„Icahn: The restless billionaire” (HBO, 2022)
Regizor: Bruce David Klein
Cred că mă pot declara puțin afonă în tot ceea ce ține de lumea dură a finanțelor mondiale, în tot ce ține de burse de valori, acțiuni sau atacuri economice. Cumva trăind în bula mea numită Republica Moldova, în care cel mai mare scandal a fost cel a furtului miliardului, educația mea financiară s-a rezumat la a ști care e cursul valutar cel mai bun și de ce trebuie neapărat să ai un depozit curent în bancă. De asta filmele cu tentă economică, poate cu excepția peliculei „The Wolf of Wall Street”, m-au lăsat rece.
Dar după cum se știe, curiozitatea a ucis pisica, și iată-mă privind un documentar absolut neobișnuit care pune sub lupă viața, parcursul profesional și intrigile unui finanțist de temut al Americii, pe numele său Carl Icahn. Pentru cei aflați în situația mea, adică cei care nu au auzit de acest personaj, iată câteva detalii de știu:
- S-a născut în 1936, imediat după Marea Depresie din Statele Unite ale Americii, iar mama lui îl compara adeseori cu Ginghis Han, deoarece era de o agerime cu totul deosebită;
- El este fondatorul și acționarul de control al Icahn Enterprises, o companie publică și un holding diversificat cu sediul în New York City.
- Icahn cumpără pachete mari de acțiuni în companii pe care crede că le va putea îmbunătăți prin schimbările aduse politicii corporative și apoi presează conducerea să facă schimbări despre care crede că vor beneficia acționarilor. El a fost unul dintre primii acționari activiști și este creditat pentru faptul că a făcut ca strategia de investiții să fie un curent pentru fondurile speculative.
Documentarul regizat de Bruce David Klein, sondează contradicțiile fascinante din inima faimosului finanțator. Pe de o parte, acesta, ajuns deja septuagenar, își conduce cu o mână de fier afacerile, iar pe de altă parte își adoră soția și câinii de companie cu care se întovărășește.
Întreaga peliculă pare a fi un obiectiv fixat exclusiv pe a prinde mimica, ritmul acestui om. Despre el s-ar putea spune că e o minte tânără închisă într-un corp îmbătrânit, dar încă vivant. Klein reușește să aducă în față nu doar maniera ferventă a eroului de a escalada cu tenacitate chiar și culmile neprevăzute a marilor afaceri, dar și felul în care acesta investește corect în propriile ambiții.
Pornit dintr-o Americă abia trezită din criză, acesta își consumă tinerețea în studiu și se transformă într-un temerar care știe să calculeze valoarea reală de piață a unei acțiuni, să pună presiune pe corpul managerial al unei instituții și să obțină frâiele puterii.
„Icahn: The restless billionaire” nu mi s-a părut un documentar ușor, nici pe departe. Dimpotrivă e un film temeinic, pe care trebuie să-l privești cu multă atenție, pentru a intra măcar superficial în esența informațiilor receptate. Pe de altă parte, e o adevărată plăcere cinematografică să vezi cum regizorul face o docudramă în care eroul principal pare să fie în egală măsură dedublat: omul simplu și omul finanțator, un melanj între control și meticulozitate, între umanitate și perseverență.
Pe HBO Go, din 15 februarie.
Nota: 9/10
(Sursă fotografii: martincid.com, ru.bitcoinethereumnews.com)