Carti Literatura romaneasca Recomandat

Two Rabbit, de Beatrice Ognenovici

Coperta-Two-Rabbit”Two Rabbit”, de Beatrice Ognenovici

Editura Herg Benet, București, 2013, 318 pagini

În mitologia aztecă exista un grup de zeități-iepuri (Centzon Totochtin – Cei Patru Sute), patroni ai beției. Unul dintre aceștia era Ometotchtli (Doi-Iepuri), iar aceasta este și porecla pe care și-o asumă protagonistul cărții, după ce, în urma unui accident de mașină, întreaga lui existență ia o turnură bruscă și tragică.

Romanul de debut al Beatricei Ognenovici a câștigat ediția a doua a Concursului de debut Herg Benet/Max Blecher. Deloc surprinzător, ținând cont că, pentru o primă carte ”închegată”, stilul este foarte bine definit și ce-i al său e pus deoparte, cum se spune pe la noi. Mai mult decât atât, dincolo de ideea de a epata cu o succesiune de întâmplări cu substrat melancolic, chiar dramatic, narațiunea beneficiază de aportul unor personaje bine structurate, deși sunt multe secundare sau episodice și par, în marea lor majoritate, clișeice.

Într-un Mexic controlat de bande nelegiuite care se ocupă cu comerțul ilicit de droguri și cu alte activități demne de oprobiu, Dré rămâne orfan și este nevoit să facă față de unul singur realității crude. Cunoscându-i pe Julio și pe Meo, decide să se alăture Bandei Celor 400 (vezi mai sus explicația!), însă urmările acestei hotărâri își vor lăsa puternic amprenta asupra existenței sale ulterioare.

Two Rabbit este ceea ce teoria literară numește bildungsroman, un roman al existenței formatoare, al experiențelor care modelează și alterează evoluția unui personaj. Dré este veșnic prins într-un vârtej de evenimente, veșnic pasat, ca o minge, dintr-o extremă a terenului în alta, și numai rareori și spre final pare a fi capabil să se afle în control.

Beatrice Ognenovici
Beatrice Ognenovici

Deși este forțat să supraviețuiască într-un mediu ostil, i se oferă totuși șansa de a întâlni atât iubirea – sub diverse forme, cât și prietenia – pe care uneori o păstrează, iar alteori nu. Personajele care i se perindă prin suflet lasă și ele urme adânci și sunt, fiecare, impresionante prin caracterul lor deosebit. Notez numai prezențele feminine: Lupe (prima lui iubire) și Lilly Brown (cu care are o relație dificil de definit), două contrarii, doi poli opuși, pe care le întâlnește la începutul și spre sfârșitul vieții sale de adult, și care-l marchează în moduri complexe și… cu final neașteptat.

Poate singurul minus pe care l-aș putea ”imputa” cărții este că narațiunea la persoana întâi, din perspectiva unui adolescent tulburat, nu m-a convins în totalitate. Este foarte dificil, în special ca autor debutant, să îți asumi o voce diferită de a ta, să îți ”modifici” genul și mediul, și să rămâi autentic. În apărarea scriiturii însă, pot spune că, pe alocuri, credibilitatea personajului este aproape de 100%.

Pe scurt, experiența lecturii Two Rabbit este cumva imperioasă, dacă doriți să vă familiarizați cu peisajul contemporan al romanului românesc. Cartea ilustrează, cred eu, foarte bine, tendințele actuale ale literaturii autohtone post-moderne, dar aduce și un suflu nou în construcția textului și în originalitatea personajelor.

Puteți cumpăra cartea: Editura Herg Benet/Libris.ro/Elefant.ro/E-book.

Articole similare

Concurs: Câștigă cartea ”Acluofobia (zece povestiri macabre)”, de A.R. Deleanu! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

O revenire: Cozonac. Transilvania. O călătorie, de Adina Kenereș

Dan Gulea

Compania poeţilor tineri în 100 de titluri (II)

Jovi Ene

8 comments

Rodica Gavril 23 iunie 2015 at 18:39

O recenzie care te pune pe ganduri … literatura romaneasca moderna merita sa primeasca o atentie deosebita din partea impatimitilor de lectura, care nu sunt chiar atat de familiarizati cu/incantati de ea. Din punctul meu de vedere, recenzia mi-a starnit curiozitatea si, marturisesc, nevoia de a-mi face singura un repros – fac parte dintre cei mai putin interesati de literatura noastra, pentru ca am avut impresia, din ce am citit pana acum, ca nu prea e pe gustul meu. Trebuie sa citesc aceasta carte, si poate si altele, caci cred ca am apreciat gresit potentialul creator al tinerilor nostri scriitori. Multumesc, Iulia!

Reply
Mihnea 18 februarie 2019 at 15:54

Foarte tare cartea, multumesc pentru recenzie.

Reply
Alexandra 11 mai 2019 at 00:20

Imi place blog-ul, sa mai postati.

Reply
Angela 4 septembrie 2019 at 12:39

Mai vrem content nou 😛

Reply
Adriana 4 ianuarie 2020 at 11:06

La Multi Ani 2020! 😀

Reply
Cosmina 8 ianuarie 2020 at 17:16

O carte de nota 10. Multumesc pentru recomandare!

Reply
Cosmin 27 ianuarie 2020 at 12:03

O carte excelenta! Felicitari!

Reply
Iuliana 25 ianuarie 2021 at 17:29

Poate veti reveni in 2021!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult