Prin blogosfera literara Recomandat

Prin blogosfera literara (19 – 25 mai 2014)

book-pileO carte interesanta recenzeaza Razvan pe blogul sau. E vorba de ”O istorie culturala a toaletelor”, de Roger-Henri Guerrand, aparuta la Editura Art: ”Cartea nu este pentru pudibonzi însă cei mai împăcați cu nevoile naturale și cu starea de fapt a lucrurilor pe care le eliminăm, s-ar putea să se distreze citind acest volum. Lor le-o și recomand deoarece este o lectură interesantă și la fel de plăcută precum mult așteptata ușurare care vine după ce ai fugit de la servici până acasă, mai ales după ce ai transpirat tot strângând din toți mușchii cunoscuți și necunoscuși până la întâlnirea cu primitoarea budă.”

Constantin Pistea scrie despre relansarea colecției Globus de la Editura Univers si despre cartea care a redeschis aceasta colecție, ”Speranța: o tragedie”, de Shalom Auslander: ”Fireşte, cea mai bună parte din roman este interacţiunea cu această Anne Frank, care stă în pod şi scrie (la calculator) şi zice multe chestii interesante, cum ar fi următoarea: „Pe lumea asta e mult mai uşor să trăieşti, dacă toţi cred că ai murit”. Nu am epitet ca să descriu felul în care îşi povesteşte Anne Frank supravieţuirea. Sunt, poate, cele mai bune pagini din acest roman, pe care, dacă n-aş avea atâtea pe cap (cărţi), l-aş reciti imediat.”

muste-pe-parbrizul-vietii-radu-paraschivescuDragos Butuzea este incantat de noua colectie de perle semnata de Radu Paraschivescu si intitulata ”Muste pe parbrizul vietii: Nou catalog de perle”: ”până la urmă, printre emitenții unor astfel de perle trăim de ani buni, și parcă nu ne mai săturăm. fără să râdem așa de des de ei. iar antologatorul ni-i înfățișează pe mulți așa cum sunt – niște clovni imbecili care vor să facă bine, dar care, până la urmă, fac numai rău. până la urmă, asta va rămâne din toți: niște perle, de care e bine să râdem cât putem. deseori, de ce nu? cu curul. căci asta merită mulţi dintre ei.”

Ma bucur că Sorin Stoica este inca foarte citit. Daca partenerii nostri de la Editura Casa de Pariuri Literare pregatesc o editie de Opere, colegii de la SemneBune.ro scriu despre cartile sale aparute de ceva timp la Polirom. Ion Valentin-Ceausescu semneaza un articol intitulat ”A trăi pentru a scrie despre viață: Sorin Stoica și cuvintele sale”: ”Povestește în același volum, O limbă comună, că după ce i-a apărut prima carte, Povestiri cu înjurături, oamenii de la el din sat au citit-o și s-au recunoscut în ea, dar s-au recunoscut așa cum erau și asta nu le-a convenit, așa că odată întors acasă, în vizită, era să-și ia bătaie de la ei. Atentase la miturile lor fondatoare, le pusese în față o oglindă. Și ei s-au supărat. Dar literatura e literatură și există multe feluri de literatură. Felul pe care îl practica Sorin Stoica pornea din realitate, din viața lui și poate fi numit, odată ce Serge Doubrovsky a inventat termenul în 1976, autoficțiune. Adică ficțiune care pornește de la viața ta, cu accente mari de autobiografie.”

Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:

-”Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări”, de Lucian Boia

Le ciel de la Kolyma”, de Evghenia Guinzburg (II)

Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității”, de Aurora Liiceanu

Zaraza”, de Andrei Ruse

Articole similare

Povestea vieții. Evoluția. Expoziție de Katie Scott

Jovi Ene

Copilărie. Scene de viaţă provincială, de J.M. Coetzee

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (4 – 10 februarie 2013)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult