. După 12 ani petrecuți în închisoare, ani ce ar fi putut fi reduși considerabil dacă și-ar fi trădat asociatul, Mr. Fontaine (Demian Bichir), Dom se întoarce pe străzile Londrei pentru a-și revendica ceea ce i se cuvine…și încă ceva în plus! Caracterul său instabil, violența verbală și fizică, precum și nervozitatea îl transformă într-o țintă ușoară în fața vieții care îi rezervă câteva surprize la întoarcerea pe străzi.
Dorind să recupereze ceea ce a pierdut în 12 ani în doar 3 zile, Dom se lovește de slăbiciunea corpului în fața unor dorințe de mult înfrânate. Sex, droguri, mașini, un fruct interzis și o fiică ce l-a renegat de mult timp, reprezintă pentru Dom lumea haotică căreia va trebui să-i facă față.
Mult prea arogant și cu un gust vestimentar ce se încadrează perfect coloraturii londoneze, cu un temperament instabil și cu discursuri ce ar face gelos orice candidat la președinție, Dom reprezintă în primul rând tipul pușcăriașului aruncat într-o societate total străină, dar și calea spre salvare a unui suflet pierdut.
Scenaristul – regizor probabil iubește multiculturalismul sau poate doar încearcă să evidențieze efectul imigrării masive spre Londra a mai multor popoare. O problemă evidentă și sensibilă pentru orice cetățean britanic, dar și una justificată până la urmă de statutul de colonizator de care s-a bucurat această țară.
Discursurilor interminabile expuse de Dom cu o mulțumire de sine incredibilă și alurei de divă asumată de partenerul său Dickie, se adaugă și un scenariu cu lacune. Scenele și personajele se deplasează cu o viteză incredibilă de la Londra în Franța și apoi din nou în Londra, în condițiile în care lipsa fondurilor financiare era o problemă reală și destul de evidentă, mai ales după ce mașina condusă de frumoasa Paolina (Mădălina Ghenea), frumusețe ce parcă amintește de Sophia Loren, pornește în trombă, cu teancul de bancnote la vedere pe scaunul din față (dovadă clară că banii nu mai sunt!).
Pelicula îl aduce în prim plan pe Jude Law într-un rol pentru care cred că a muncit mult, dar care nu consider că merita efortul. Probabil actorul a dorit să presare puțină adrenalină în cariera sa, dar imaginea pe care și-a creat-o până la acest film nu era pregătită pentru scenele șocante în care poate fi văzut cel mai sexy bărbat în viață, desemnat de revista People în 2004. Interpretarea lui oferă totuși credibilitate, iar nebunia lui Dom este dusă la extrem cu ajutorul energiei de care dă dovadă actorul. Numele îl urmărește pe Dom: scriitorul Hemingway este un aventurier, un om ce a avut parte de un stil de viață exploziv, așa cum prenumele Ernest l-a urmărit pe marele scriitor în tinerețe din cauza cunoscutei piese de teatru The Importance of Being Earnest de Oscar Wilde.
De o frumusețe aparte este personajul Dickie interpretat de Richard E. Grant, deținător a unei ironii fine și subtile, persoana matură și responsabilă din acest duo imbatabil. Acestuia i se alătură o frumusețe exotică, Mădălina Ghenea, care reprezintă în poveste acel ceva în plus dorit de personajul interpretat de Jude Law.
Producție tipic britanică, plină de umor și situații adesea penibile, Dom Hemingway reprezintă pentru regizor o replică adusă filmului The Matador, în care scenele aflate în limitele normalului în filmul din 2005 sunt duse la extrem în noua producție (scena în care Pierce Brosnan se plimbă în lenjerie și bocanci este înlocuită cu defilarea în costumul lui Adam a mult îndrăgitului Jude Law).
Filmul Dom Hemingway s-a bucurat de o lansare în prezența Mădălinei Ghenea în cadrul unui eveniment organizat de RoImage, distribuitorul oficial al filmului, impreună cu Dress Code Events în clubul Biavati.
Notă: 6.5/10
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=u1izaIH269E’]