Carti Eseuri

Cum să ne ajutăm creierul să devină mai bun? „Puterea lucrurilor mici”, de Rick Hanson

„Puterea lucrurilor mici. 52 de exerciții zilnice pentru un creier de Buddha”, de Rick Hanson
Editura Paralela 45, Pitești, 2021
Traducere: Smaranda Nistor

Creierul nostru este aidoma unei fortărețe. Ne pare absolut firesc să facem unele acțiuni, dar ne scapă imaginea de ansamblu, care presupune eforturile imense pe care acest organ le face, fie că ne referim la coordonare, la gândire sau la rațiune. Am fost înzestrați cu creier pentru a-l folosi în cel mai bun fel posibil, dar fără a-l antrena consecvent, riscăm să ne pierdem dexteritate. Înclin să le dau dreptate celor care afirmă că acest organ este similar mușchilor, iar dacă pentru mușchi trebuie să faci flexiuni sau flotări, pentru creier există anumite exerciții care chiar dau roade.

Subiectul exercițiilor pentru un creier de Buddha fac obiectul volumului „Puterea lucrurilor mici” de Rick Hanson, tradus la Editura Paralela 45. Autorul care anterior a lansat „Creier de Buddha” vine de această dată în fața publicului cu o serie de mecanisme și procese pe care le puteți întreprinde în vederea „limpezirii” propriei minți. Și nu, nu este neapărat vorba despre o carte motivațională, cât mai ales de un ghid destinat ordonării unor ritualuri de muncă ale creierului.

Fie că este vorba despre reziliență, acceptare sau iubire, Rick Hanson pornește de la premisa că avem un creier care merită o conduită mai bună în raport cu sine, or noi facem exact opusul. Efectele nocive ale poluării mentale, raporturile toxice, suprasolicitarea ineficientă și rivalitatea – toate formează bariere insurmontabile pentru procesele noastre mintale, iar Hanson încearcă să ne propună unele exerciții pe care le putem aplica în deplină siguranță.

În mod clar, această carte nu are menirea să vă salveze sau să vă ofere soluții rapide, pentru că nu avem nevoie de fast food pentru creier, ci dimpotrivă vine să retraseze unele scheme raționale pe care le folosim. De exemplu, să pui pauză când lucrurile o iau razna sau să dormi mai mult, acestea chiar sunt sfaturi care lucrează. Să ne amintim că în trecut, străbunii noștri se culcau odată cu găinile, iar mintea lor se limpezea la răsăritul soarelui, ceea ce este explicabil științific prin faptul că în intervalul orelor 5-7 dimineața avem cea mai bună asimilare a informațiilor și ideilor.

Hanson nu explică background-ul proceselor care se desfășoară în creierul nostru, de fapt chiar cred că miza este alta: să ne invite la a regândi stilul nostru de viață. Nu cred că a deschis foarte multe paranteze pentru mine (recunosc că am mai citit și alte titluri la acest subiect), dar sunt ferm convinsă că utilitatea sfaturilor sale poate fi regăsită de către persoanele care nu au prea avut contact cu astfel de cărți de nonficțiune.

Cred că nu exagerez dacă afirm că această carte are menirea de a oferi idei simple la îndemâna oricui, de parcă ai fi la o lecție publică și un coach ți-ar explica pe degete cum stau lucrurile. Recunosc că am încercat unele exerciții și înțeleg că efectele lor derivate din teoria neuroplasticității pot da roade doar dacă le facem repetitiv și cantitativ într-un interval mai amplu de timp.

Nu știu dacă vom ajunge să avem chiar un creier de Buddha, dar să ne punem pe polițe ideile de bază sigur vom reuși, după lectura acestei cărți. Și da, sunt sigură că poate fi o carte bună pentru un nou început de an, moment plin de provocări și de schimbări.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

Articole similare

Despre ipocrizia modernismului. „Ce-ar fi să nu ne mai prefacem”, de Jonathan Franzen

Corina Moisei-Dabija

În dialog cu Ștefan Manasia despre amintiri, literatură și ecologie: „Mă interesează să sabotez regulile jocului”

Irina Vasile

Aventuri în Londra antică: „Cronicile întoarcerii în timp”, de Caroline Lawrence

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult