Carti Carti pentru copii

“Un trandafir de orice fel înseamnă iubire”: Cazul marchizului dispărut, de Nancy Springer

”Cazul marchizului dispărut. Seria Enigmele Enolei Holmes. Mai isteață decât cel mai inteligent detectiv din lume”, de Nancy Springer
Editura Humanitas Junior, București, 2019
Traducere: Ianina Marinescu

Drumul meu catre “Enigmele Enolei Holmes” a inceput cu pelicula din 2020, realizata de regizorul Harry Bradbeer, pe un scenariu scris de Jack Thorne, bazat pe primul roman din seria scrisa de Nancy Springer si avand-o pe Millie Bobby Brown in rolul principal.

Ca si pentru mine si probabil ca si pentru multi alti cititori impatimiti de misterele inspirate din istorie, povestile, legendele si personajele sfarsitului de veac 19 al Albionului, sir Arhur Conan Doyle cu al sau nemuritor Sherlock Holmes, reprezinta o atractie si o dragoste perpetua, indiferent de anii pe care ii numaram. Iar Baker Street 221b reprezinta nu o adresa fictionala din Londra, ci chiar locul unde ne asteptam sa il intalnim in carne si oase pe enigmaticul personaj, cu bastonul sau, cu pipa, cu mantaua si cascheta sa inconfundabile.

Asa sta treaba si cu Nancy Springer, scriitoare americana, care inregimentata si ea inca din copilarie in lungul sir al admiratorilor personajelor create de sir Arthur Conan Doyle, a avut insa o idee epocala. Zic epocala, pentru ca de-a lungul multor ani scursi incepand din 1891- 1982 (anii primei aparitii a personajului Sherlock in “Aventurile lui Sherlock Holmes” – revista The Strand) si pana in anul 2006, cand prinde viata Enola Holmes a lui Nancy Springer – gandim la o lunga epoca istorico-literara.

O extraordinară şi originală idee… să intri in intimitatea şi dedesubturile familiei Holmes, bineinţeles o familie imaginară creată de scriitoare, dând viaţă literară unei surori mai mici a fraţilor Mycroft şi Sherlock şi unei mame a celor trei, o femeie inteligentă, plină de un temperament misterios şi încrezătoare în puterea unei educaţii capabile să ofere fiicei sale un bagaj intelectual, spiritual şi un statut financiar independent într-o societate în care femeia este marginalizată.

Numele pe care il da mama fiicei sale indecent de tarziu nascuta dupa cei doi frati, este Enola, un palindrom in limba engleza, in care cuvantul citit de la dreapta la stanga devine “alone”, singură si “probabil ca a avut ea ceva in minte, un avertisment sau un fel de binecuvantare stangace sau, cine stie, niste planuri (…) o sa te descurci foarte bine de una singura, Enola”. Acestea erau cuvintele cu care mama se desparte de fiica ei, in pragul aniversarii de 14 ani, lasandu-i cateva daruri pline de semnificatii:

“-o trusa de desen:hartie, creioane, o ascutitoare cu care sa le ascut si niste gume de sters, toate aranjate frumos intro caseta plata de lemn care se deshidea sub forma de sevalet;

-o carte groasa cu titlul: <Semnificatia florilor:cu observatii despre mesajele transmise de evantaie, batiste, peceti de ceara si timbre postale>;

-o cartulie despre cifruri.

Convinsa ca mama sa nu se intoarce, cei doi frati sunt instiintati la Londra:  “Lady Eudora Vernet Holmes disparuta de ieri stop astept indicatii stop Enola Holmes

Cautarile fetei in camera mamei si sosirea fratilor aduc noi intrebari fara raspuns atat pentru Enola cat si pentru “barbatii” familiei. Nancy Springer are grija sa ii infatiseze pe cei doi masculi atat de realizati social si profesional, dar cat se poate de ridicoli in privinta nenumaratele reguli si cutume privind locul femeii in societate si felul in care trebuie educata o copila pentru a-si insusi aceste reguli si a-si ocupa locul potrivit in lume. In timp ce Enola, cu mintea sa ascutita si determinata sa-si urmeze propriul drum in viata, “ii joaca” inteligent pe fratii sai si le dispare din capcana intinsa de acestia… “internatul” pentru domnisoare de rang inalt. Evadeaza, avand si banii necesari lasati de mama sa si folosindu-si costumatia de lady, pentru a ascunde bagajul de care va avea nevoie in drumul catre noua sa viata si bineinteles in cautarea mamei.

O aventura fascinanta pentru cititorul lacom, pagini pline de informatii captivante privind Londra, oamenii sai – buni si rai – relatiile sociale, obiceiurile. Inteligenta Enolei si hotararea sa de a descifra indiciile mamei si de a gasi cai de interactionare cu ea. Il readuce pe tanarul viconte Tewksbury de Basilwether familiei sale, invata arta deghizarii si a machiajului, paseste curajoasa in sediul Scotland Yard, este socata de vorbele fratelui sau Sherlock, care o considera “o naiva. Neglijata, needucata,  nesofisticata, o visatoare (…) mai degraba simtitoare decat inteligenta”.

Ivy Meshle (noua indentitate a Enolei). “Asa cum ii sta bine unei tinere virtuoase si modeste, singura in marele oras (…) ia pranzul la Cantina Functionarelor, in apropiere de locul unde lucreaza”. Si tanara aceasta citeste mesajul descifrat, “trimis de o femeie fericita, care e libera, intr-un loc fara agrafe de par, corsete si obiecte de imbunatatire a unei rochii: este cu tiganii nomazi pe coclauri”. Ramane deschisa posibilitatea ca intr-un viitor “poate la primavara”, Enola “va pleca sa-si caute mama printre tigani”.

La sfarsitul acestei prime carti,  ca o momeala pentru continuarea aventurilor Enolei Holmes in volumul doi al seriei, respectiv “Cazul Doamnei Stangace”, cateva pagini debutand in Londra ianuarie 1889. Cu spusele fratelui mai mare “E o femeie! Are un intelect inferior, are nevoie sa fie protejata…”.

Prin urmare, ca si in primul volum, conceptiile sfarsitului epocii victoriene privind statutul femeii in societatea engleza, dar si aventurile Enolei Holmes intru negarea si daramarea acestor cutume.

Un ring imaginar, avandu-le in doua dintre colturi pe Enola Holmes si Nancy Springer si in celelalte doua pe Sherlock Holmes si Mycroft Holmes. In spatele acestora doi… multi, multi alti reprezentanti ai “sexului tare”! Un meci care nici pana astazi nu este definitive carstigat in lumea in care traim.

O lectura extrem de placuta, cu mister, cu inteligenta, cu umor, cu dezvoltari psihologice bogate si cu un personaj creat cu mult talent.

Filmul aduce in plus o interpreta care se calchiaza perfect pe eroina lui Nancy Springer si care iti intra sub piele. Si mai aduce un Director de imagine Gilles Nuttgens, care alaturi de echipa realizeaza cadre pline de culoare si atmosfera tipice.

Cateva cuvinte ale lui Lesley Rickman, o iubitoare de carti careia ii place sa-si impartaseasca impresiile. Si un interviu cu Nancy Springer (luat de catre Grant Faulkner, Executive Director of NaNoRiMo).

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior/Libris.ro/Cartepedia.ro.

(Sursă fotografii: Libhumanitas.ro, nancyspringer.com/pinterest)

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 30 martie – 1 aprilie 2012

Delia Marc

Semnal TV filme: weekend 23 – 25 decembrie 2011

Delia Marc

AG Weinberger, sa ascultam!!!

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult