Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (2 – 8 noiembrie 2015)

afis ZFMȘtirile săptămânii: Săptămâna filmului maghiar la București, 9-15 noiembrie 2015; Radu Gabrea si Victoria Cocias la ICR New York si Romanian Film Festival in Seattle, intre 16 si 22 noiembrie; KineDok în noiembrie – Ultima proiecție la Oradea. Reîncep proiecțiile la Cluj; Fabrica de realitate – Studioul Alexandru Sahia, in licee si universitati.

Săptămâna filmului maghiar la București, 9-15 noiembrie 2015

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane. În acest spirit, în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar li se acordă o atenție semnificativă tinerilor regizori şi vor fi proiectate filme premiate, care sunt demne de a reconfirma valoarea culturală a cinematografiei maghiare. Anul 2015 marchează un secol de succes al animaţiei maghiare şi cu acest prilej vom oferi publicului o serie de programe legate de acest gen: proiecţii de filme, workshop, animaţie vie, expoziţie, concert de jazz improvizativ.

Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti se va desfăşura şi în acest an la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea (Str. Monetăriei nr. 3). Intrarea este liberă. Filmele sunt subtitrare în limba română sau engleză.

Programul detaliat al celei de-a IX-a ediţii a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti poate fi consultat pe pagina de internet http://www.ccu.ro.

18X24=FNLRadu Gabrea si Victoria Cocias la ICR New York si Romanian Film Festival in Seattle, intre 16 si 22 noiembrie

Regizorul Radu Gabrea si actrita Victoria Cocias vor participa la Romanian Film Festival in Seattle, “One Eye Laughing, One Eye Crying: Tales of Resistance”, ce se va desfasura intre 20 si 22 noiembrie 2015.

Evenimentul este organizat de American Romanian Cultural Society, cu sprijinul Institutului Cultural Roman la New York, Ministerului Afacerilor Externe, University of Washington s.a.

Pe 21 si 22 noiembrie vor fi prezentate doua dintre filmele reprezentative ale reputatului regizor Radu Gabrea: “O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2013), cu actrita Victoria Cocias in rolul principal si documentarul “Mostenirea lui Goldfaden” (2004), dedicat intemeietorului teatrului modern, Avram Goldfaden.

Proiecțiile vor avea loc în prezența regizorului Radu Gabrea și a producătorului și actriței Victoria Cociaș, fiind urmate de câte o sesiune de întrebari și răspunsuri.

Pe 22 noiembrie, in cadrul American-Romanian Cultural Intersections, eveniment special din programul festivalului, renumita actrita Victoria Cocias va interpreta spectacolul “Maria Callas – La Divina” dupa “Master Class” de Terrence McNally, in regia lui Radu Gabrea, piesa multipremiata si aclamata international.

O interpretare excepțională, cum demult nu s-a mai văzut la Washington. Un spectacol remarcabil condus, cu o mână de maestru de regizorul Radu Gabrea.” (Kyra Winthrop – St. Gery)

O mare actriță, într-un spectacol de zile mari.” (James Claridge)

De asemenea, regizorul Radu Gabrea va fi omagiat la New York, în cadrul unei retrospective organizate la Institutul Cultural Roman de la New York pe data de 16 noiembrie, cand vor fi prezentate documentarele “Si s-au dus ca vantul…” (“Baraseum, Baraseum”) (2010) si „Evrei de vânzare” (2012).

Cu peste 45 de ani de carieră, Radu Gabrea este unul dintre cei mai prolifici regizori români contemporani:

“După o carieră de 40 de ani a lui Radu Gabrea, cuprinzând un număr impresionant de filme documentare și de ficțiune, care nu au făcut parte din ceea ce se numește în mod general “film de autor”, Radu Gabrea optând în mod deliberat pentru filme orientate spre o mai largă audiență, el a reușit totuși să-și câștige un statut unic printre cineaștii români, acela de autentic regizor european, sfidând timpul printr-o constantă preocupare de a îmbina în mod armonios în filmele sale fapte istorice relevante cu forme filmice de fictiune de mare interes artistic.”Citizen Gabrea [Kane]” ar fi cu siguranță cea mai potrivită poreclă a regizorului.”

Filmele din program:

Romanian Film Festival in Seattle, 21 nov si 22 nov

O POVESTE DE DRAGOSTE, LINDENFELD (2013)

Romanian Film Festival in Seattle, 22 nov

MOȘTENIREA LUI GOLDFADEN (2004)

ICR New York, 16 nov

EVREI DE VÂNZARE (2012)

ICR New York, 16 nov

ȘI S-AU DUS CA VÂNTUL… (BARAȘEUM! BARAȘEUM!) (2010)

KinedokKineDok în noiembrie – Ultima proiecție la Oradea. Reîncep proiecțiile la Cluj

Proiecțiile de film documentar din Europa Centrală și de Est sub marca KineDok continuă în România, dar și în celelalte țări participante la proiect – Cehia, Croația, Slovacia și Ungaria. KineDok România este coordonat de Asociația One World Romania și funcționează ca o platformă de distribuție alternativă de film documentar în medii informale. KineDok are loc în 25 de spații, în 17 orașe din țară.

Alături de cineaști, protagoniști și de experți din domeniu, fiecare proiecție invită participanții la discuții libere, lejere, pe teme de actualitate. Intrarea este liberă la toate proiecțiile. În București, un card de fidelitate vă aduce, după participarea la cinci proiecții, un DVD din colecția One World Romania.

PROGRAM:
În perioada 7 – 15 noiembrie au loc următoarele proiecții KineDok România:

Bârlad – Muzeul Vasile Pârvan
11 noiembrie, 11:00, Joanna

Brașov – Cinemateca Patria
13 noiembrie, 20:00, Joanna

București
10 noiembrie, 19:30, 1989 (Cinema Elvire Popesco)
12 noiembrie, 19:00, Joanna (Spațiul Public European)

Cluj-Napoca – Casa TIFF
12 noiembrie, 20:00, Recidiva

Focșani – Soho Pub
8 noiembrie, 20:00, Epuizați
15 noiembrie, 20:00, Joanna

Galați – Muzeul de Artă Vizuală
12 noiembrie, 18:00, Lumea lui Daniel

Hunedoara – CAFE d’ART
11 noiembrie, 20:00, Joanna

Miercurea Ciuc – Muzeul Secuiesc al Ciucului
12 noiembrie, 20:00, Joanna

Odorheiu Secuiesc – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipale
11 noiembrie, 17:00, Joanna

Timișoara
11 noiembrie, 20:00, Sugar Blues (Aethernativ)
12 noiembrie, 20:00, Sânge (Ambasada)

Fabrica de realitate – Studioul Alexandru Sahia | in licee si universitati

Începând cu anul 2013, Asociația One World Romania a inițiat un proces de recuperare a patrimoniului de film documentar românesc și revizitare a producțiilor realizate în cadrul Studioului Alexandru Sahia în perioada 1950-1989. Filme documentare din acea perioadă au fost proiectate în cadrul One World Romania Festivalul Internațional de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului, iar un prim DVD cu o selecție de scurt-metraje Sahia a fost lansat în luna februarie 2015. Datorită interesului crescut pentru aceste filme, în prezent este în producție cel de-al doilea DVD intitulat Sahia Vintage II.

În perioada 9-13 noiembrie 2015, Asociația One World Romania aduce filmele produse la Studioul Alexandru Sahia în câteva universități și licee din București: Facultatea de Istorie – Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice – Universitatea din București, Universitatea Națională de Artă București, SNSPA, Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Național Matei Basarab, Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Național Sf. Sava, Colegiul Economic Viilor.

Cu această ocazie elevii și studenții vor face cunosțintă cu această ‘fabrică de realitate’ a României socialiste și vor dezbate alături de Adina Brădeanu, specialist în film documentar.

Fabrica de realitate
Înființat la începutul anilor ‘50 pe post de ‘fabrică de realitate’ a României socialiste, Studioul Alexandru Sahia a funcționat vreme de patru decenii conform mandatului politic al imersiei în realitatea – obligatoriu fierbinte – a perioadei. Producția studioului a inclus o varietate de sub-genuri factuale, de la jurnalul de actualități la documentarul de autor, și de la documentarul convențional de propagandă politică la formule efemere de factual precum filmul promoțional turistic sau cel industrial de protecția muncii. 
Astăzi, când memoria socială a comunismului combină registrul traumatic cu versiuni hibride, adesea nostalgice, ale memoriei recente, revizităm arhiva Sahia pentru a reflecta asupra intersecției ideologie-practică documentară și asupra relevanței acestor filme pentru privirea contemporană. 

Articole similare

Teatrul Arte dell’Anima în FNTi 2016

Jovi Ene

Bestsellerurile Humanitas la Bookfest 2015

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (16 – 22 noiembrie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult