Filme Filme europene

Când cetățenii ridică armele: Teroristka (2019)

Teroristka (2019) – The Lady Terorist
Regia: Radek Bajgar
Distribuția: Iva Janzurová, Pavel Liska, Tatiana Vilhelmová 

Cinemateca locală ne prilejuiește anual o întâlnire cu cinematografia cehă, o săptămână care combină filme ale școlii cinematografice cehoslovace din anii ’60 cu filme produse recent în Republica Cehă. Din selecția acestui an am ales să văd ieri ‘Shotgun Justice’ al cărui titlu în limba cehă, parcă mai potrivit abordării ironice a întregului film, este ‘Teroristka’ (‘Terorista’). Filmul este o combinație între comedie de situații și satiră socială, un film care își propune să placă și să-și amuze spectatorii, dar și să spună câteva adevăruri amare despre Cehia de astăzi.

Situația descrisă în film este bine cunoscută spectatorilor din România sau alte țări ale Europei de Est în care după căderea comunismului s-a instalat varianta sălbatică a capitalismului de piață, în care ‘baronii locali’ au pus stăpânire pe sate, orașe, sau regiuni întregi în cârdășie cu politicienii corupți. Așa se întâmplă și în satul în care se petrece acțiunea filmului regizorului Radek Bajgar, până când o bătrână profesoară pensionară decide că dacă tot ne aflăm în Estul sălbatic dominat de Mafia, în care regulile gramaticii, ale bunei creșteri și legile nu mai au nicio valoare, schimbarea trebuie adusă cu metodele Estului sălbatic și cu armele Mafiei. O situație tragică abordată cu uneltele comediei, căci așa cum va puteți imagina, o profesoară pensionară nu devine cu ușurință asasin profesionist la vârsta de 72 de ani.

Mi-a plăcut filmul, în ciuda unor slăbiciuni evidente. Ideea filmului are o doză de nebunie binevenită. Povestea este spusă cu suflet, și echipa de actori se descurcă foarte rezonabil, în pofida unei prea grosolane împărțiri a rolurilor între ‘buni’ și ‘răi’. Actrița care joacă în rolul princal, Iva Janzurova, este probabil o divă a filmului ceh, are personalitate, omenie, și o demnitate care cuceresc spectatorii. Acțiunea este bine construită, deși scena cheie a filmului seamănă mai mult cu teatru filmat. Nu toată lumea va fi mulțumită cu finalul care rezolvă parcă prea ușor și prea bine conflictele. Realitățile, din păcate, sunt altele, își vor spune spectatorii. Unii dintre ei vor adaugă însă că este de dorit ca binele să învingă măcar în filme.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: Facebook.com/filmteroristka)

Articole similare

Mult mai mult decât ”Strigătul” – Exhibition on Screen: Munch 150 (2013)

Dan Romascanu

Grey Gardens (2009)

Delia Marc

Prin blogosfera cinefila (30 iunie – 6 iulie 2014)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult