Filme Filme americane

Acțiune violentă și… un film bun: John Wick: Chapter 2 (2017)

John Wick: Chapter 2 (2017)
Regia: Chad Stahelski
Distribuția: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Ian McShane, Laurence Fishburne, John Leguizamo

‘John Wick: Chapter 2’ (2017) este al doilea episod dintr-un serial care are ca erou personajul creat de Derek Kolstad și care este regizat de Chad Stahelski. Au fost lansate până acum trei serii și a patra se află în filmări și va fi lansată (daca totul merge după plan) în 2022. Înainte de a se lansa în regia de film Stahelski a lucrat pe post de cascador și director de cascadorie și efecte speciale timp de mai bine de două decenii, având peste 75 de filme la activ. Nu este deci de mirare că efectele speciale din JW:C2 ocupă poate vreo jumătate din timpul de proiecție și sunt spectaculoase și excelent finisate.

Acesta însă nu este singurul motiv pentru care acest film, și întreaga serie concurează și chiar depășește din multe puncte de vedere concurenți ca seriile ‘James Bond’ sau ‘Mission Impossible’. Spectatorii care nu resping din principiu filmele de acțiune și cele presărate cu violență au multe alte motive de satisfacție. JW:C2 este un film care demonstrează din nou că nu exista genuri bune sau proaste, există doar filme bune și filme proaste. Este în același timp un divertisment violent și un film de calitate. Da, se poate!

De ce reușește ‘John Wick’ acolo unde alte serii intra în rutină și produc filme pe care le uităm cu ușurință la o jumătate de ora după sfârșitul vizionarii? Motivul principal este, cred eu, John Wick însuși, adică personajul creat și jucat de Keanu Reeves. Povestea de acțiune (cu ucigași plătiți, societăți secrete și intrigi financiare mondiale) din acest film nu este cu nimic mai credibilă decât cea din multe alte filme, și șirul de coincidențe care îl ajută pe erou să rămână viu (de obicei) din primul până în ultimul minut al filmului este la fel de imposibil ca și grămada uriașă de cadavre și cantitatea de distrugeri materiale pe care le lasă în urma. Personajul creat de Kolstad și Stahelski este însă exact acel gen de singuratic în luptă permanentă cu un destin ostil care i se potrivește perfect lui Reeves, în orice gen de filme ar apare. Chiar dacă nu își asumă niciodată un rol explicit de super-erou, John Wick acționează ca un super-erou, căci altfel nu are șanse de supraviețuire. Iar Reeves este actorul potrivit pentru asta.

Calitățile tehnice și vizuale ale filmului sunt remarcabile și amatorii genului se bucură de un ospăț copios. Personajele secundare (aproape în exclusivitate negative) au parte de replici bine punctate și interpretările sunt impecabile. Foarte interesantă este, desigur, reîntâlnirea pe ecran a lui Reeves cu Laurence Fishburne, partenerul din primele filme ‘Matrix’. I-am mai remarcat pe Riccardo Scamarcio și pe Ruby Rose, doi ‘răi’ aproape pe măsura adversarului și pe Lance Reddick, actor cu un stil și o noblețe care mă cuceresc la fiecare apariție a sa pe ecran. Recomand JW:C2 tuturor celor care nu resping din start filmele de acțiune și care vor să petreacă fără sentimente de vinovăție două ore de divertisment dinamic.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Screencrush.com)

Articole similare

The Disaster Artist (2017)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (13 – 19 ianuarie 2020)

Dan Romascanu

Întoarcere la obsedantul deceniu: „Tatăl meu la izolare”, de Cristian Teodorescu

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult