Stiri

„Profesorul de vioară” în presa internațională: un film cu conștiință, pentru publicul larg

PROFESORUL_DE_VIOARA_PosterProfesorul de vioară, ultimul film al multi-premiatului regizor brazilian Sergio Machado, intră în cinematografele din România pe 19 august, însoțit de cronici și povești de la filmare în marile publicații ale lumii. Profesorul de vioară spune povestea lui Laerte, un violonist talentat care se vede nevoit să se întrețină dând lecții de muzică adolescenților dintr-o școală publică din Heliopolis, cea mai mare favelă din Sao Paolo, un loc guvernat de sărăcie și violență.

„Filmul lui Sergio Machado se înscrie într-o formulă ușor recognoscibilă. Din fericire, regizorul îmbogățește narațiunea cu un plus de culoare locală și tensiune, totul pe o coloană sonoră vie care combină muzica clasică cu ritmurile de favelă. Toate astea, plus surpriza unui final fericit,  fac din Profesorul de vioară un film pe placul publicului”, scrie publicația americană „Variety”.

“Violența și diferențele sociale sunt subiecte cheie în filmele braziliene. Filme ca Orașul Zeilor (2002), Carandiru (2003) sau Tropa de Elite (2007) au arătat lumii cicatricile noastre. Atunci când am fost invitat să regizez Profesorul de vioară, am știut cât de important este să dau o voce celor care caută alte căi de a rezolva aceste probleme”, spune regizorul.

press 1Scenariul filmului Profesorul de vioară este inspirat din povestea Institutului Baccarelli, unul dintre cele mai de success proiecte de incluziune socială din Brazilia, care încearcă să ofere copiilor un refugiu de la viețile lor haotice și periculoase. Totul a început în 1996, după ce un incendiu a distrus o parte din Heliopolis, a doua cea mai mare favelă din America Latină. Mișcat de acestă tragedie, dirijorul Silvio Baccarelli a început să predea muzică clasică tinerilor din  favelă.

„Premiatul regizor Sergio Machado împrospătează formula de poveste aspirațională cu profesori, contrabalansând elegant un parcurs de personaj clasic cu duritatea locală, făcând astfel din Profesorul de vioară un film cu conștiință, pentru publicul larg”, sunt de părere criticii de la Seattle International Film Festival.

press 2Presa braziliană este și ea în consens: „Fără înflorituri vizuale sau narative, Machado face un film plin de momente captivante, subliniate de interpretarea impecabilă a lui Lazaro Ramos. Profesorul de vioară este genul de film pe care fiecare din noi l-a mai văzut, dar onestitatea poveștii potențează idea că ceea ce este cu adevărat important în viață este să îi ajuți pe ceilalți”, aflăm de pe cosadecinefilo.

Sergio Machado este autorul unor filme ca At the Edge of the Earth (2002), Lower City (2005) sau The Two Deaths of Quincas Wateryell (2010), toate selecționate și premiate în marile festivaluri.

Profesorul de vioară a câștigat premiul publicului la Festivalul Internațional de Film Sao Paolo, și a fost filmul de închidere la cea de-a 69-a ediție a Festivalului Internațional de Film Locarno, și va fi distribuit în România de Transilvania Film, din 19 august.

Trailer, aici: http://bit.ly/2aLZKTW

www.facebook.com/TransilvaniaFilm

***

Parteneri media:

Radio Tanănana, Cinemagia.ro, Vice, Ziarul Metropolis, Radio România Cultural, Liternet.ro, Urban.ro, Filme-cărți.ro, Cinefan.ro

press 3

Articole similare

Irina-Margareta Nistor este ambasadorul cultural al Festivalului „Serile Filmului Românesc”

Jovi Ene

Institutul Cultural Român din Berlin susţine tinerii cineaşti români

Delia Marc

Expoziția de obiecte și povești despre film CineEuroConnect, la Timișoara până pe 15 noiembrie

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult