Oracolul din Stambul, de Michael David Lukas
Editura All, Colectie Strada Fictiunii, Bucuresti, 2012
Traducere de Simona Luca
Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Librariei online Libris.ro.
Imi place senzatia pe care mi-o da lectura unei carti ce ma poarta intr-o alta epoca, intr-o alta lume si cu atat mai placuta fiind intalnirea cuvintelor cu imaginea unui oras cunoscut si adorat. Fascinant este, de asemenea, portretul bogat in detalii, al intruchiparii exotismului oriental – Istambulul – in perioada de sfarsit a Imperiului Otoman.
“Oracolul din Stambul” este o creatie magica, atragatoare si captivanta, un roman care imbina cu succes, fantasticul in detaliile istorice. La limita dintre supranatural si realitate, facem cunostinta cu Eleonora, fetita din Constanta, a carei nastere in 1877, este acompaniata de semnele prevestitoare ale unui destin deosebit. Viata sa, alternand intre tristete si supranatural, inteligenta sa peste medie si talentele sale ascunse, atrag in final, chiar atentia Sultanului.
In parte basm, in parte poveste plina de invataminte, “Oracolul din Stambul” este povestea unui copil extraordinar, prins in capcanele istoriei. Dupa moartea mamei, Eleonora este crescuta de tatal si matusa ei, in Constanta secolului nouasprezeze. Viata ei se schimba in totalitate, odata cu asumarea deciziei de a-si urma tatal la Istambul. Fara sa stie ca vine in intampinarea profetiei facute de moasele sale, mica eroina aflata in cautarea stabilitatii si a dragostei parintesti, intra in contact cu personaje la fel de interesante si exotice, precum orasul in care se afla.
De neuitat este Yoncef Bey – functionar turc, cu convingeri liberale, subversive, precum si profesorul Muehler – rector al colegiului American si spion in timpul liber, informator atat al Guvernului American, cat si al Marelui Vizir.
O figura aparte, prin exotism si mai ales prin analiza pe care autorul o face vietii sale si conditiilor ce ii determina deciziile, este Abdul Hamid– marele Sultan.
“Oracolul din Stambul” este povestea unui copil, a singurului copil ce apare in carte, evoluand printre adulti, adaptandu-se la cerintele si constrangerile acestora, fara a uita insa, sa-si pastreze inocenta si realitatea proprie, in universul paralel pe care il creeaza sub influenta pasionantelor lecturi.
In jurul acestui copil, Michael David Lukas zugraveste o lume mistica si exotica, din capitala Imperiului Otoman, aflat in declin, cu bazarurile sale de mirodenii, cu caldura si agitatia locuitorilor. Intre aceste figuri exotice si caractere puternice, Eleonora isi exploateaza aptitudinile de a acumula tot ce o pasioneaza, din stiinta si literatura. Personalitatea si mintea sa de copil de opt ani, infloresc in acest mediu, invata mai multe limbi, decripteaza cifruri si coduri inaccesibile altor persoane, memoreaza cu placere pasaje din lecturile favorite.
Intalnirea cu marele sultan, dincolo de onoarea dar si panica fireasca, ii aduce faima, renumele de “oracol” si dileme majore fata de cursul destinului sau. Desi are o varsta frageda, inteligenta acumulata, curiozitatea, maturitatea si modestia, o fac pe mica eroina sa ia decizia cea mai buna pentru ea, in momentul de cumpana pe care il intampina.
Captivant din prima pagina pana la final, “Oracolul din Stambul” combina fictiunea cu istoria si exotismul, facand din acest roman de debut al autorului Michael David Lukas, o lectura mai mult decat recomandata.
“Oracolul din Stambul” nu este decat povestea unei fetite simpatice si inocente, ale carei alegeri dificile conduc la consecinte inimaginabile pentru ea, pentru familia sa, pentru lumea cu care intra in relatii, pentru orasul in care locuieste.
Parfum de epoca, savoare orientala, exotism, toate acestea pe rand sau impreuna le veti savura, abandonandu-va lecturii.
1 comment
o lectura placuta ,agreabila intr-o lume la final de mileniu/// merita citita///