Carti Carti pentru copii

Istoria pe înțelesul celor mici. Tranșant și la subiect: „Lumea Annei Frank. Carte de activități”

„Lumea Annei Frank. Carte de activități”, de Menno Metselaar
Editura Humanitas Junior, București, 2024
Ilustrator: Emanuel Wiemans

Anna Frank este una dintre figurile marcante ale rezistenței antinaziste. Un copil prins în mansarda unei case din inima Olandei. O fetiță care nu se oprește din a scrie, un proces care vine să-i asigure eternitatea în fața morții. Da, și-a scris propriul destin, alegând să spună istorii simple pe fundalul unei lumi care se prăbușea în abis. Un gest enorm, dacă mă întrebați pe mine, mai ales pentru acea realitate istorică. 

Familia Annei s-a ascuns timp de doi ani, între 1942 și 1944, înainte de a fi trădați și deportați în lagăre de concentrare. Jurnalul Annei, publicat postum de tatăl său, Otto Frank, a fost tradus în peste 70 de limbi, devenind una dintre cele mai citite cărți din lume. Anna a murit în martie 1945, cu puțin înainte de eliberarea lagărului Bergen-Belsen, la doar 15 ani. Casa în care s-a ascuns a fost transformată în muzeu și este vizitată anual de milioane de oameni.

I-am citit jurnalul mult timp în urmă, în perioada când încă nu existau mii de volume dedicate Holocaustului și când în librării existau compartimente goale pe acest subiect. Acum, la distanță de un deceniu, îmi face o deosebită plăcere să semnalez o apariție editorială marca Humanitas Junior, care spune, pe înțelesul celor mici, istoria unei fetițe curajoase. „Lumea Annei Frank. Carte de activități” de Menno Metselaar este un soi de caiet cu mici inserții istorice, dedicate cititorilor cu vârsta de 8 ani+, în care se cuprinde istoria eroinei noastre. Puzzle-urile, istorioarele, exerciții de memorie – iată câteva dintre elementele importante ale cărții, fără de care experiența micilor exploratori ar fi incompletă. 

Chiar dacă s-ar putea găsi părinți cărora să nu le fie pe plac un astfel de titlu, mie mi se pare oportun, mai ales acum, în aceste vremuri tulburi. Primul merit este că se realizează o incursiune veridică într-un subiect istoric delicat. Abordarea morții, în carte, este un punct forte, pentru că nu devine un tabu, ci dimpotrivă un motiv în plus de discuții alături de cei mici.

Dacă sunteți în căutarea unei cărți prin care micii cititori să descopere această istorie tragică despre curaj, iubire și prietenie, atunci acest titlu este exact ce vă trebuie. 

Despre autor:

Menno Metselaar este un expert olandez în istoria Holocaustului și, în special, în istoria Annei Frank. El lucrează pentru Anne Frank House (Casa Anne Frank) din Amsterdam, unde se ocupă de cercetarea și promovarea educației legate de viața Annei Frank și contextul istoric al jurnalului ei. Metselaar a contribuit la mai multe publicații și expoziții despre Anne Frank și Holocaust, fiind implicat în proiecte care vizează conștientizarea și educarea publicului cu privire la această perioadă tragică din istorie.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior/Libris.ro/Cartepedia.ro.

Articole similare

Trei cărți de istorie adevărată: ”Pianistul”, ”Eugenia” și ”Alo? Albert Einstein la telefon”

Jovi Ene

Pe tărâmul speranţei – calea care transformă suferinţa în supravieţuire: „Între două lumi”, de Suleika Jaouad

Ana Maria Cazacu

Obama. In Pursuit of a More Perfect Union (HBO, 2021). Un portret de Președinte

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult