Filme Filme americane Recomandat

Burn After Reading (2008): un film, doua pareri

Burn After Reading (2008) – Citeste si arde
Regia: Ethan Coen, Joel Coen
Actori: George Clooney, Brad Pitt, Frances McDormand, John Malkovich, Tilda Swinton, Richard Jenkins

Acest film mi-a corectat o perceptie total eronata: nu exista cu adevarat filme amuzante despre oamenii prosti. Oamenii prosti sunt…ei bine… prosti, comportamentul lor este prin definitie subiect de glume usoare, de aceea, pentru un public inteligent si educat, sa razi de oamenii prosti vine impreuna cu un sentiment de vinovatie. Nimic amuzant.

Ce face asadar “Burn After Reading” diferit? Consider ca unul dintre motive este ca nu este numai o comedie despre oameni prosti, ci mai mult despre un om prost intr-un sistem prost. Fratii Coen ataca, prind si diseaca o multime de vaci sfinte ale sistemului politic american (CIA, secretul de stat), moralitate (fidelitatea matrimoniala), obiceiurile sociale (intalnirile prin Internet, sala de fitness) si obsesiile nationale (psihiatrul, avocatul de divorturi, chirurgul plastician). Aproape nimic din ceea ce sunt cliseele comportamentului tipic american nu scapa din a deveni o victima a privirii lor cinice.

Brad Pitt

In timp ce scenariul are in mod sigur rolul sau in succesul experientei comice, povestea insasi nu incearca sa fie mai mult decat un lant al coincidentelor care lovesc o gramada de personaje care actioneaza in conformitate cu instinctele immediate si cu reaua planificare, ceea ce ne aduce inapoi in timpurile marilor comedii din anii ’30 si ’40 din secolul trecut. N-ar fi fost niciun efect special fara competentele de spunere a povestii a fratilor Coen, care isi programeaza gagurile si rasetele pe parcursul celor 96 de minute ale filmului (cifre scazute, cu mult sub media recenta de la Hollywood).

John Malkovich

In ansamblu, filmul reuseste prin distributia perfecta si mariera incantatoare prin care fratii Coen au reusit sa aduca unii dintre cei mai buni actori ail or. John Malkovitch este un actor pentru toate anotimpurile, unul dintre aceia care aduce propria personalitate in fiecare rol pe care il joaca. Nu si aici, unde se scufunda intr-un rol de functionar spion alcoholic, care isi pierde slujba fara importanta si sotia, uraste intreaga lume si nimanui nu ii pasa de el, de viata lui si chiar daca el isi pierde toate secretele pe care ar fi trebuie sa le invete de-a lungul carierei sale. Frances McDormand care a fost eroina neasteptata a fratilor Coen in “Fargo” se intoarce in rolul unei functionare de la sala de fitness, care nu ezita in a-si trada tara pentru a-si finanta o operatie estetica, dar care se ingrijoreaza chiar mai mult daca nu ajunge la timp la serviciu dupa ce paraseste ambasada Rusiei. Brad Pitt este colegul ei de la sala de fitness, parand mai plat la minte si mai tanar decat in anii adolescentei din Benjamin Button.

Si apoi George Clooney. Simt de fiecare data cand scriu despre Clooney in ultimii ani ca este nevoie sa imi cer iertare (mie insumi, evident, deoarece el nu ma citeste sau nu ii pasa) pentru ca i-am subestimat talentul si l-am considerat doar un alt actor de televiziune aratos. Munca sa ca regizor si ultimele sale performante ca actor sunt din ce in ce mai bune. Aici el este superb in rolul barbatului fericit care isi inseala sotia prin intermediul intalnirilor stabilite pe Internet, fara sa cunoasca motivul, ucigasul involuntary si isteric care se asociaza cu alti oameni prosti in actiuni fara sens.

Da, este o privire cinica asupra lumii, dar acesta este divertismentul, acestia sunt fratii Coen.

Nota 8/10
Dan

Cand vezi doi regizori care s-au impus deja in lumea filmului, precum si cativa actori consacrati si talentati, te astepti, normal, ca un film peste medie. In loc de asta, am gasit un film intortocheat, fara un subiect bine conturat, care m-a dezamagit si mi se parea mult mai slab, daca interpretarea nu urca filmul pe scara valorii.

De ce spun intortocheat? Pentru ca nu am inteles foarte bine subiectul, mesajul, dar nici povestea. Sa fi fost un film despre agenti secreti pensionati, dar dezbatand in principal viata lor particulara? Sau sa fi fost unul de familie, despre oameni simpli, indiferent de ceea ce realizeaza in viata lor profesionala, punand accentul pe tarele lumii moderne: adulterul, incertitudinea, gelozia, agentii matrimoniale si intalniri pe internet?

Agentul CIA John Malkovich, pensionat prematur din cauza unor greseli profesionale, gaseste de cuviinta sa scrie o carte despre ceea ce a realizat in viata, memoriile sale. Dupa ce scrie o buna parte, uita un CD cu o copie a cartii intr-o sala de fitness si acolo este gasit de angajatii acesteia: unul idiot, interpretat de Brad Pitt, o femeie de varsta a doua care isi doreste sa faca ceva operatii estetice pentru reinfrumusetare si seful lor, indragostit de ea si temator de complicatii nenecesare.

Ei vor sa dea lovitura cu acest CD, desi pleaca cu dezavantaj major: sunt diletanti. Nu stiu cum sa negocieze, cu cine (ajungand de la ambasada Rusiei la o posibila negociere cu cea a Chinei), facand greseala dupa greseala. Pe deasupra, sunt multe triunghiuri sau chiar patrulatere conjugale, fiecare inselandu-si partenera tocmai cu dusmanul nevazut din cealalta familie.

Despre interpretare: Brad Pitt joaca un rol de “prostut”, la care se pricepe, insa putea fi jucat de orice actor. Personajul nu are substanta, incearca, fara succes, sa o faca pe inteligentul, fara a reusi in fata spectatorul avizat. George Clooney este un barbat balbait, care incearca sa salveze orice situatie prin aparenta de sobrietate si de intelepciune. Bun, dar nu magnific. Frances McDormand se adapteaza perfect rolului jucat, dar cel care impresioneaza este Malkovich, pe care nu l-am vazut in multe filme in ultimul timp, insa este inzestrat, adaptabil unui rol complex, de fost agent CIA, pensionat fortat si care se lupta cu angoasele vietii sale.

Poate nu gust eu comediile negre sau nu sunt familiarizat cu americanismul si detaliile lui, dar nu mi-a placut. Poate altii insa il vor aprecia.

Nota 5/10
Jovi

Articole similare

Festivalul care nu a mai avut loc: ”Cannes 1939”, de Olivier Loubes

Jovi Ene

Her (2013)

Mihaela

Top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în iulie 2020

Jovi Ene

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult