Carti Carti pentru copii Recomandat

Cărți pentru copii: Enciclopedia vieții, de Graham L. Banes

Enciclopedia vietii”Enciclopedia vieții. Minute, luni, milenii-cât durează o viață pe Pământ”, de Graham L. Banes

Editura Litera, București, 2015
Traducere din limba engleză: Gabriel Drăghici

Câte informații în această enciclopedie! Ce ne-am distrat descoperind animale necunoscute pentru noi și învățând (poate în unele cazuri pe termen lung) cât de mult trăiesc unele și cât de puțin, aproape nesimțite în viața noastră, altele. Pentru că astfel este structurată ”Enciclopedia vieții”, în funcție de durata medie de viață a fiecărei specii, iar această formă ajută să categorisim mai ușor anumite animale, dar este extrem de simpatizată de copii, care se află la vârsta în care grupările, categoriile distincte, statisticile sunt mult mai atrăgătoare.

Cât despre conținut, haide să vă dau câteva cuvinte din Introducere:

Salmonella enterica trăiesc mai puțin de 30 de minute, dar aceste bacterii ne pot îmbolnăvi pentru multe săptămâni la rând. Alte organisme pot dăinui milenii – există copaci și recife de corali care au mii de ani. (…) Studiem cameleonul Labord, care-și petrece cea mai mare parte din viață închis într-un ou. Aruncăm o privire la cicadele care așteaptă sub pământ timp de 17 ani înainte de a-și croi drum la suprafață – numai că să moară după câteva săptămâni.”

A douaAșadar, vom lua la pas multe dintre animalele cunoscute și necunoscute, multe dintre plante sau bacterii, cu informații (foarte, foarte multe) inedite despre viața lor, despre ce le face să existe și să moarte. Ca să vă dau un exemplu, prima formă de viață descrisă este Lactococcus lactis, care se divide la fiecare 20-50 de minunte, producând două celule noi. Aceste bacterii sunt folosite pentru producerea untului și a brânzei.

Dar nu sunt numai descrieri de durate de viață, sunt destule pagini care ajută copilul sau adultul să descopere lucruri interesante, cum ar fi cele despre habitat, evoluția primatelor și paginile mai aprofundate dedicate vieții umane sau, ce mi-a plăcut mie, extraordinarele pagini ”Știai că?”. Uite că nu știam multe dintre informațiile transmise aici.

Și, trebuie să precizez, în afară de informațiile prezentate, atrag foarte mult și imaginile clare și foarte bine puse în valoare, dar și coloritul frumos nu numai al paginilor, ci și al marginilor acestora, iar cartea închisă, de la distanță, pare un curcubeu (unul al științei, desigur!). O carte de care ne vom despărți cu greu, chiar dacă ”vom crește”, o carte care poate fi folosită de copilul dvs., ca punct de plecare, în materiile ce țin de științele naturii.

Puteți cumpăra cartea: Editura Litera.

testoasa

Articole similare

Prin blogosfera literara (23 – 29 iulie 2012)

Dan Romascanu

Revista presei culturale (3 – 9 octombrie 2014)

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (25 – 31 iulie 2011)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult