Carti Memorii jurnale Recomandat

Diego & Frida, de J. M. G. Le Clézio

Diego & Frida, de J. M. G. Le Clézio
Editura Paralela 45, Pitesti, 2008
Traducere de Nicolae Constantinescu

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Paralela 45.

Despre Frida Khalo este imposibil sa nu fi auzit, daca nu din picturi, atunci macar din biografiile si filmele care au adus-o in atentia publicului. Ceea ce deosebeste orice alta biografie, de lucrarea lui Le Clezio, este originalitatea abordarii personajelor principale, Diego si Frida, a relatiilor care i-au unit, a vremurilor framantate in care si-au consumat dragostea.

Biografia seaca la care te duce cu gandul titlul se transforma sub pana de laureat al premiului Nobel a autorului, intr-un roman biografic  cu o idee central puternica – legatura indisolubila care se creeaza intre pesonajele principale si care devine patul germinativ pe care se consolideaza creatiile lor artistice.

Dragostea patrunde in viata lui Diego discret, dragoste care il transforma si pe care o transpune prin imaginea femeii iubite, in marile sale creatii ce ii aduc renumele de muralist in SUA si in lume, dar pe care nu o constientizeaza decat spre sfarsitul vietii lor in comun, cand Frida este pe moarte. Pentru Frida, dragostea inseamna Diego si pictura.

J.M.G. Le Clézio

Le Clezio apeleaza la interviuri, biografii, autobiografii si jurnale pentru a-si contura opera. Fiecare eveniment, fiecare scena de viata este legata de o pictura si este sustinuta de un citat referitor la evenimentul relatat.

Personajele lui Le Clezio se desprind din raceala biografica, prind viata, traiesc, se consuma, reusesc sa transmita emotii, pasiuni, suferinte. Atat Diego Rivera, cat si Frida Khalo sunt prezentati echidistant, nepartinitor, autorul reusind sa redea imensa sensibilitate a emotiilor concentrate in doar doua persoane, doua vieti memorabile separate sau impreuna.

Nu se vorbeste de familia Rivera, ci de Frida Khalo si Diego Rivera, pentru ca asa au trait, existat si creat, impreuna, dar cumva separati, intr-o iubire imensa si inevitabila, cu tradari repetate din partea lui Diego si cu nevoia Fridei de a-l iubi, de a-si lua dorinta de viata si vigoare din aceasta iubire, necesara pentru a-si accepta si depasi infirmitatile fizice si a redeveni femeia puternica, serioasa, curajoasa si ireventioasa…

In fiecare rand razbeste vigoarea unei iubiri ce trece prin doua casatorii si un divort, o cautare neincetata a sinelui, in celalalt.

Prin ochii si stiloul autorului, “vedem” si opera artistica a celor doi ce au transpus in arta, viata, forta neasteptata a revolutiei ce se nastea in oamenii si evenimentele acelor timpuri. La fel de plastic si amanuntit descrise sunt si framantarile politice si bataliile ideologice care au caracterizat societatea mexicana si a celorlate tari in care se preumbla, traiesc si creeaza personajele principale.

Animati de puternice pasiuni politice, povestea lui Diego si a Fridei capata intelesuri noi si accente de culoare prin prisma personalitatilor de frunte ale timpului cu care se intersecteaza: Julio Antonio Mella, Henri Ford, Tina Modotti, Trotki, Andre Breton, Rockefeller. Ei sunt fii unei revolutii sociale, cu framantari interioare, aflati in relatii simbiotice cu societatea in care traiesc si creeaza.

Coperta editiei franceze

“Diego si Frida” este o carte despre arta fara imagini, o invitatie lansata imaginatiei cititorului de a-si compune propriile tablouri inainte de a vedea sau reaminti creatiile originale.

“Diego si Frida” este o carte despre o poveste de dragoste si un mariaj complicat, analizat si prezentat in detaliu, dar niciodata judecat.

Diego si Frida” este o poveste despre Mexic, despre revolutia Mexicana din 1910 si despre efectele si influenta revolutiei bolsevice rusesti, din 1917, in acest colt de lume.

“Diego si Frida” este povestea unei Fride, o femeie simpla cu o vointa de fier ,care intalneste iubirea vietii sale, o iubire coplesitoare, necesara si suficienta dar, in acelasi timp, este si povestea unei neimpliniri – aceea de a avea un copil cu omul iubit.

“Diego si Frida” este povestea lui Diego Rivera, o personalitate boema, revolutionara, care a iubit arta, viata, idealurile comuniste si femeile, dar mai presus de toate acestea, pe Frida Khalo.

O lectura placuta si recomandata celor ce iubesc arta, povestile complicate de familie, framantarile sociale, revolutiile si urmele pe care acestea le lasa in viata si opera autorilor.

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Paralela 45.

Articole similare

Planes (2013)

Mihaela

Reinventarea supereroilor sau „Superman vs. Salinger”, de Andrei Mocuţa

Bianca Burada

Despre trauma neacceptării: ”Sfârșitul lui Eddy Bellegueule”, de Édouard Louis

Jovi Ene

2 comments

Larisa 11 iulie 2012 at 16:13

Este o carte interesanta,cred ca o voi umpara si eu sa o fac cadou unei prietene apropiate

Reply
mihamandru 11 iulie 2012 at 23:06

Frumoasa alegere. E un cadou reusit.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult