Carti Carti de fictiune

Epidemia de frică: ”Bird Box”, de Josh Malerman

”Bird Box. Orbește”, de Josh Malerman
Editura Corint, Colecția Leda Edge, București, 2019
Traducere: Liviu Szöke

În aceste vremuri atât de tulburi, multor oameni le-a mai rămas doar speranța într-un viitor mai luminos, mai strălucit, mai liniștit. Se stă în case, se privește la frumusețile neschimbate ale naturii din siguranța ce ne-o dau cei patru pereți ai apartamentelor noastre. Căldura primăverii este resimțită doar de la balcoane, atunci când ne permitem și îndrăznim să deschidem geamurile, pentru a lăsa razele soarelui să ne inunde viețile acum „pedepsite” de acest dușman necunoscut și invizibil. Trăim pe pielea noastră un scenariu al unui film catastrofic. Și da, de cele mai multe ori, realitatea bate de departe orice scenarii inventate. Nici chiar imaginația nu mai face față. Și totuși, ce ne rămâne să facem pe parcursul acestor săptămâni (poate chiar luni) de ședere în casă? Doar trăim în secolul al XXI-lea – avem tehnologie cât să ne umple ani întregi de plictis. Dar nu ajunge. Uneori filmele, serialele, jocurile și alte îndeletniciri tehnice nu sunt suficiente pentru a-ți oferi un adevărat refugiu spiritual. Și atunci apelezi cu încredere la metodele clasice – asculți muzica de pe CD-urile sau vinylur-ile prăfuite, răsfoiești, poate, ziare vechi ce stau îngrămădite timid într-un colț al debaralei pe care încă nu ai ordonat-o. Și, bineînțeles, faci o vizită printre rafturile bibliotecii care, probabil, suferă din cauza lipsei mâinilor tale care să-i mângâie locatarii cu coperți groase. Ei bine, aceasta din urmă este și una din activitățile mele preferate și de bază pe perioada acestei pandemii nebunești.

Poate că nu este momentul potrivit (dar atunci când altcândva ar fi), însă una din cărțile pe care le-am devorat în aceste vremuri tulburi a fost una și mai tulbure – Bird Box. Orbește, de Josh Malerman. Ce m-a făcut să fiu atât de fascinat de ea? Poate faptul că văzusem nu demult filmul ce o are ca protagonistă pe Sandra Bullock? Poate titlul… Sau poate, pur și simplu, că am vrut să văd dacă vorba „cui pe cui se scoate” își are cu adevărat adevăr. Din păcate, această ultimă variantă nu prea stă în picioare, căci citind romanul lui Malerman, am fost cuprins de cele mai negre gânduri, de anxietate și de o senzație teribilă de disconfort psihic. Asta nu înseamnă că nu recomand Bird Box. Orbește. Nicidecum, departe de mine acest gând. Dar dacă puteți ca în această perioadă să stați departe de orice carte, film, serial sau documentar care are legătură cu catastrofe naturale, cu pandemii, cu zombie și alte pericole ce pun sub semnul întrebării sănătatea și siguranța la nivel planetar, vă îndemn să o faceți, pentru a nu vă auto-provoca frici și gânduri și mai sumbre decât cele care ne încearcă pe mai toți în aceste momente.

Editura Corint, prin colecția Leda Edge, a făcut o treabă foarte bună prin tipărirea romanului lui Josh Malerman, permițându-le cititorilor români să devină mai familiarizați cu acest tip de scriitură – alertă, plină de mesaje care, fără să cadă în clișeic, reușesc să te motiveze să apreciezi ceea ce ai la momentul în care ai. Nu ai spune că avem de-a face cu un exemplu de literatură ce gravitează în jurul unei catastrofe mai mult sau mai puțin naturale. Și, cu toate astea, fix acesta e drumul pe care merge autorul american. Tulburător este modul în care Malerman portretizează „aventurile” înspăimântătoare de care au parte Malorie (personajul principal al cărții) alături de cei doi copii, Băiat și Fată (foarte interesantă alegerea autorului de a nu le da nume, pentru a păstra generalizarea catastrofei, pentru a reda universalitatea și pentru a desființa orice limite de spațiu și timp) și de celelalte personaje. Simplul fapt de a nu putea privi lumea de dincolo de cei patru pereți pare teribilă, mai ales pentru noi, cei care chiar și în timpul unei carantine avem permisiunea divină de a ne clăti ochii cu soarele dătător de viață, cu verdele crud al frunzelor și al ierbii, cu zborul neobosit al păsărilor cerului. Ei bine, dacă vă chinuiați să vă imaginați cum e să trăiești în întuneric, în hrube, ascuns de spaima a ceea ce poate veni peste tine, nu mai trebuie să o faceți. Deschideți cartea lui Malerman și veți avea tabloul complet nu doar al unei pandemii necunoscute, dar și al unei epidemii de frică, ce se răspândește mai abitir decât dușmanii invizibili. De altfel, cred că acesta e și unul din semnalele de alarmă pe care romancierul încearcă să le tragă în paginile cărții sale – acela de a nu ne pierde umanitatea (așa cum riscă Malorie să o facă față de cei doi copii) și de a rămâne cât de calmi putem, chiar și în fața unor pericole iminente ce ne pun viața în pericol; numai așa putem să ne păstrăm capul limpede și să acționăm conștient, fiind prezenți în fiecare clipă.

Traducerea pe care a făcut-o Liviu Szöke pentru Editura Corint a păstrat spiritul alert al scriiturii lui Josh Malerman, fiind, în același timp, angrenată în ritmul limbii române, pentru a face cititorii să pătrundă cu adevărat în lumea plină de capcane mortale pe care autorul a imaginat-o (și care, sper eu, să rămână la nivelul de literatură încă mult timp de acum încolo). Cât despre prezentarea grafică a volumului, editura a ales să ilustreze coperta cu o imagine chiar din filmul cu Sandra Bullock (film foarte reușit, de altfel, chiar dacă nu respectă întru totul litera cărții), fiind o alegere inspirată, cu atât mai mult cu cât cei mai mulți cititori ai acestui volum vor fi cu siguranță cei care au urmărit și pelicula regizată de Susanne Bier.

Pentru a-ncheia într-o notă optimistă, nu pot decât să recomand din punct de vedere literar această realizare strălucită semnată Josh Malerman și publicată de Editura Corint, în colecția Leda Edge. Dând la o parte legătura dintre subiect și ceea ce trăim noi astăzi, Bird Box. Orbește se constituie într-o lectură interesantă, cu un ritm alert pe care orice iubitor al literaturii contemporane o va aprecia pe îndelete.

Puteți cumpăra cartea: Editura Corint.

(Surse foto: www.artline.ro, www.libris.ro, www.scena9.ro)

Articole similare

Our Kind of Traitor, de John Le Carre

Dan Romascanu

Războaiele Rusiei și mitul cazacilor: Donul liniștit, de Mihail Șolohov

Dan Gulea

Captiv în propria viață: ”Gândește-te că nu mai sunt”, de Adam Haslett

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult