Filme Filme latino-americane

Demonul maternității: Huesera (2022)

Huesera (2022)
Regia: Michelle Garza Cervera
Distribuția: Natalia Solián, Alfonso Dosal, Mayra Batalla

‘Huesera’ (2022) este filmul de debut de lungmetraj al regizoarei mexicane Michelle Garza Cervera. Și ce debut! Regizoarea, care este și co-scenaristă, a imaginat o poveste care combină thrillerul psihologic cu elemente de horror, abordează teme feministe și exploră pshihologia feminină în perioada sarcinii și cea imediat post-natală cu o intensitate demnă de marii maeștri ai artei cinematografice. Nu totul funcționează în acest film, dar ceea ce am văzut în cele 93 de minute cât durează filmul este promisiunea că acesta este un prim film semnificativ al unei cineaste care poate deveni un nume în lumea cinematografiei.

Valeria și Raúl par un cuplu mexican cât se poate de banal. Își doresc de mult un copil și pentru aceasta Valeria va călători cu mama sa în pelerinaj la o imensă statuie aurită a Sfintei Fecioare. Aceasta pare să răspundă rugăciunilor și Valeria rămâne însărcinată. Cei doi soți încep să planifice și să se pregătească pentru venirea pe lume a copilului, ea construiește un pat minunat și își transforma atelierul de tâmplar în viitoarea cameră a copilului. Într-o noapte se întâmplă ceva. Victoria vede o femeie aruncându-se de la etaj și rupându-și picioarele. Când în cheamă pe Raúl, femeia dispăruse. Coșmar? Halucinație? Se întâmplă și alte viziuni. Revin și amintiri – despre un incident petrecut în trecut când căzuse cu copilul unor vecini în brațe, despre tinerețea aventuroasă în care avusese o legătură cu o altă femeie. În ochii celor din jur, chiar și a lui Raúl, capacitatea ei de a putea fi o mamă bună este pusa sub semnul întrebării. Nașterea fetiței ar trebui să readucă lucrurile pe făgaș normal, dar asta nu numai că nu se întâmplă, ci criza se adâncește.

Ce se întâmplă cu Valeria este o întrebare deschisă. Este vorba despre tulburări psihice, firești până la un punct în timpul sarcinilor sau după naștere? Sau poat că tânăra femeie își reprima sexualitatea și dorința de libertate sub presiunea socială și a familiei? Sau poate că este vorba despre ceva mai profund și mai straniu. Mexicul este o țară care trăiește între tradiție și modernitate, între realitate și magie. Victoria se află și ea între cele doua lumi. Soluția probemelor ei va aparține tot lumii magiei. Finalul este o variantă a unei legende care dă numele filmului, dar ceea ce vedem este în termenii realității o abandonare, în termenii magiei o eliberare. Intepreta rolului principal – Natalia Solián – este extraordinară. Se vede că a lucrat rolul îndelung împreună cu regizoarea. Imaginea este și ea de foarte bună calitate, cu o simbolistică a capcanei pânzei de păianjen care revine sub forme vizuale diferite. Nu totul funcționează în acest film, scenele de horror nu reușesc totdeauna să creeze efectul scontat, dar minusurile în efecte sunt compensate de ochii și obrazul actriței care își strigă trăirile dincolo de ecran. ‘Huesera’ este un film special și impresionant, un debut spectaculos.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Spioana, de Paulo Coelho

Dan Romascanu

The Sorcerer’s Apprentice (2010)

Mihaela

Despre sens: The Goldfinch (2019)

Andra Avram

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult