Carti Eseuri

„Imun: o călătorie în profunzimea sistemului care ne ține în viață”, de Philipp Dettmer

„Imun: o călătorie în profunzimea sistemului care ne ține în viață”, de Philipp Dettmer
Editura Humanitas, București, 2023
Traducere de Alexandru Babeș, Ilustraţii de Philip Laibacher

În interiorul corpului nostru se întâmplă lucruri extraordinare, despre a căror existență mulți dintre noi nu au nicio idee. Celulele noastre sunt capabile să reacționeze cu o putere uluitoare la invazii, uneori chiar sacrificându-și propriul ADN pentru a se proteja în timp ce mor. Altele patrulează în jurul altor celule, identificând și distrugând virușii și bacteriile. Philipp Dettmer subliniază faptul că sistemul nostru imunitar are un răspuns pentru fiecare posibil invadator, datorită unei biblioteci incredibile de arme specializate, deși mulți dintre noi nu suntem conștienți de dramele constante care se desfășoară în interiorul nostru. Dettmer explică că organismul nostru este practic o fortăreață, apărată de milioane și milioane de soldați. Unii dintre aceștia sunt incredibil de periculoși, chiar și pentru noi înșine, și trebuie ținuți sub control în mod constant. Alții sunt extrem de specializați, asemenea unor puști cu lunetă. Avem celule care reacționează atât de puternic la invazii, încât își smulg propriul ADN și îl utilizează ca o plasă în jurul lor în timp ce mor. Avem celule care inspectează alte celule prin mici ferestre de afișare – fiecare celulă sănătoasă are mii – pentru a verifica dacă există viruși și le ordonă să se autodistrugă dacă detectează ceva suspect.

Sistemul nostru imunitar are un răspuns pentru fiecare bacterie sau virus posibil, prin intermediul celei mai mari biblioteci de arme specializate din univers. Celulele care reacționează atât de puternic la invazii sunt, în principal, leucocitele, care fac parte din sistemul imunitar al organismului nostru. Acestea sunt implicate în procesul de apărare împotriva agenților patogeni, cum ar fi bacteriile, virușii și alte substanțe străine. Când sistemul imunitar detectează prezența unei invazii, cum ar fi o infecție virală sau bacteriană, leucocitele se activează rapid și migrează către zona afectată. Ele acționează prin diferite mecanisme, inclusiv fagocitoză (înghițirea și distrugerea agenților patogeni), eliberarea de substanțe chimice inflamatorii pentru a atrage alți leucocite și neutralizarea sau distrugerea agenților patogeni prin intermediul anticorpilor. Unele leucocite, precum limfocitele T, pot distruge celulele infectate cu virusuri sau bacterii, contribuind astfel la eliminarea infecției. Alte tipuri de leucocite, cum ar fi neutrofilele, sunt specializate în fagocitoză și distrugerea bacteriilor. Reacția puternică a acestor celule este esențială pentru protejarea organismului împotriva infecțiilor și menținerea sănătății generale.

Volumul Imun este structurat în patru părți: Fă cunoștință cu sistemul tău imunitar, Distrugeri catastrofale, Preluare ostilă, Revoltă și război civil. Ultima parte analizează mai detaliat  bolile autoimune, stresul, cancerul și pandemia de Coronavirus. Autorul explică structura și funcțiile sistemului imunitar, prezentând modul în care acesta protejează organismul împotriva infecțiilor, dar și a altor amenințări. Găsim informații valoroase despre soldații sistemului imunitar înnăscut, despre sistemul intens imunitar al intestinelor, despre activarea sistemului imunitar, despre vaccinuri și imunizare artificială, despre alergii și paraziți, dar și despre cum ne putem trezi sistemul imunitar adaptativ. Majoritatea microorganismelor care pătrund accidental în sistemul nostru imunitar sunt eliminate foarte repede, pentru că nu sunt pregătite pentru măsurile de apărare pe care corpul nostru le declanșează rapid. Multe dintre ele nu reușesc să treacă de aceste bariere și doar produc neplăceri sistemului imunitar, care a dezvoltat o mulțime de arme și răspunsuri împotriva oricărui tip de invadator.

Unele dintre primele lucruri pe care le aflăm când deschidem această carte este că sistemul nostru imunitar înnăscut distinge sinele de celălalt. Însă de unde știu celulele noastre să facă această diferență? Unul dintre cele mai importante avantaje pe care le au microorganismele este viteza cu care reușesc să modifice și să se adapteze. Dacă o celulă imună detectează un obiect care este conține flagel, știe imediat că acel obiect este sută la sută străin și deci trebuie ucis. De-a lungul timpului, sistemul imunitar a evoluat în așa fel încât să memoreze formele anumitor piese de puzzle care sunt folosite doar de dușmani, cum ar fi bacteriile. pentru a face asta, ele posedă așa numiții receptori.

Philipp Dettmer oferă explicații accesibile, ușor de înțeles și captivante, facilitând înțelegerea unui subiect complex pentru cititorii de toate nivelurile de cunoștințe, iar ilustrațiile realizate cu meticulozitate, îmbogățesc experiența de lectură prin animarea textului. de asemenea, oferă sfaturi și opinii, legate de anumite situații în care s-ar afla unii bolnavi, recomandări, care nu sunt neapărat de luat în calcul, nefiind, de fapt, niște opinii avizate și nici aplicabile tuturor pacienților (de exemplu, pozitivitatea în capitolul despre cancer, care ar putea conduce pacienții la  auto-învinovățire dacă starea lor se deteriorează în continuare). În contextul epidemiei de COVID-19, cartea a devinit și mai relevantă, oferind informații și perspective valoroase despre funcționarea sistemului imunitar și modul în care acesta poate răspunde la amenințări virale. Volumul Imun este o resursă valoroasă, o lectură care poate educa, inspira și captiva, oferind o perspectivă amplă asupra unui aspect esențial al biologiei și sănătății umane.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas/Libris.ro/Cartepedia.ro.

(Sursă fotografii: humanitas.rotheguardian.com)

Articole similare

Undeva, cândva… – ”Hornuri de argint”, de Titus Radu

Carmen Florea

Despre multiplele manifestări ale Divinității: Cartea Înțelepciunii, de Ibn Arabi

Carmen Florea

Dezlănțuiri scriitoricești. „Tigrul și steaua. Violență și exil în proza latino-americană a secolului XX“, de Rodica Grigore

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult