”Geamantanul Hanei. Din ororile Holocaustului”, de Karen Levine
HANA’S Suitcase. A True Story
Editura Meteor Publishing, București, 2014
Traducere din limba engleza de Mihai-Dan Pavelescu
Cartea a fost publicata cu sprijinul Fondului International pentru Traducere, din partea Canada Council for Arts
Semnatarul Cuvantului-Inainte al acestei carti, Arhiepiscop Emeritus Desmond Tutu, presedinte al Fundatiei sud-africane pentru studiul Holocaustului, spune: “O moarte timpurie este intotdeauna un eveniment foarte trist si cu atat mai mult noartea unui tanar a carui viata promite atat pentru viitor. Exista multe istorii sfasietoare de pierederi ale potentialului uman in tragedia Holocaustului. (…) Hana si-a dorit sa devina profesoara. Cu certitudine, prin cartea aceasta micuta, visul ei s-a realizat.”
Pentru ca – arc peste timp, povestea Hanei a devenit – iata – o lectie pentru copiii din Japonia, o lectie despre ororile Holocaustului … despre somnul ratiunii omenirii, un somn care a condamnat la pieire peste 6 milioane de victime. Dar si o lectie despre retrezirea la viata a aceleiasi ratiuni, care a reusit sa conserve si sa transmita mai departe memoria tuturor victimelor … Manuscrise – jurnale, poezii compozitii muzicale, obiecte personale, desene, fotografii …memoria personala transformata in memoria colectiva a umanitatii.
“Geamantanul Hanei este o cheie pentru succesul misiunii lor”. Al celor – in acest caz, din Japonia, “care a fost aliatul Germaniei naziste in cel de-al doilea Razboi Mondial” si care au “infiintat si dotat Centrul de Resurse si Educatie despre Holocaust din Tokio”.
Fumiko Ishioka, directoarea Centrului, cu multa determinare, empatie, curaj si simt civic a readus-o pe micuta Hana Brady (dimpreuna cu familia ei si cu multi altii implicati in istoria tragica a anilor razboiului) in atentia intregului mapamond. Spun mapamond, pentru ca aceasta carte, insumand putin sub 120 de pagini, scris de Karen Levine, este “citita acum in toata lumea de sute de mii de copii, in peste douazeci de limbi. Fumiko, George si geamantanul continua sa calatoreasca, impartasind povestea Hanei, lectiile de istorie si un mesaj de toleranta.”
Volumul este ilustrat cu fotografii de familie ale Hanei, cu fotografii realizate la Centrul din Tokio, dar si cu imagini din filmul documentar realizat in anul 2009 de Rhombus Media Inc. – Regizor Larry Weinstein, cu Jindřinška Hanušová in rolul Hanei.
Si pentru ca in aceasta vara am mers intr-o calatorie comemorativa in Polonia, la Auschwitz si Auschwitz-Birkenau, plina de emotie si prilej de rememorare a amintirilor de familie, dar si a cartilor citite, a filmelor vazute si a numelor personalitatilor care si-au pierdut viata in lagarelor mortii, iata si cateva imagini surprinse pe acest tragic traseu.
1 comment
Am văzut documentarul acum ceva timp și pot spune că am rămas surprins. Când o să am ceva timp liber o să răsfoiesc și cartea.