”Clar, nimic nu este mai potrivit ca să câștigăm decât o carte de istorie!”
”Cavalerii timpului – Misterele piramidei – Volumul 1”, de Stanislas Grimler, Hélène Duchateau, Candice Roger
Ilustrații: Krystel
Didactica Publishing House, București, 2018
Traducător: Loredana Bregi-Hotnog
Zilele acestea m-am delectat cu două cărți pentru copii, din seria ”Cavalerii timpului”, care au apărut în 2018 la Didactica Publiching House. Cărțile sunt scrise de trei autori francezi, care au beneficiat și de sprijinul lui Krystel, o desenatoare cunoscută pentru jocuri video, pentru frumoasele ilustrații care au însoțit aventurilor eroilor.
Cele două volume au aceleași personaje și se constituie într-o serie care poate cunoaște multe volume, deși până acum nu au apărut decât primele 2 în 2016 în Franța (volumul trei, în așteptare, ar trebui să se desfășoare în Roma antică). În centrul acțiunii – trei copii foarte diferiți, uniți însă de același scop, chiar dacă ciondănelile nu se opresc aproape niciodată din cauza diferențelor de inteligență, de preocupări, de statut social: Alex este preocupat de viitoarea formație rock și de skateboard, nu de școală; Emma este bogată, impulsivă și oarecum indiferentă la școală; Mehdi este inteligentul, cel care citește enorm și are nevoie de școală pentru a depăși condiția familiei imigrante.
Cei trei sunt partenerii profesorului de istorie-geografie în încercarea de a repara istoria, schimbată profund de ”maleficul” director al școlii, Rottwang. Așa că, utilizând o mașină inteligentă de călătorie în timp, IANA, ei pleacă în prima misiune autentică, speriați și traumatizați, spre Egiptul Antic. Aici, ei trebuie să repornească, pe cât posibil, construcția primei piramide, cea în trepte a faraonului Djoser (mai puțin cunoscută acum în sfera nespecialiștilor, dar considerată cea de la care a pornit fantezia faraonilor pentru celebrele piramide de la Gizeh). Ei trebuie să-l elibereze din interiorul piramidei neterminate pe celebrul arhitect creator, Imhotep.
Aventurile se tot succed, cartea este antrenantă, simpatic construită și desenată. În plus, este plină de informații istorice, pe care, poate, copiii încă nu le știu, dar li se fac abia acum cunoscute. Și, după cum știm, istoria nu este o materie aridă, dacă li se explică așa cum trebuie. Iar o carte de aventuri este o cale foarte bună în acest sens.
Puteți cumpăra cartea: Didactica Publishing House.
”Cavalerii timpului – Jocurile Olimpice – Volumul 2”, de Stanislas Grimler, Hélène Duchateau, Candice Roger
Ilustrații: Krystel
Didactica Publishing House, București, 2018
Traducător: Loredana Bregi-Hotnog
Volumul 2 continuă aventurile eroilor noștri, Emma, Mehdi și Axel. După ce au reușit misiunea din Egiptul Antic, au reușit să-l oprească temporar pe directorul malefic, numai că unele lucruri din prezent s-au schimbat ireversibil, Emma rămânând fără familie. Cumva, asta trebuie neapărat să se schimbe, așa că următoarea misiune îi trimite pe unul dintre tărâmurile mele preferate, Grecia Antică.
Aici, ei ajung inițial în Olympia, locul de desfășurare al Jocurilor Olimpice din antichitate și locul unde acum se aprinde flacăra olimpică. Misiunea lor: salvarea lui Pericle, întemeietorul democrației grecești, cel care a avut ideea de a construi monumente esențiale pe dealul Acropole din Atena, grav bolnav din cauze necunoscute. Preoteasa templului din Delphi (un alt loc superb, pe care l-am vizitat alături de Olympia) a glăsuit, pentru acest volum: Un tânăr luptător încoronat cu măslin ține în mâinile sale destinul lui Pericle.
Așa că unul din eroii noștri trebuie să ia asupra sa misiune de a deveni un campion la Olympia, pentru ca apoi cei trei să pornească spre Atena, pentru a reuși încă o faptă extraordinară, de natura a salva alterarea istoriei. Din nou, o carte plină de referințe istorice și culturale, de imagini frumoase și de evenimente de aventură antrenante.
Pentru că e necesar să pun această serie într-o categorie, aș considera că este o colecție perfectă pentru un copil de 10-13 ani, pentru că oferă atât evenimente interesante și antrenante, cât și doza necesară de cunoaștere istorică și nu numai.
Puteți cumpăra cartea: Didactica Publishing House.