„O balenă în Sălbăticia albastră”, de Rosanne Parry
Editura Paralela 45, Pitești, 2021
Ilustrații de Lindsay Moore
Traducere din limba engleză de Adriana Ciorbaru
Vă povesteam în urmă cu câteva săptămâni despre excelentul roman pentru copii și adolescenți, „Povestea lupului hoinar”, de Rosanne Parry, „o carte perfectă pentru iubitorii de animale”. În 2020, ea a recidivat cu un roman de aceeași factură, a doua carte a seriei, care este la fel de interesantă precum prima, ba mi s-a părut chiar că autoarea a evoluat față de prima carte, construind o lume mai complexă despre niște animale mai puțin cercetate și care nu sunt monitorizate la fel de bine precum lupii din primul volum.
Așadar, este vorba tot despre animale, tot despre obiceiuri și supraviețuire, având în centru, de data aceasta, viețuitoarele mării, respectiv orcile. Aceste animale marine, despre care știm prea puțin, sunt cei mai mari membri ai familiei delfinilor, au o viață destul de asemănătoare cu oamenii, cel puțin din punctul de vedere ai duratei de viață, și sunt numite, în limbaj popular, drept „balenele ucigașe”. Sunt animale care tăiesc în mici comunități, în apropierea țărmului Americii de Nord, vânând în familii mai ales somonii, acei pești care mai vin să depoziteze icrele pe râurile repezi din Canada sau SUA.
Numai că timpurile sunt într-o continuă (și regretabilă) schimbare climatică: din ce în ce mai puțini somoni există și ajung în Marea Salish, din cauza pescuitului excesiv, ba au existat momente în ultimul secol în care chiar și oamenii au vânat orci. Așa că, alături de somonii adevărați, cei care trăiesc în sălbăticie, și oricile sunt în pericol de dispariție, dacă hrana lor obișnuită nu mai există:
„Poveștile vechi vorbesc despre vremurile în care toată ducătoarele din Marea Salish erau tăcute ca acestea. Pe atunci, ducătoarele nu lăsau în urmă otravă. Nimeni nu încerca să prindă orci. Iar somonul era atât de îmbelgușat încă nicio orcă din niciun neam nu cunoștea foamea. Erau atâția pești încât râurile erau argintii în bătaia soarelui.” (pag. 130)
Rosanne Parry dă cuvântul alternativ celor două personaje principale din acest volum, doi naratori tineri, entuziaști, care nu-și pierd decât rareori într-o lume mai bună. Vega este încă tânără, dar a început să preia unele responsabilități dificile de la adulți, precum căutarea somonului care le asigură hrana zilnică; Deneb este fratele ei, mai mic și mai îndrăzneț, prin asta fiind și mai puțin chibzuit și, probabil, viitorul vânător al comunității. Fiind în familie, totul decurge la fel, zi după zi, Mama fiind cea care conduce toată activitate.
Numai că lumea fiind într-o continuă și învolburată schimbare, așa cum spuneam, această viață monotonă și armonioasă nu poate fi la fel pe termen lung. Dintr-o dată, totul se schimbă: un cutremur, urmat de mai multe valuri de tsunami, le distruge lumea și îi îndepărtează pe cei doi, pe Vega și pe Deneb, de părinți. Și adevărata aventură începe.
La fel precum în volumul anterior, este o poveste despre supraviețuire, despre prietenie și familie, despre apartenență și dor. Cei doi cutreieră Marea Salish în căutarea părinților și rudelor, dar este mai mult decât atât: ei trebuie să supraviețuiască într-o lume destabilizată, în care și oamenii sunt rari și bărcile răsturnate, unde toată lumea luptă pentru a trece în ziua următoare, cu stomacul gol și cu atâta durere în jur. Așa că e necesar să facă și sacrificii, și lucruri neobișnuite: se aliază cu dușmani, cu rude cu care nu ar vorbi sau vâna niciodată, mănâncă chestii nelalocul lor sau evadează într-o aventură dură, spre Marele Ocean, acolo unde orcile nu merg niciodată.
Sunt lucruri puțin comune pentru orci, dar întrebarea care rezultă, pentru cititori, dar și pentru cele două personaje empatice și simpatice este: Vor reuși acestea să revină în cadrul familiei și chiar să supraviețuiască? Șansele sunt infime și acesta nu este un roman tipic, care se încheie mereu cu happy-end.
„O balenă în Sălbăticia albastră” este tot un roman pentru copii și adolescenți, dar din care cititorii de toate vârstele vor avea ceva de învățat sau la ceva de meditatat. Un roman foarte alert și plin de suspans, în care ne este descrisă cu multe amănunte viața unor animale despre care e necesar să aflăm mai multe. La această caracterizare, adăugați, ca și la cartea precedentă, cele câteva zeci de pagini de la final, din care aflăm informații științifice, documentate, despre flora și fauna zonei din preajma Mării Salish.
Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.
(Sursă fotografii: EdituraParalela45.ro, Rosanneparry.com)